eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb botrány: szeretője miatt sikkasztott a volt New York-i polgármester

Újabb botrányba keveredett a republikánus párt egyik elnökjelölt-aspiránsa: kiderült, hogy Rudy Giuliani polgármestersége idején a New York-i adófizetők pénzén utazgatott - rendőri kíséret mellett - szeretőjéhez Long Islandre.

Ezt a politikus közeli barátja, Bernard Kerik hozta nyilvánosságra, akit maga Rudy Giuliani tett meg a város rendőrfőnökévé, sőt a politikus a férfi két gyermekének a keresztapja.

Bernard Keriknek jegyzőkönyvei is vannak a történtekről, amelyekhez hozzájutott az egyik, hitelesnek tekintett politikai témájú internetes portál, a politico.com.

Az iratok szerint a republikánus Giuliani több tízezer dollárt költött magáncélokra: saját biztonságát akarta szavatolni, ezért rendőri kísérete akkor is követte, amikor Long Islanden élő barátnőjéhez utazott.

A kiadások jó részét városi intézményeknek számlázták ki, minden bizonnyal azért, hogy elfedjék a költségek valódi célját, és azt, hogy az összegekhez Rudy Giulianinak is köze van.

Szeretőből feleség

A politico.com szerint az adófizetők pénzéből például üzemanyagot vásároltak azok a rendőrök, akik Giulianit kísérték, de hotelekben is fizettek, amikor a politikus úgy döntött, hogy szeretőjénél tölti az éjszakát.

Rudy Giuliani és barátnője - ma már felesége -, Judith Nathan 1999 nyarán kezdtek találkozgatni. A politico.com jelentése szerint a politikus tizenegy alkalommal utazott Long Islandre, ezt számlákkal is tudják bizonyítani.

A tizenegy látogatásból nyolc nem szerepelt az akkori New York-i polgármester hivatalos programjában.

Az első, kétnapos kiruccanásra 1999. augusztus 31. és szeptember elseje között került sor: a Giulianit kísérő négy rendőr az éjszakát egy, a politikus szeretőjének lakásához közeli motelben töltötte; összesen 1.016 dollárt költöttek.

A számlák tanúsága szerint Rudy Giuliani 2001 augusztusának minden hétvégéjén elutazott a Long Island-i Southamptonba, és ott töltötte az első szeptemberit is; a következő hét keddjén érte támadás a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyait.

Régóta vizsgálják

A különös kiadásokra már 2001 végén felfigyeltek New York illetékes számvevői: nem értették, miért költött az egyik városi szervezet 34 ezer dollárt utazásra. Amikor megkérdezték erről a polgármestert, biztonsági okokra hivatkozva nem válaszolt.

2002-ben a New York-i Fogyatékkal Élők Hivatalánál találtak hasonló, több mint 10 ezer dollárról szóló elszámolást, majd egy 29.757 dolláros számla került elő a beszerzési bizottságnál - írja a politico.com.

A fejlemények újabb nehézségeket okozhatnak a republikánus politikusnak, akinek szóvivője, Sunny Mindel nem kommentálta az ügyet.

Bernard Kerik - aki végül feladta magát az FBI-nál - is nehéz időket él: november 9-én csalás és korrupció miatt emeltek ellene vádat; az általa elkövetett bűncselekményekért akár 147 év börtönbüntetést is kaphat.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×