eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Kadhafi egy korzikai vadászpilóta fia?

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető apja Franciaország második világháborús hőse, Albert Preziosi korzikai vadászpilóta; a földközi-tengeri szigeten már harminc éve terjedő legendát a héten a bakchich.info nevű hírportál dobta be a francia köztudatba.

Vezzani alig háromszáz lakosú korzikai falu 800 méter magasságban. A település hőse, a helyi csendőr igaz patrióta fia, Albert Preziosi kapitány, aki a szabad Franciaországért adta életét. A polgármesteri hivatal falán emléktábla jelzi, hogy az 1915. július. 25-én született vadászpilóta 1943. július. 28-án az oroszországi Karacsevben katonai harcokban vesztette életét.

A polgármester íróasztala mögötti falon a francia tiszt bekeretezett képe. A helyiek szerint már ránézésre is feltűnik a falu hőse és a líbiai vezető közti hasonlóság.

Pedig a legendán kívül semmilyen konkrét bizonyíték nem létezik, amely a két férfi közti rokonságot bizonyítaná. Kivéve azt, hogy Preziosi nem sokkal Kadhafi születése előtt járt Líbiában.

A katonai iskolát végzett Preziosi 1940-ben elhagyta a megszállt Franciaországot és Londonban csatlakozott a Szabad Francia Légierőkhöz (FAFL), ahonnan csapatával a Közel-Keletre küldték. A vadászpilóta 1942 nyarán a líbiai sivatagban lezuhant gépével, s a franciák eltűntek nyilvánították.

A sebesült tisztre egy beduin lány talált rá, és egy hónapig ápolta, mielőtt az visszatért társaihoz. A legenda szerint a francia beteg és líbiai ápolónője között szerelem szövődött, amelynek gyümölcse a beduin szokásaira oly büszke Moammer el-Kadhafi.

Vezzani hősének unokaöccse, Jean-Michel Preziosi a France Info hírrádióban egyszerű pletykának minősítette a legendát. Szerinte édesanyja, aki a háború alatt Marokkóban élt, és nagybátyja nagyon jó testvérek voltak és nagyon közel álltak egymáshoz. Levelezésükben pedig egyetlen szó sincs a születendő gyermekről.

Lehetne francia állampolgár...

A Preziosi-család úgy véli, hogy a faluban évtizedek óta élő anekdota önmagában szórakoztató, de nem szeretnék, ha a nem megalapozott tényekre hivatkozva a világ közvéleménye most rájuk irányulna.

A legenda pedig politikai események nyomán született. A hetvenes években a korzikai szeparatisták első robbantásainak legfőbb támogatója Kadhafi volt. A Szépség szigetének első nacionalistáit ugyanis líbiai táborokban képezték, ott tanulták meg a fegyverhasználatot és a robbanószerkezetek gyártását is. Alexandre Alessandrini, a korzikai nemzetgyűlés tanácsadója szerint ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a líbiai vezető szíve korzikai forradalmár unokatestvérei felé húzott.

A Preziosiak és Kadhafi közti rokonság ma már csak DNS-vizsgálattal lenne bizonyítható. Azzal, amelyet a francia kormányzat nemrég vezetett be a családegyesítési indokkal Franciaországba bevándorolni szándékozók számára. Vagyis megnyílt a líbiai vezető előtt az út a francia állampolgárság felé...

Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az emberi társadalom az innovációnak és globalizációnak köszönhetően korábban képes volt felszabadítani magát a klíma uralma alól, de mára új függőség alakult ki az ember által létrehozott éghajlati rendszerrel szemben. Az elmúlt évtizedekben a fosszilis energiatermelés növekvő mértéke hozzájárult az üvegházhatás fokozódásához, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést és időjárási szélsőségeket eredményezett. A fogyasztás mérséklése és a globális energiatermelés dekarbonizálása elengedhetetlen a jövő katasztrófáinak elkerüléséhez. A célok eléréséhez progresszív adózási rendszerek és nemzetközi együttműködés szükséges, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra történő átállásra. Enélkül az emberiség a közeljövőben pusztító ökológiai válságokkal nézhet szembe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×