eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Anyja méhében műtötték meg a 22 hetes magzatot

Édesanyja méhében operálták meg egy kislány lábait ausztrál orvosok. Bár a gyerek így is elvesztette egyik végtagját, a másikat sikerült megmenteniük a szakembereknek, akik az országban, és talán a világon először végeztek műtétet egy 22 hetes magzaton.

Kiley Bowlen 18 hetes terhes volt, amikor egy ultrahangos vizsgálat nyomán megtudta, hogy születendő gyermekének lábait a magzatot körülvevő hártyából kialakult rostos húr, egy úgynevezett amnioszalag elszorítja, így azok nem fejlődnek megfelelően.

A kismamának arról kellett döntenie, megengedi-e az orvosoknak, hogy megoperálják a kicsit a méhén belül, vagy várjon a szülésig. Kiley tudta, ha az első megoldást választja, saját magát és a babát is veszélyezteti, ha azonban vár, a gyerek biztosan csonka végtagokkal születik.

A család végül a műtét mellett döntött, így a Monash Egészségügyi Központ orvosai - Ausztráliában és talán a világon is elsőként - elvégezték a beavatkozást az édesanyja méhében fejlődő 22 hetes, 15-20 centiméteres magzaton. Soha ilyen apróságot nem operáltak még.

Dupla nehézség

Leah esetében két amnioszalag is kialakult a méhen belül, ami elszorította a kicsi mindkét lábát, megnehezítve így a vérkeringést; a kislány ettől eltekintve teljesen egészségesen fejlődött. A sebészek, felnyitva az édesanya méhét, rájöttek, hogy már csak az egyik végtagon tudnak segíteni, így arról levágták a szalagot, a másikhoz azonban nem nyúltak.

"A jobb láb annyira rossz állapotban volt, hogy nem akartuk megbolygatni. Annyira halott volt, amennyire csak lehetett, egy vékony artérián lógott" - mondta az egyik sebész, Chris Kimber.

A kislány végül 30 hétre született meg idén januárban. Jobb lába rettenetes állapotban volt, egy specialista, Leo Donnan néhány izomcsoport, némi szövet és csont eltávolításával azonban helyre tudta állítani benne a vérkeringést, így részben ezt a végtagot is sikerült megmenteni.

Az orvosok szerint Leah-nak jó esélye van arra, hogy később két lábra álljon, ehhez azonban további műtétekre lesz majd szükség. A Bowlen család ma már biztos lehet abban, hogy jól döntött, amikor az operációt választotta, mert, bár a kislány születése után agyhártyagyulladást kapott, meggyógyult.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 17. 21:56
×
×
×
×