eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Keresik a felelősöket a halálra éheztetett kislány ügyében

Vizsgálatot követelnek civil szervezetek és politikusok Khyra Ishaq halála ügyében. A hétéves kislány kedden hunyt el: annyira alultáplált volt, hogy életét az orvosok sem tudták megmenteni.

Senki sem érti, hogyan fordulhatott elő, hogy egy hétéves kislány egyszerűen éhen halt Birminghamben. Az emberek, a jótékonysági szervezetek és több politikus is átfogó vizsgálatot követel az ügyben.

Az édesanya, Angela Gordon két és fél hónappal ezelőtt kivette az iskolából Khyra Ishaqot és testvéreit azzal az indokkal, hogy a gyerekeket zaklatja a többi diák. A nő azt mondta, otthon akarja tanítani a kicsiket.

A családot két héttel később felkereste egy szociális munkás, hogy ellenőrizze, valóban tanítja-e anyjuk a gyerekeket, ám a lakásba nem jutott be. Később már nem ment vissza a házhoz, így senki sem tudhatta, mi folyik odabenn.

A rendőrök nyolc hét után találtak rá az éhező gyerekekre, miután a család szomszédai azzal hívták fel őket, hogy valami nincs rendben. Amikor a mentők a helyszínre érkeztek, Khyra Ishaqot már nem tudták megmenteni, testvérei azonban megmenekültek: a lesoványodott gyerekek felügyelet alá kerültek.

A nemrég mohamedán hitre tért Angela Gordont és párját, Junaid Abuhamzát már kedden őrizetbe vették a rendőrök; jövő szerdán emelnek vádat ellenük gondatlanság miatt.

Ki hibázott?

A körzet parlamenti képviselője, Khalid Mahmood vizsgálatot követel az ügyben: szerinte a szociális munkásnak újra el kellett volna látogatnia a családhoz, miután első alkalommal nem tudta ellenőrizni, milyen körülmények között élnek a gyerekek.

Bár a birminghami gyermekjóléti szolgálat hivatalosan még nem szólalt meg az ügyben, az egyik ott dolgozó elmondta: a szociális munkások rendkívül túlterheltek, kevesen vannak, a szervezet pedig nem kap elég pénzt. Az ismeretlen nyilatkozó hozzátette: a munkások közül egyre többen hagyják ott állásukat, mert túl stresszesnek tartják.

Egyelőre Khyra volt iskolája sem adott ki nyilatkozatot a tragédia kapcsán, az egyik diák apja szerint azonban a kislánynak és testvéreinek azért akadtak problémái, mert nem akartak muzulmán viseletbe bújni. "A gyerekek nem szerették viselni a fejkendőt, azt hiszem, emiatt kezdődtek a bajok az iskolában. A kicsik nem örültek, hogy a muzulmán hit követésére kényszerítik őket" - közölte a férfi.

A környéken akadnak, akik arról számoltak be, hogy gyakran látták együtt Khyrát és az édesanyját, és a kislány vidámnak tűnt egészen két hónappal ezelőttig, amikor is szinte eltűntek a szomszédok elől. Mások arról beszélnek, hogy a család mindig is visszahúzódó életet élt, ezért azt sem tudták pontosan, hány gyereke is van Angela Gordonnak.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×