eur:
396.44
usd:
359.86
bux:
72605.12
2024. szeptember 12. csütörtök Mária
Magyar tartalékos katonák a Moonstar 2024 többnemzeti harcászati gyakorlaton Hajmáskér közelében 2024. szeptember 11-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Nagyszabású nemzetközi harcászati gyakorlatot tartanak Hajmáskéren

Másfél hétig tart a Moonstar 2024 többnemzeti harcászati gyakorlatsorozat idei második felvonása Hajmáskéren, ahová lengyel és szlovák katonák is érkeztek. A Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka az InfoRádióban elmondta: idén a felderítés, a lesállás, a rajtaütés és területátvizsgálás a gyakorlatok célja.

Szeptember 2-án kezdődött és szeptember 13-án, pénteken ér véget a Moonstar 2024 elnevezésű többnemzeti harcászati gyakorlat, melynek helyszíne a Veszprém vármegyei Hajmáskér. A gyakorlaton összesen 190 magyar, lengyel és szlovák területvédelmi tartalékos vesz részt, a célja pedig az, hogy összekovácsolja az alegységeket, felmérjék a katonák felkészültségét, képességeiket, valamint meghatározzák a további kiképzési követelményeket.

A Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka az InfoRádióban elmondta: korábban csak magyar katonák vettek részt a Moonstar harcászati gyakorlatsorozatban, amelyhez azonban az elmúlt három-négy évben már külföldi partnerek is csatlakoztak. A Moonstar 2024 „első felvonásaként” a Magyar Honvédség az Egyesült Államokkal közösen lövészetet hajtott végre még az év elején. A mostani az idei második nagyszabású hazai hadgyakorlat.

A katonák a hajmáskéri gyakorló- és lőtéren elsősorban olyan feladatokat hajtanak végre, amelyek a területvédelmi erők feladatrendszeréhez köthetők.

Drót László tájékoztatása szerint idén a felderítés, a lesállás, a rajtaütés és a területátvizsgálás került a harcászati foglalkozások középpontjába. A gyakorlatsorozat egy éles lövészettel zárul. A dandártábornok hozzátette: a gyakorlaton horvát, szlovén és cseh megfigyelők is részt vesznek.

Hajmáskér, 2024. szeptember 11.
Lengyel tartalékos katonák a Moonstar 2024 többnemzeti harcászati gyakorlaton Hajmáskér közelében 2024. szeptember 11-én..
MTI/Vasvári Tamás
Lengyel tartalékos katonák a Moonstar 2024 többnemzeti harcászati gyakorlaton Hajmáskér közelében 2024. szeptember 11-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Kitért arra is, hogy a magyar területvédelmi erők, illetve a magyar területvédelmi tartalékos rendszer megszervezése már 2017-ben elkezdődött, és 2023 óta már nagy számban tudnak fogadni tartalékos katonákat kiképzésekre. Emlékeztetett, hogy jelenleg is zajlik a Szeretem, megvédem! elnevezésű területvédelmi tartalékos kampány, melynek keretében a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség olyan 18 és 55 év közötti tartalékosokat toboroz, akik a munkájuk vagy a tanulmányuk mellett katonai szolgálatot tudnak vállalni, és hozzájárulnának a Magyar Honvédség védelmi képességéhez.

Drót László elmondta: magyar részről a 2. Területvédelmi Ezred már alapkiképzést végrehajtott katonákkal van jelen a hajmáskéri gyakorlaton, és többek közt ők felelnek a lengyel területvédelmi erőkkel való együttműködésért is.

Hajmáskér, 2024. szeptember 11.
Magyar tartalékos katona a Moonstar 2024 többnemzeti harcászati gyakorlaton Hajmáskér közelében 2024. szeptember 11-én..
MTI/Vasvári Tamás
Magyar tartalékos katona a hajmáskéri harcászati gyakorlaton 2024. szeptember 11-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A kampány alatt, az elmúlt két-két és fél hónapban több ezer érdeklődő jelentkezett, és

már több mint ezer tartalékossal kötött szerződést a Magyar Honvédség.

További érdeklődők jelentkezését is várják, és a dandártábornok kiemelte, mivel nagy sikere van a kampánynak, annak végeztével sem hagyják abba a toborzást a területvédelmi tartalékos rendszerben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megdöbbentő beismerés: az amerikai tankok már majdnem fele odaveszett Ukrajnában

A tavaly szeptemberben leszállított 31 darab M1A1 SA Abrams harckocsikból mostanra bizonyíthatóan 14-et elveszett az ukrán hadsereg – közölte az Oryx portál.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Fontos emberek jártak Kijevben, meghallgatásra találhat Ukrajna legfőbb kérése – Háborús híreink csütörtökön

Fontos emberek jártak Kijevben, meghallgatásra találhat Ukrajna legfőbb kérése – Háborús híreink csütörtökön

Antony Blinken amerikai és David Lammy brit külügyminiszter Kijevben tett látogatást szerdán, ahol találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozó egyik legfőbb kérdése az volt, lehetővé teszi-e a két ország Ukrajnának, hogy az általuk átadott rakétákkal csapást mérjenek mélyen orosz területekre. Bár a jóváhagyást hivatalosan egyelőre nem kapta meg Kijev, brit kormányzati források szerint Londonban erről már megszületett a döntés, és Joe Biden amerikai elnökön is egyre nagyobb a nyomás, hogy megadja az engedélyt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×