eur:
404.53
usd:
373.77
bux:
74507.52
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Különleges betegség: kizárólag Sean Connery hangját ismeri fel

Egyedül Sean Connery hangját ismeri fel egy brit nő. Az orvosok korábban még sosem találkoztak olyannal, aki kizárólag egyetlen ember hangjára emlékszik.

Soha senkinél nem állapítottak meg még olyan betegséget az orvosok, mint egy hatvanéves brit nőnél: a KH-nak nevezett asszony csupán egyetlen ember, Sean Connery skót színész hangját ismeri fel.

A betegséget, az ismerős hangok felismerésének zavarát fonagnóziának nevezi az orvostudomány, amit általában stroke vagy más agysérülés után diagnosztizálnak az orvosok, KH azonban valószínűleg így született.

Problémája miatt KH-nak különböző praktikákat kellett kitalálnia arra, hogyan tegye könnyebbé az életét: általában nem veszi fel a telefont, hacsak meg nem beszélte valakivel, hogy egy bizonyos időpontban hívja őt. Barátainak, rokonainak és kollégáinak pedig különféle álneveket talált ki, így már a bemutatkozáskor tudja azonosítani őket, ha váratlanul telefonálnak - írja a Neuropsychologia című orvosi lap.

A nő nem tudta, mennyire különleges a betegsége: csak amikor más, hozzá hasonló problémákkal küzdőkről olvasott egy magazinban, hívta fel a lap szerkesztőségét, az újságírók pedig összehozták őt a University College of London munkatársaival.

"A hangok felismerése valószínűleg kevésbé tűnik fontosnak az arcokénál: sokkal kellemetlenebb, ha azt nem ismerjük meg, aki előttünk áll, mintha arra nem jönnénk rá, hogy ki van a telefonvonal másik végén. Ugyanakkor nap mint nap támaszkodunk mások hangjára, ha valakivel beszélgetünk vagy csak rádiót hallgatunk" - magyarázta doktor Brad Duchane.

A szakértő egy kísérletet is végzett KH részvételével: míg a kontrollcsoport tagjai csaknem mind a hét híresség hangját felismerték, addig a nő csupán Sean Conneryét tudta megkülönböztetni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×