eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Összeesküvés-elmélet és Da Vinci-per

A harmadik és várhatóan utolsó hetébe lép a Da Vinci-kód című sikerkönyv plágiumpere a brit fővárosban. Miközben a tét meglehetősen nagy, több olyan vélemény is napvilágot látott, mely a kiadó reklámötletét véli felfedezni a hatalmas nyilvánosságot kapott pereskedés mögött.

A Da Vinci-kód szerzőjét, Dan Brown-t hétfőn szólítják a tanúk padjára a perben, amely várakozások szerint precedensként szolgálhat a hasonló, plágiummal gyanúsított szerzők ügyében.

A regényből eddig világszerte 40 millió példányt adtak el, ami többszörös milliomossá tette annak szerzőjét. Dan Brown-t ugyanakkor egy 1982-ben megjelent hasonló témájú könyv ("The Holy Blood and the Holy Grail") szerzői plágium miatt beperelték.

Összeesküvés-elmélet viccből?

Bár a tét több millió dollár, úgy tűnik, egyelőre senki sem járt rosszul a kétségkívül hatalmas publicitást kiváltó perrel. Olyannyira nem, hogy egyes, a helyszínről tudósító újságírók félig-meddig viccesen a per mögött is összeesküvést gyanítanak.

A Random House kiadó természetesen cáfol, ugyanakkor az tény, hogy mindkét könyv nála jelent meg. A cég azzal érvel, hogy - szakértők szerint - a per költségei elérhetik az 1 millió fontot (374 millió forintot) is, márpedig ezért sok könyvet el kellene adni.

Megugró eladások

Az ugyanakkor tény, hogy Dan Brown könyvének sikere már a per előtt is alaposan megdobta a felperes könyv eladásait. A per kezdete óta ez a jelenség fokozódott, az elmúlt hetekben hétszer annyi könyv fogyott, mint azt megelőzően.

A fejlemények várhatóan nem lesznek negatív hatással a várhatóan májusban bemutatásra kerülő Da Vinci-kód-filmre, melynek főszerepét Tom Hanks játssza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×