eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Eddie, a sas újra szárnyal - a szerethető vesztes igaz története

Film készül Michael Edwardsról, minden idők egyik legszerethetőbb, de örök vesztes sportolójáról emlékezetes olimpiai teljesítménye huszadik évfordulójára. Eddie, a sas saját bevallása szerint félt az ugrástól, és csak azt előzte meg az 1988-as ötkarikás játékokon, aki sérülés miatt feladta a versenyt.

Az Eddie, a sas becenevű sportoló síugrásban indult az 1988-as téli olimpián Calgaryban, és - kétségtelenül sajátos technikája ellenére - az utolsó helyen végzett.

A filmvásznon Steve Coogan brit komikus fogja alakítani Eddie-t. A forgatás januárban kezdődik, és Nagy-Britannia mellett Calgaryban is dolgoznak majd. A film készítésének jogait 2000-ben adta el az egykori síugró egy amerikai cégnek, majd kijelentette, hogy azt szeretné, ha Tom Cruise vagy Brad Pitt játszaná őt.

Maga az érintett azonban most nem teljesen boldog a készülő film kapcsán. "Aggódom, hogy egy síléces idiótának fognak ábrázolni" - jelentette ki Eddie, a sas, aki maga is szívesen feltűnne a filmben.

Jó síelő volt, csak ugrani nem tudott

A készülő alkotás apropóján egy kis visszaemlékezésre szívesen vállalkozott a 44 éves férfi, aki sportolói "karrierje" előtt kőművesként dolgozott. "Mindenki azt hitte, hogy csak felkaptam a léceket az olimpia előtti héten, aztán ugrottam. Pedig én igazán jó síelő voltam, 13 éves korom óta edzettem, és nemzetközi versenyeken is indultam. Csak éppen síugrásban nem voltam olyan jó" - mondta őszintén.

"Mikor rájöttem, hogy lesiklásban sohasem jutnék ki az olimpiára, eldöntöttem, hogy megpróbálkozom a síugrással, ugyanis Nagy-Britanniának nem voltak ugrói. Volt egy szabály, hogy mindegyik nemzet indíthat egy sportolót minden számban az ötkarikás játékokon. Két évvel Calgary előtt vettem észre, hogy véghez vihetem a tervemet, mert senki más nem jelentkezett" - hangsúlyozta Michael Edwards.

Nem lett utolsó

Az 1988-as téli olimpián a legjobb kísérlete 73,5 méter volt a 90 méteres sáncon, vagyis több mint ötven méterrel lemaradva a győztes finn síugró Matti Nyaken mögött teljesített.

"Hivatalosan 58. lettem az 59 indulóból, ugyanis az 59. fickó a lábát törte egy nappal korábban" - emlékezett vissza Eddie, a sas. Mégis büszkeség tölti el, ha az eredményre gondol, mert új brit csúcsot állított fel.

"Sok tanácsot kaptam francia és osztrák edzőktől, de mivel nem tudok se németül, se franciául, így ezek elmentek a fülem mellett" - mondta.Gyakorlás a szekrényről

Az olimpia után nevezték a világ legrosszabb síugrójának, valamint a brit téli sportolók szégyenének is, mégis rendkívül népszerű lett. Calgaryból hazaérve ezrek várták a repülőtéren, és műsorról műsorra járt. Igyekezett kihasználni a hirtelen jött hírnevet, és 10 ezer fontért vállalt el egy-egy felkérést. A tiszteletére írt Repülj Eddie, repülj című dal a slágerlistákat is ostromolta.

Eddie, a sas teljesen önerőből érte el eredményeit, ugyanis nem kapott támogatást a szponzoroktól. "Mindig edzettem. Ha éppen nem a sáncról ugrottam, vagy futottam tíz mérföldet egy nap, akkor is az elrugaszkodást gyakoroltam. Otthon a szekrényről ugrottam az ágyra a székek felett."

Félt az ugrástól

Rontotta Edwards esélyeit, hogy rövidlátó volt, és szemüvegét állandóan viselnie kellett, noha az bepárosodott, így gyakorlatilag semmit sem látott. Elterjedt, hogy tériszonya is van, de ezt tagadta. "Ez egy hülyeség. Nem féltem a magasságtól, de az ugrástól igen, nagyon is. Egy síugrósánc tetején állni az egyik legizgalmasabb dolog a világon, de az egyik legrémisztőbb is. Milliónyi különböző okot érezhetsz, hogy miért nem kellene leugrani, és tisztában vagy vele, hogy a következmények akár szörnyűek is lehetnek" - hangsúlyozta.

Edwards sajátos szárnyalása Calgaryban változtatásra sarkallta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, és immár a "nem hozzáértők" nem vehetnek részt a játékokon.

Eddie, a sas 1998-ban is ott akart lenni az olimpián, ezért elindult a Lake Placid-i viadalon, ahol korábbi önmagához képest tényleg remek eredményt ért el, ám a nemzetközi szövetség ezt a versenyt nem minősítette olyan rangúnak, hogy olimpiai kvalifikációt érjen.

{{keretes_cim}}

Trevor, a teknős. Trevor Misipeka, a szamoai atléta súlylökésben akart indulni a 2001-es világbajnokságon, de ebben a számban nem állhatott rajhoz, így a 100 méteres síkfutásban próbálkozott. A 110 kilogrammos sportoló négy másodperccel maradt le a győztestől az előfutamban, de ő elégedett volt ezzel a teljesítménnyel. Ma amerikaifutball-játékosként keresi a kenyerét Iowában.

A jamaicai bobcsapat. Eddie mellett az 1988-as téli olimpiai másik hőse a jamaicai bobcsapat volt. A négy lelkes sportoló úgy készült fel, hogy havat sem láttak korábban. Történetükre Hollywood is felfigyelt. Az első viadal után egyre több lehetőségük nyílt a felkészülésre, és ennek meg is lett az eredménye: 1992-ben a 14. helyen végeztek, megelőzve a francia, az orosz, az olasz és az amerikai csapatot.

Eric, az angolna. Eric Moussambani a 2000-es ötkarikás játékokon 200 méteres gyorsúszásban indult, és 1:52.72 perc alatt teljesítette a távot, ami minden idők leggyengébb olimpiai eredménye. A 22 éves Egyenlítői-Guineai sportoló nyolc hónappal a játékok előtt kezdett el úszni, és ez meg is látszott teljesítményén: a szurkolók amiatt izgultak, nehogy belefulladjon a vízbe. A 2004-es athéni olimpiára már jobban felkészült, és szinte felére faragta idejét, de vízumproblémák miatt nem indulhatott.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×