eur:
401.42
usd:
369.49
bux:
74702.98
2024. október 17. csütörtök Hedvig
Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a párt kampányzáró rendezvényén a fővárosi Remény Központban 2018. április 7-én.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Fekete-Győr Andrást

Az ügy hat éve kezdődött, az ellenzék által "rabszolgatörvénynek" nevezett rendelkezés elleni tüntetésen, hivatalos személy elleni erőszak miatt.

A harmadfokú ítélethirdetéssel lezárult Szarvas Koppány Bendegúz (Momentum) és Fekete-Győr András (Momentum alapító, jelenleg országgyűlési képviselő) füstgyertyás ügye. A Fővárosi Ítélőtábla úgy döntött, hogy – a másodfokú ítéletet helyben hagyva – Szarvas Koppány Bendegúzt 2 év szabadságvesztésre, 3 év felfüggesztéssel, Fekete-Győr Andrást 1 év szabadságvesztésre 2 év felfüggesztéssel ítéli csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt, Fekete-Győr esetében társtettesként. Az ítélet jogerős, fellebbezni nem lehet.

"Ma jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság, mert 2018-ban füstgyertyával tiltakoztam a rabszolgatörvény-ellenes tüntetéseken a hatalom ellen. Bár senkinek nem okoztam sem sérülést, sem anyagi kárt, ez a Fidesz által leuralt Fővárosi Ítélőtáblát nem érdekelte" – írta az ítéletről beszámoló Facebook-bejegyzésében Fekete-Győr András. Magát politikai elítéltnek tartja, "olyan ugyanis a rendszerváltozás óta nem fordult elő Magyarországon, hogy egy országgyűlési képviselőt azért ítéljenek el bűncselekmény elkövetéséért, mert a hatalommal szemben tüntetett" – fogalmazott.

Mint a hvg.hu beszámolt róla, az utolsó szó jogán Szarvas Koppány Bendegúz, az ügy elsőrendű vádlottja is felszólalt. Kiemelte, hogy a tanúként meghallgatott rendőrök azt mondták korábban, a saját könnygázuk jobban zavarta őket, mint a momentumos politikusok akciója. Kérte, vegyék figyelembe, hogy a Közszolgálati Egyetemen – ahol a mesterképzést végzi – a diplomaszerzés feltétele a büntetlen előélet.

A jogi eljárás azután kezdődött, hogy Fekete-Győr András füstbombát dobott a rendőrsorfal mögé 2018 december 13-án, az ellenzék által "rabszolgatörvénynek" nevezett túlóratörvény ellen tartott tüntetésen. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség szerint ezzel a politikus akadályozta az épület védelmére felsorakozott rendőrök munkáját. Az ügyben nyomozás indult a politikus ellen, Fekete-Győr a gyanúsítás ellen panasszal élt.

A volt pártelnök szerint a tüntetésen egy veszélytelen, játékboltban kapható füstképzőt dobott el, miután a rendőrök felszólítás nélkül lőtték a könnygázt fiatalok és idősek arcába. Szerinte sem köznapi, sem jogi értelemben nem volt erőszakos a cselekménye.

Az elsőfokon eljáró bíróság kimondta, Fekete-Győr nem követett el hivatalos személy elleni erőszakot, az elsőrendű vádlottat, Szarvas Koppány Bendegúzt pedig bűnösnek találták. Ekkor már öt éve húzódott az eljárás, a volt pártelnök meg is jegyezte, “elfogadhatatlanul lassú tempóban zajlanak ezek a politikailag motivált eljárások”. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség Szarvas Koppány Bendegúz esetében a büntetés súlyosítása miatt jelentette be fellebbezést, Fekete-Győr esetében pedig a bűnösség megállapítása érdekében.

Másodfokon, februárban már egyévi, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Fekete-Győrt. Fellebbezéssel élt, így került az ítélőtábla elé az ügye.

Időközben Fekete-Győr lemondott a pártelnökségről, miután egy általa kezdeményezett bizalmi szavazáson 2021 októberében a küldöttgyűlés az új vezetés mellett döntött.

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: lehet kárt okozni Kínának, de ők is tudnak odaszúrni, ahol nekünk nagyon fáj

Salát Gergely: lehet kárt okozni Kínának, de ők is tudnak odaszúrni, ahol nekünk nagyon fáj

A kínai autókra kivetett uniós vámokról Peking még tárgyal, de lesz egy pont, mikor elengedi ezt a történetet, noha nagy szüksége lenne az európai piacra – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Salát Gergely. A Kína-szakértő beszélt a elektromos autógyártás felfuttatásának okairól, a kínai gazdaság problémáiról és a multipoláris világrend elérésének a céljairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.17. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×