eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 18. péntek Lukács
Nyitókép: Unsplash.com

Az új beruházásoknál is számít a kínai bankokra a nemzetgazdasági miniszter - a nap hírei

Az új infrastrukturális beruházásoknál is számít a kínai bankokra a nemzetgazdasági miniszter. Fogyasztóvédelmi ellenőrzés indul a webáruházaknál és a futárcégeknél. Új törvényjavaslattal készül a migránsok kitoloncolásának növelésére az Európai Bizottság.

Az új infrastrukturális beruházásoknál is számít a kínai bankok támogatására a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton erről a China Development Bank elnökével tárgyalt. Varga Mihály pénzügyminiszter, aki szintén tárgyalt a kínai bankelnökkel, hangsúlyozta, az angolszász és európai piacok mellett Japán, Katar és Kína is fontos partnernek számít a magyar államadósság finanszírozásában.

Károsnak nevezte az együttműködés korlátozását az európai autógyártók és keleti beszállítóik között a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a kereskedelmi ügyekkel foglalkozó uniós miniszterek informális budapesti ülésén azt hangsúlyozta: minden korlátozó lépés veszélyezteti az európai autógyártók elektromos átállási stratégiáját.

A magyar gazdaság berobbanására számít a jövő évtől a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: sokan meg fognak lepődni, amikor 2025-ben megérkeznek az első negyedéves számok.

A Nyíregyháza és Debrecen közötti vasútvonal fejlesztésének részévé teszi a kormány a 471-es út négysávossá tételét – mondta a közlekedési miniszter. Lázár János azt is hangsúlyozta: már 2025 januárjában közzéteszik a közbeszerzési felhívást. A beruházás részben európai uniós forrásból valósul meg.

Több száz milliárd forint lehet az építőiparban a kormány gazdasági akciótervének piacnövelő hatása - közölte az ÉVOSZ elnöke. Koji László úgy fogalmazott: a megfizethető lakás biztosítása össztársadalmi jelentőségű.

A nemzetgazdasági miniszterhez fordul a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője a budapesti lakhatási válság enyhítéséért. Szentkirályi Alexandra azt közölte: egy fővárosi lakhatási akcióterv elkészítéséért kezdeményez egyeztetést Nagy Mártonnal.

Még a héten tovább csökkennek az üzemanyagárak - írja a holtankoljak.hu. A gázolaj nagykereskedelmi ára 5 forinttal kerül kevesebbe szombattól, a benzin ára már nem változik.

Üzemanyag szivárgást észlelt a Mol Gárdony mellett. A vezetéket már elzárták, a szállítást leállították. A probléma nem érinti a város ivóvízhálózatát. A csaknem két méter mélyen található, sérült vezetékszakasz feltárását megkezdték, a hibát a vezeték alsó részén egy repedés okozta.

Fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzés indul a webáruházaknál és a futárcégeknél. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azután kérte vizsgálatokra a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy a kormányhivatalokhoz számtalan panasz érkezett az online rendelt termékekkel kapcsolatos szállítási problémákkal összefüggésben.

Új piacra, Észak-Macedóniába léphet be a 4iG, a leányvállalatot már nyilvántartásba vette a balkáni ország illetékes cégbírósága. A 4iG múlt pénteken jelentette be, hogy az Antenna Hungária négy magyarországi és egy északmacedón leányvállalatot alapít.

Gyengén nő majd a globális gazdaság a következő években, miközben emelkedik az államadósság a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója szerint. Az IMF szerint az adósságállomány növekedését nagyrészt a világ két legnagyobb gazdasága, Kína és az Egyesült Államok által fölvett állami kölcsönök emelkedése okozza.

Új törvényjavaslattal készül a migránsok kitoloncolásának növelésére az Európai Bizottság. Erről a brüsszeli uniós csúcstalálkozó után beszélt a brüsszeli bizottság elnöke. A német politikus példának nevezte Olaszország gyakorlatát, amely szerint Albániába küldik a menedékkérők egy részét. Ursula von der Leyen arra szólította fel a tagállamokat, hogy ismerjék el egymás döntéseit a kitoloncolási ügyekben.

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajlik Berlinben az amerikai elnök búcsúlátogatása. Joe Biden a német államfőtől a külföldi vezetőknek járó legmagasabb állami kitüntetést vehette át. A tervek szerint az amerikai elnök és a német kancellár a francia államfővel és a brit miniszterelnökkel is egyeztet, főként Ukrajnáról.

Moszkva nem fogja hagyni, hogy Ukrajna nukleáris fegyvert hozzon létre - jelentette ki az orosz elnök. Vlagyimir Putyin provokációnak minősítette Volodimir Zelenszkij kijelentését, amely szerint Ukrajna nukleáris fegyverek létrehozására törekszik majd, ha nem lesz a NATO tagja.

Oroszország több mint 500, a kelet-ukrajnai fronton elesett ukrán katona holttestét adta át Ukrajnának. Az ukránok szerint az elesett katonák többségét, 382 holttestet Donyeck megyéből, azon belül a februárban orosz kézre került bányaváros, Avgyijivka körzetéből szállították haza.

A Hamász is megerősítette, hogy egy izraeli támadásban meghalt a szervezet új vezetője, Jahja Szinvár. A Gázai övezetet irányító iszlamista palesztin szervezet közölte azt is, hogy a Gázai övezetben fogvatartott izraeli túszokat addig nem engedik szabadon, amíg Izrael nem állítja le offenzíváját.

Elítélte Izrael háborús taktikáját, a túlzott erőszak alkalmazását Ciszjordániában az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala. Eközben az ENSZ békefenntartó missziója megerősítette, a támadások és az izraeli felszólítás ellenére sem távoznak Libanonból. A 10 ezer békefenntartó között a Telex értesülése szerint 15 magyar honvéd is van.

A Nyugat-Szahara felosztását javasolja az ENSZ különmegbízottja Marokkó és a helyi függetlenségi mozgalom között az évtizedek óta tartó konfliktus rendezésére. A marokkói külügyminisztérium egyelőre nem válaszolt a felvetésre. Marokkó 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nagyon furcsa, hogy a Hamász vezetője tűzharcba keveredett

Az izraeli hadsereg közleménye szerint véletlenül sikerült likvidálni Jahja Szinvár Hamász-vezért, de Kis-Benedek József furcsának találja, hogy a szigorúan őrzött férfi tűzharcba keveredhetett. A biztonságpolitikai szakértő nem tartja kizártnak, hogy Irán vagy a Hamász ellencsapást indít.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×