eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A politika felé nyomul a magyar maffia

A nyomozók naprakész információkkal rendelkeznek a Magyarországon működő bűnözői csoportokról, de még tart a bizonyítékok begyűjtése, ezért nem fogják el őket - mondta el az InfoRádiónak a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés elleni főosztályának vezetője. Orosz István azután beszélt erről, hogy a Magyarországon működő eddigi legnagyobb szervezett bűnözői csoport tagjait az úgynevezett kecskeméti maffiaperben összesen 64 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság.

A nyomozó hangsúlyozta: jogtörténeti szempontból nagyon fontos mérföldkőnek tartja a Legfelsőbb Bíróság döntését, mert mindenképpen figyelemre méltó, hogy kimondták egy ügyben a bűnszervezet meglétét.

Orosz István közölte: a kecskeméti maffiaperben elítélt, Radnai László által irányított bűnszervezet magyarországi hatása, tevékenysége meghatározó volt, így számolni kell azzal, hogy az általa hagyott űrt más csoportok igyekeznek betölteni, de ezeket a veszélyes személyeket és csoportokat ellenőrzés alatt tartják.

Naprakész információink vannak a működésükről, de az eljárás megindításához olyan bizonyítékokat kell szerezniük, amelyek megállják a bíróság előtt a helyüket - tette hozzá a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNyI) Szervezett Bűnözés elleni főosztályának vezetője.

Orosz István kitért arra is, hogy a legveszélyesebb szervezett bűnözői csoportok az Európai Unióban és azon kívül is kifejtik a hatásukat; erejüket az összetételük, törekvéseik, befolyási képességeik alapján ítélik meg, ezt figyelembe véve más-más módszerekkel dolgoznak ellenük.

Politikai törekvések

Az NNyI Szervezett Bűnözés elleni főosztályának vezetője elmondta: minden komolyabb szervezett bűnözői csoportnak az a célja, hogy minél több pénzt, profitot termeljen illegálisan, és vannak bizonyos hatalmi pozíciók betöltésére irányuló törekvéseik is.

Nem arról van szó, hogy a szervezett bűnözés jelen van a politikában, de igyekeznek a politikában, közigazgatásban dolgozókat korrupcióval, zsarolással vagy egyéb módon befolyásolni - hangsúlyozta Orosz István.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×