eur:
397.05
usd:
369.64
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul

Elöntik az országot a talált tárgyak

Sokan irigyelhetik a japánokat becsületességük és az ebből eredő alacsony bűnözési ráta miatt. Most azonban úgy tűnik, ez a pozitív tulajdonság problémát is jelent: az országot ugyanis lassan elborítják a becsületes módon beszolgáltatott talált tárgyak.

Japán talált tárgyakat begyűjtő központjaiban évente több millió tárgyat vesznek leltárba, és tárolnak 6 hónapig. Ha addig nem jelentkezik a tulajdonos, akkor a megtalálóé lehet.

Ha jelentkezik a tulajdonos, akkor a megtaláló a tárgy értékének 10 százalékát kapja jutalmul. Aki nem adja le a talált tárgyat, az a törvény szerint sikkasztást követ el.

A becsületességtől, és nem utolsó sorban a szigorú jogszabálytól hajtva 2004-ben összesen 10,7 millió talált tárgyat adtak le Japánban.

A leggyakoribb az esernyő. Ezt követi a készpénz, amely évente több milliárd jenre rúg, majd a kisebb ruhadarabok, a pénztárcák és iratok következnek a sorban.

Vannak azonban szokatlan tárgyak is: minden évben találnak például néhány hamvakkal töltött urnát, de adtak már le futonmatracot, kirakati bábut és mankót is.

A 107 éves talált tárgyak törvényét most úgy módosítja a japán törvényhozás, hogy 6-ról 3 hónapra rövidíti a kötelező tárolási időt. Ezt követően a rendőrség a kis értékű tárgyakat, például az esernyőket, amelyekért ritkán jelentkezik gazdájuk, eladhatja, hogy fedezze a tárolási költségeket.

A talált tárgyakról internetes adatbázis is készül, amelynek segítségével könnyebben találhatják meg gazdáik az elveszett javaikat.

A törvénymódosítás kiveszi a talált tárgyak köréből a háziállatokat. 2004-ben mintegy 34.000 talált állatot vittek be a központokba; a kutyákról és macskák mellett adtak már át kígyót és kengurut is.

Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×