eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Vegán diéta tette tönkre a kislány csontjait

Elvehetik szüleitől azt a skót kislányt, akit szigorú vegán étrend szerint tápláltak. A 12 éves gyerek olyan rossz állapotban volt, hogy kórházban ápolják. Orvosai szerint gerince olyan, mintha egy nyolcvanévesé lenne.

Csont- és gerincproblémái miatt vittek kórházba egy 12 éves skót lányt, akit szülei szigorú vegán étrend szerint tápláltak. A gyereknél, akinek születése óta nem adtak állati eredetű táplálékot, az angolkór egy súlyos formája alakult ki, és több csontja is eltört.

A gyerek orvosai minden bizonnyal jelentik az esetet a rendőröknek és értesítik a gyermekvédelmiseket, hiszen a kislány, szülei étrendi elképzelései miatt, nem kapta meg az egészséges fejlődéshez szükséges táplálékot.

A kislány csontjainak állapotát az okozza, hogy nincs elég az elsősorban a májban, az olajos halakban és a tejtermékekben megtalálható D-vitamin a szerveztében. A kalciumhiány miatt a gyerek csontjai törékennyé váltak, gerince pedig meggörbült.

A lányt kezelő egyik orvos, Faisal Ahmed erről az esetről ugyan nem volt hajlandó beszélni, elmondta: muszáj rávilágítani, milyen veszélyes lehet a gyerekek számára, ha szüleik csak növényi eredetű táplálékot adnak nekik.

"A legtöbb esetben azok a szülők, akik gyereküket a nagyon szigorú és veszélyes vegán diétának teszik ki, maguk nem így nevelkedtek. Olyasmit kényszerítenek a gyerekeikre, amiről nem tudjuk még, hogy biztonságos-e" - mondta egy neve elhallgatását kérő táplálkozási szakértő az ügy kapcsán.

Tavaly egy amerikai vegán házaspár mindkét tagja életfogytiglant kapott, amiért halálra éheztették hathetes csecsemőjüket. 2001-ben két londoni szülő ellen született ítélet, miután beismerték, hogy nem adtak enni gyermeküknek.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 17. 21:56
×
×
×
×