eur:
393.49
usd:
351.62
bux:
72949.64
2024. augusztus 25. vasárnap Lajos, Patrícia
Rendőrök kísérik a németországi Solingenben két nappal korábban elkövetett késes támadás gyanúsítottját (k), miután kiszállt egy helikopterből Karlsruhéban 2024. augusztus 25-én. A 26 éves férfi önként adta fel magát a hatóságoknak, miután augusztus 23-án az észak-rajna-vesztfáliai város fennállásának 650. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen válogatás nélkül járókelőket szúrt le egy késsel. A támadó három ember halálát okozta és nyolcat megsebesített, a súlyosan sérültek már mind túl vannak az életveszélyen.
Nyitókép: Rendőrök kísérik a Solingenben elkövetett késes támadás gyanúsítottját, miután kiszállt egy helikopterből Karlsruhéban 2024. augusztus 25-én. MTI/AP/dpa/Uli Deck

Szír menekült a németországi solingeni támadás fő gyanúsítottja - a nap hírei

Jogi lépéseket tervez Brüsszel ellen a migránsok betelepítése miatt a kormány. Feladta magát a németországi solingeni támadás fő gyanúsítottja. Ukrajnában új fegyvert fejlesztettek ki a rakéta és a drón ötvözetéből.

Jogi lépéseket tervez Brüsszel ellen a migránsok betelepítése miatt a kormány – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence a Kossuth rádióban politikai nyomásgyakorlásként értékelte, hogy a magyar határvédelem 800 milliárd forintnyi költségét nem fedezi a Bizottság, míg az Európai Bíróság büntetése értelmében a kormánynak 78 milliárd forint bírságot kellene fizetnie.

Támogatná a főpolgármester, hogy 2036-ban olimpiát rendezzen Budapest. Karácsony Gergely az RTL kérdésre azt mondta: a kormányon múlik, hogy rendezi-e a viszonyát a fővárossal. A Magyar Olimpiai Bizottság reagálása szerint, ha a főváros támogatná a pályázatot, akkor szívesen megvizsgálná a közös rendezés lehetőségeit. Orbán Viktor kormányfő a hétvégén a Nemzeti Sportnak értékelte a párizsi olimpiát és megemlítette, hogy az idén Budapest rendezhette volna az olimpiát, ha nem vonták volna vissza a pályázatot 2017-ben.

Az idén is meghirdeti az Idősbarát Önkormányzat Díj felhívását a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Ezzel az idős emberekért kiemelkedő munkát végző önkormányzatokat kívánják elismerni.

Megelőző támadást indított a Hezbollah dél-libanoni állásai ellen az izraeli hadsereg. Rövid időn belül a siíta mozgalom fegyveresei 320 lövedéket és drónt indítottak Izrael felé. Az eset miatt összeült az izraeli biztonságpolitikai kabinet, amelyen a külügyminiszter számos országtól Izrael támogatását kérte a Hezbollahhal, Iránnal és az általuk irányított milíciákkal szemben. Joe Biden elnök folyamatos kapcsolattartást ígért. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács pedig közölte: továbbra is támogatja Izrael önvédelemhez való jogát.

Németországban elfogták a solingeni késes támadás fő gyanúsítottját. A merénylő 3 ember halálát okozta és 8-at megsebesített. A 26 éves szíriai férfi, aki önként adta fel magát és bevallotta tettét, őrizetbe vették. A rendőrök letartóztattak egy 15 éves fiút is, és vizsgálják, hogy kapcsolatban állhatott-e az elkövetővel. A támadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

Franciaországban is elfogták a zsinagógánál elkövetett gyújtogatás tettesét. A törvényesen az országban tartózkodó 33 éves algériai férfi is megsebesült, de állapota nem életveszélyes. A támadással összefüggésben további 2 embert vettek őrizetbe. Emmanuel Macron elnök terrorcselekménynek nevezte a támadást.

Olaszországban is magányos elkövetők terrorakcióitól tartanak a hatóságok. A titkosszolgálatok hónapok óta figyelmeztetnek olyan akciókra, amelyek a Hamász palesztin terrorista szervezet iránti támogatást hivatottak kifejezni. Az Egyesült Államok fegyveres erőinek európai parancsnoksága június végén szigorította a katonai bázisok védelmét.

Ukrajnában új fegyvert fejlesztettek ki a rakéta és a drón ötvözetéből. A munka másfélévig tartott. A fegyvertől azt várják, hogy csapást tudjanak mérni vele azokra az orosz repülőterekre, ahonnan a harci repülőgépek bevetésre indulnak ukrajnai célpontok ellen. A Paljanicja névre keresztelt új fegyvert hamarosan tömegesen gyártják Ukrajnában.

A Reuters brit hírügynökség 4 munkatársa sebesült meg egy orosz támadásban Kramatorszkban. Ötödik társuk pedig eltűnt a légicsapás után. Az áldozatok ukrán, amerikai, német, lett és brit állampolgárok. Belgorodban 5 civil vesztette életét, további 13 pedig megsebesült egy ukrán tüzérségi támadásban.

A keresztény egyházak beszüntetése ellen emelte fel szavát vasárnapi beszédében a pápa. A katolikus egyházfő azután beszélt erről, hogy az ukrán elnök aláírta a Moszkva által kánoniként elismert Ukrán Ortodox Egyház betiltását lehetővé tevő törvényt, amelyet kedden fogadott el az ország parlamentje. A törvény kitiltja ukrán területről az orosz ortodox egyházat.

Több mint 700 menedékkérő érkezett a hétvégén az olaszországi Lampedusa szigetére. A migránsok elmondták: a nemzetközi vizek határáig drónokkal mutatják az utat a tengeren az embercsempészek és a csónakon elhelyezett kamerákkal is ellenőrizték őket. Az átkelés utolsó szakaszán azonban már önerőből jutottak el az olasz partokig.

Aggodalmát fejezte ki a harcok elől menekülő rohingják megölése miatt az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Volker Türk közölte: a világszervezet jelentése szerint a katonai vezetés és a junta ellen harcoló Arakáni Hadsereg nevű lázadószervezet is súlyos jogsértéseket és visszaéléseket követ el a rohingja kisebbség ellen.

Meghaladta a félmilliárd dollárt a Harris-kampányhoz érkezett pénzügyi adományok összege. Kamala Harris kampánya július 21-e után indult, amikor Joe Biden elnök bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől, és alelnökét javasolja maga helyett. Júniusban Donald Trump vezetett a beérkezett kampányadományokat tekintve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
Egymást lőtte Ukrajna és Oroszország, hibrid fegyvert fejlesztettek az ukránok - háborús híreink vasárnap

Egymást lőtte Ukrajna és Oroszország, hibrid fegyvert fejlesztettek az ukránok - háborús híreink vasárnap

Az ukrán hadsereg vasárnap jelentette, hogy Oroszország az éjszaka folyamán rakéta- és dróntámadást indított Észak- és Kelet-Ukrajna ellen. A légvédelmi rendszerek a fegyverek többségét megsemmisítették, mielőtt azok elérték volna céljukat. Eközben Ukrajna és Oroszország területére lőtt, a Belgorod régióban található Rakitnoje városát ért támadásban öt polgári vesztette életét és tizenketten megsebesültek a térség kormányzója szerint. Új fegyvert fejlesztettek ki Ukrajnában, az új hibrid fegyvertől azt várják, hogy csapást tudnak majd mérni vele azokra az orosz repülőterekre, ahonnan az orosz bombázók és harci repülőgépek bevetésre indulnak ukrajnai célpontok ellen. Vasárnapi háborús híreink egy cikkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×