eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Amikor a bíró megőrül: 46 embert küldött börtönbe egy mobiltelefon miatt

Egyelőre nem gyakorolhatja hivatását az amerikai Robert Restaino bíró, akit egy két évvel ezelőtti ámokfutása miatt függesztett fel egy bizottság. A bíró 2005 márciusában több családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyben ítélkezett, amikor megszólalt egy mobiltelefon. A bíró pedig kiborult...

Nem akármilyen jelenetnek lehettek tanúi és szenvedő alanyai azok, akik 2005. március 11-én a Niagara Falls-i bíróságon a Robert Restaino bíró vezette tárgyaláson megjelentek.

A tárgyalt ügyek a családon belüli erőszakkal álltak kapcsolatban, amikor tárgyalás közben megszólalt egy mobiltelefon. Ami ezután következett, azt a kedden kollégája felett ítéletet hirdető testület "két óra megmagyarázhatatlan őrületként" jellemzett.

A 48 éves bírót ugyanis finoman szólva is kiborította a folyamatosan csengő telefon, ezért így fordult a teremben megjelentekhez: "Mindenki börtönben végzi, ha azonnal nem kapom meg a készüléket. Ha bárki is azt gondolja, viccelek, kérdezzék meg azokat, akik már eltöltöttek itt némi időt. Mindenkit elvitettek".

A tárgyalóteremben tartózkodó biztonsági őrök megpróbálták előkeríteni a mobilt, ám nem jártak sikerrel. Egy rövid szünet után Robert Restaino visszatért a pulpitusra és még egyszer megkérdezte, kié a mobiltelefon.

Mivel senki sem jelentkezett, a bíró elrendelte a tárgyalóteremben megjelent mind a 46 ember őrizetbe vételét, egyben 1500 dolláros (260 ezer forintos) óvadékot állapított meg.

"Az illetőt nem izgatja a dolog. Nézzük meg, mennyire aggódik majd, amikor majd együtt ül a többiekkel. Így vagy úgy, a kezünkbe kaparintunk majd valamit" - dühöngött a bíró.

"A többiekkel szemben ez nem tisztességes" - próbált tiltakozni az egyik néző, mire a bíró egyszerűen annyit felelt: "Tudom".

A tárgyalóteremben tartózkodó nézőket és ügyvédeket ezt követően Niagara City városi börtönébe vitték, ahol átkutatták a zsebeiket és zsúfolt cellákba zárták őket.

Azt a 14 embert, akik nem tudták letenni az óvadékot, átszállították egy másik fegyintézetbe. Csak azt követően engedték őket szabadon, hogy a média még aznap délután felkapta a történetet és elkezdte megszellőztetni.

Robert Restaino bíró meghallgatásán azt mondta az ügyét vizsgáló bizottságnak, hogy tisztában van azzal: semmilyen jogi alapja nem volt tettének. "Elmagyarázta, hogy kizárólag a mobiltelefon tulajdonosának előkerítésére koncentrált és nagyon frusztrált volt, hogy nem járt sikerrel" - áll a testület közleményében.

A bíró azzal védekezett, hogy abban az időszakban magánéleti gondokkal küzdött. Ez azonban nem hatotta meg a testületet, akik szerint a tárgyalóteremben tartózkodó embereknek alapvető jogait sértette meg a bíró, amire nincs bocsánat.

Robert Restaino bírónak 30 napja van, hogy fellebbezzen a bírói jogai gyakorlásának felfüggesztésével járó ítélet ellen. A jogerős döntésig hivatalában maradhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×