eur:
394.43
usd:
370.68
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Törjön náci kódot otthoni számítógépén!

Végre emberére, vagy jobban mondva embereire talált a II. világháború óta megfejtetlen három náci rejtjeles üzenet. Egy német amatőr kódfejtő által kidolgozott számítógépes program, és 45 önként jelentkező otthoni számítógépe az egyik rejtélyt már megfejtette.

"NCZW VUSX PNYM INHZ XMQX SFWX WLKJ AHSH NMCO CCAK UQPM KCSM HKSE INJU SBLK IOSX CKUB HMLL XCSJ USRR DVKO HULX WCCB GVLI YXEO AHXR HKKF VDRE WEZL XOBA FGYU JQUK GRTV UKAM EURB VEKS UHHV OYHA BCJW MAKL FKLM YFVN RIZR VVRT KOFD ANJM OLBG FFLE OPRG TFLV RHOW OPBE KVWM UQFM PWPA RMFH AGKX IIBG"

Nem értik? Senki sem értette hatvan éven keresztül, mígnem egy amatőr német kódfejtő rálelt a megfejtésre, ami a következő: "Lemerülésre kényszerültünk a támadás alatt. Ellenség utolsó pozíciója 0830h AJ9863, [irány] 220 fok, [sebesség] 8 csomó. Követjük. [A barométer] 14 millibart esett, [szélirány] észak-északkelet, [erősség] 4, látótávolság 10 [tengeri mérföld]".

Hartwig Looks német tengeralattjáró kapitány 1942. november 25-én elküldött üzenete egy azok közül a rejtjeles üzenetek közül, amely ellenállt a II. világháború Bletchley Parkban dolgozó híres szövetséges kódtörőinek.

Hegedművész tette meg az első lépést

Egy kriptográfiai folyóirat 1995-ben három ilyen megoldatlan, a híres német Enigma géppel kódolt üzenetet tett közzé. Bár ezeknek nem tulajdonítanak túl nagy történelmi jelentőséget, a kódtörés szerelmeseinek izgalmas rejtélyt jelentenek, hiszen csak néhány ilyen megfejtetlen üzenet maradt a II. világháborúból.

A most sikerrel járt kódtörői próbálkozást Stefan Krah német hegedűművész indította el, aki nemcsak a kódok, de a számítógépes programok amatőr szakértője is.

Stefan Krah egy olyan kódtörő programot írt, amely "nyers erőt" használ, vagyis a lehetséges kombinációkat próbálja egymás után, de algoritmusokkal finomítva, vagyis növelve az esélyét annak, hogy a számítógép rátaláljon a helyes kódra.

A német férfi az interneten keresett segítséget, vagyis szabad számítógépes kapacitást, és eredetileg 45 önként jelentkezőt talált, akik megengedték, hogy saját otthoni számítógépükön a háttérben fusson a kódfejtő program.

Ma már 2500 számítógépes terminálon fut - az üzeneteket kódoló M4-es Enigma gép után - M4-re keresztelt projekt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×