eur:
393.46
usd:
353.84
bux:
72838.51
2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna
Woman in front of the mall pushing shopping cart
Nyitókép: YorVen/Getty Images

A GVH vizsgálatát kezdeményezi a kereskedelmi láncokkal szemben a szaktárca - a nap hírei

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatát kezdeményezi a tisztességtelen áremeléseket alkalmazó kereskedelmi láncokkal szemben a szaktárca. Azonnali hatállyal felmentette a budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatóját a Belügyminisztérium. Új vádat emelt a szövetségi különleges ügyész Donald Trump ellen.

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatát kezdeményezi a tisztességtelen áremeléseket alkalmazó kereskedelmi láncokkal szemben a nemzetgazdasági tárca. A kötelező akciózás júliusi kivezetése után, a továbbra is működő online árfigyelő rendszer adatai alapján ugyanis a legnagyobb kiskereskedelmi láncok egyidejűleg és jelentős mértékben megemelték egyes alaptermékek, a többi között a finomliszt, a cukor és a tej árát.

Kiemelt célnak nevezte a MÁV kinevezett vezérigazgatója, hogy a közlekedési akciótervben szereplő pályarekonstrukcióknál már jövőre elinduljanak az építkezések. Hegyi Zsolt az M1-en azt hangsúlyozta, hogy az új járművek beszerzése évekig tarthat, míg a használt vonatok vásárlása sokkal gyorsabb lehet. Közölte azt is, független vizsgálat tárja fel a Keleti pályaudvarnál vasárnap történt vonatkisiklás okait.

A MÁV-Volán csoport munkavállalóihoz hasonlóan a GySEV dolgozói is megkapják az úgynevezett 200 ezer forintos hőségpénzt. Erről közösségi oldalán számolt be a közlekedési miniszter. Lázár János azt is közölte: várja a szakszervezetek javaslatait a munkavállalók köréről.

Akár két évet is csúszhat a mini-Dubaj beruházás. A Népszava az Építési és Közlekedési Minisztériumtól kapott információira hivatkozva azt írja: június végén két tendert is indítottak az arab befektetőknek odaígért rákosrendezői vasúti terület megtisztítására, de még egyiket sem sikerült lezárni.

Szeptember 30-ig lehet jelentkezni a szociális ellátás szakmatámogatásának új pályázatára. A 3 évre szóló, évente 380 milliós keretösszegre 11 területi ellátó pályázhat, konzorciumvezetőként 12 szolgáltató munkáját összefogva.

Az idén csaknem megháromszorozódott, több mint 3 ezerre nőtt a rota vírussal fertőzöttek száma a tavalyi év hasonló időszakához képest. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi jelentése szerint a múlt héten a legtöbb eset Pest, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében fordult elő.

A főügyészhez fordul a Demokratikus Koalíció, mert szerintük az óbudai polgármester ellen koncepciós eljárás folyik. A DK egy 2024 márciusi kihallgatási jegyzőkönyvre hivatkozik, amely bizonyítja, hogy egy állami vezető kérésére indult a Kiss László elleni eljárás. A főügyészség közölte: nem volt politikai megrendelés az óbudai ügyben, egy álnyomozó akart kicsalni pénzt és információt egy vállalkozótól, aki ellen költségvetési csalás ellen folyik eljárás. Az álnyomozót azóta befolyással üzérkedéssel gyanúsítják.

Szavazást indított Újbuda a Szabadság-szoborra tervezett keresztről, az önkormányzat honlapján bárki voksolhat. László Imre, a kerület DK_s polgármestere azt írta: határozottan tiltakozik a talpazatra szánt kereszt ellen.

A bíróságon támadja meg a kormányhivatal határozatát oktatási intézményeik köztartozás miatti bezárásáról a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. Iványi Gábor elmondta: a kormányhivatal a szülőknek a fővárosi helyett többek között ózdi, ibrányi, nyíregyházi, sőt kéttannyelvű iskolákat ajánlott.

Azonnali hatállyal felmentette a budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatóját a Belügyminisztérium. A tárca szerint egy jogszabállyal nyíltan szembe helyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt. A tantestület mindezt elfogadhatatlannak tartja, a leváltás ellen este diákok, szülők is tüntettek. Az intézmény korábban közölte, hogy a BM-rendelettel ellentétben nem veszik el a tanulóktól a digitális eszközöket a tanítási nap elején. Céljuk a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás.

Franciaországban tesztjelleggel 200 középiskolában tiltják meg a 15 évnél fiatalabb tanulóknak a mobilhasználatot - írja a Guardian. Hasonló intézkedésekkel más európai országok is kísérleteznek.

Becsapódott, de fel nem robbant HIMARS-rakétát hatástalanítottak a kurszki atomerőmű közelében - állítják az orosz hatóságok. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója a Kurcsatovban működő erőműnél tegnap arról beszélt, hogy a létesítménynél fennáll egy nukleáris incidens veszélye.

Új vádat emelt a szövetségi különleges ügyész Donald Trump ellen a 2020-as választásokhoz kapcsolódó ügyben. Az új vád a többi között tartalmazza, hogy Donald Trumpnak nem a hivatali pozíciójából fakadóan, hanem magánemberként volt érdeke, hogy őt nyilvánítsák a 2020-as elnökválasztás győztesévé.

Hollandiában számítógépes üzemzavarokat jelentett több kormányhivatal, leállt a forgalom Eindhoven repülőterén. A fennakadások a parti őrséget és a katasztrófavédelmet is érintik. Az üzemzavar mögött a védelmi minisztériumban keletkezett informatikai hiba, de kibertámadás is állhat.

Szabadlábra helyezték a Telegram Franciaországban őrizetbe vett orosz-francia alapítóját és vezérigazgatóját, ám meg kell jelennie a bíróság előtt. Pavel Durovot azzal gyanúsítják, hogy az üzenetküldő alkalmazást illegális tevékenységekre használják, köztük gyermekpornográfia terjesztésére, kábítószerkereskedelemre, csalásra, szervezett bűnözők üzelmeinek bűnpártolására.

Közepes, 5,2-es erősségű földrengés rázta meg Kréta szigetét helyi idő szerint este fél 8-kor. Áldozatokról, illetve károkról egyelőre egyenlőre nem érkezett jelentés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Koren Balázs: számos jól működő újítás megmaradt a digitális oktatásban

Koren Balázs: számos jól működő újítás megmaradt a digitális oktatásban

Rengeteg magyar és külföldi fejlesztésű digitális újdonsággal bővült a hazai oktatási rendszer, és a mesterséges intelligencia is sokat tud segíteni a diákoknak, a tanároknak, de akár a szülőknek is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Koren Balázs matematikatanár, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar oktatója. Beszélt az okostelefonok figyelemelterelő hatásáról is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 28. 21:00
×
×
×
×