eur:
394.26
usd:
370.41
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Elöntik az országot a talált tárgyak

Sokan irigyelhetik a japánokat becsületességük és az ebből eredő alacsony bűnözési ráta miatt. Most azonban úgy tűnik, ez a pozitív tulajdonság problémát is jelent: az országot ugyanis lassan elborítják a becsületes módon beszolgáltatott talált tárgyak.

Japán talált tárgyakat begyűjtő központjaiban évente több millió tárgyat vesznek leltárba, és tárolnak 6 hónapig. Ha addig nem jelentkezik a tulajdonos, akkor a megtalálóé lehet.

Ha jelentkezik a tulajdonos, akkor a megtaláló a tárgy értékének 10 százalékát kapja jutalmul. Aki nem adja le a talált tárgyat, az a törvény szerint sikkasztást követ el.

A becsületességtől, és nem utolsó sorban a szigorú jogszabálytól hajtva 2004-ben összesen 10,7 millió talált tárgyat adtak le Japánban.

A leggyakoribb az esernyő. Ezt követi a készpénz, amely évente több milliárd jenre rúg, majd a kisebb ruhadarabok, a pénztárcák és iratok következnek a sorban.

Vannak azonban szokatlan tárgyak is: minden évben találnak például néhány hamvakkal töltött urnát, de adtak már le futonmatracot, kirakati bábut és mankót is.

A 107 éves talált tárgyak törvényét most úgy módosítja a japán törvényhozás, hogy 6-ról 3 hónapra rövidíti a kötelező tárolási időt. Ezt követően a rendőrség a kis értékű tárgyakat, például az esernyőket, amelyekért ritkán jelentkezik gazdájuk, eladhatja, hogy fedezze a tárolási költségeket.

A talált tárgyakról internetes adatbázis is készül, amelynek segítségével könnyebben találhatják meg gazdáik az elveszett javaikat.

A törvénymódosítás kiveszi a talált tárgyak köréből a háziállatokat. 2004-ben mintegy 34.000 talált állatot vittek be a központokba; a kutyákról és macskák mellett adtak már át kígyót és kengurut is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×