eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Családi horror: Letartóztatták a vérfertőző apát

A DNS-vizsgálat megerősítette, hogy valóban a 73 éves alsó-ausztriai Josef Fritzl az apja annak a hat gyereknek, akik a férfi és fogságban tartott lánya vérfertőző kapcsolatából születettek - jelentette be kedden Ausztriában az illetékes tartományi bűnügyi rendőrség vezetője. A férfit előzetes letartóztatásba helyezték.

A DNS-vizsgálat megerősítette, hogy valóban a 73 éves alsó-ausztriai Josef Fritzl az apja annak a hat gyereknek, aki a férfi és fogságban tartott lánya vérfertőző kapcsolatából született - jelentette be kedden Amstettenben a tartományi bűnügyi rendőrség vezetője. A férfit kedden előzetes letartóztatásba helyezték.

Fritzl hétfőn feltárta a részleteket a rendőröknek, bevallva tettét, miszerint huszonnégy éven át amstetteni házuk pincéjébe zárva tartotta lányát, Elisabethet és vérfertőzés útján tőle született gyerekeit. (Összesen hét gyermek született, de egy röviddel a szülés után meghalt.)

A gyerekek - három fiú és három lány - közül hármat a nagyszülők később magukhoz vettek, ők a házban éltek anélkül, hogy tudtak volna a pincében sínylődő testvéreikről. "A DNS-vizsgálat döntő bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a fogságban tartott Elisabeth által világra hozott hat gyermeknek valóban ugyanaz az apja", mégpedig "a most 73 éves fő gyanúsított" - mondta sajtóértekezletén a rendőrfőnök.

A rendőrök kedden házkutatást tartottak a családi ház pincéjében, hogy kiderítsék, lehettek-e az apának segítői. "Igyekszünk megállapítani, hogyan zajlottak le a szülések, és azoknál volt-e segítség" - közölte Franz Polzer ezredes, hozzátéve, hogy "semmi jele sincs" a gyanúsított felesége, Rosemarie közreműködésének.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a gyanúsított nem alakított ki cellát a tulajdonában lévő többi ingatlanban. "Öt épületet ellenőriztünk, és nem találtunk rejtekhelyet" - mondta a bűnügyi rendőrség vezetője. Meghallgatták Elisabeth hat testvérét is, akik "közölték, hogy soha semmi gyanúsat nem tapasztaltak a családi házban tett látogatásaik alkalmával".

Gerhard Sedlacek ügyészségi szóvivő elmondta, hogy az áldozatokat - Rosemarie-t, Elisabethet és a gyerekeket - rossz lelkiállapotuk miatt még nem tudták meghallgatni. "Nem tudjuk még, mikor hallgathatjuk meg őket. Abból indulunk ki, hogy az egész eljárás több hónapig tart" - mondta a szóvivő.

Rosemarie, Elisabeth és a hat gyerek közül öt "viszonylag jó fizikai állapotban van, de még folynak vizsgálatok" - nyilatkozott Berthold Kepplinger, az amstetten-maueri klinika igazgatója, ahol a család jelenleg tartózkodik. A legidősebb gyerek, a 19 éves Kerstin április 19-e óta a kórházban fekszik válságos állapotban.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×