eur:
395.06
usd:
358.7
bux:
71644.35
2024. augusztus 14. szerda Marcell
Nyitókép: Pixabay

Menedzserszűrést indítana a kormány januártól - a nap hírei

Őrizetbe vették Kiss László óbudai polgármestert. Európai elfogató parancsot adott ki Németország egy ukrán búvároktató ellen, aki részt vehetett az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásában.

Általános egészségfelmérést, azaz a menedzserszűrést indítana a kormány januártól, és a munkáltatókat tennék érdekeltté abban, hogy dolgozóik részt vegyenek ezen. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Hírtv-ben elmondta: az egyéneket nem köteleznék a részvételre, főként olyanokra, amelyek invazív beavatkozással járnak, mint például a végbéltükrözés, vagy a nőknél a mammográfia.

15 kórház főigazgatói posztjára írt ki pályázatot a Belügyminisztérium alá tartozó Országos Kórházi Főigazgatóság. Az érintett kórházak között 3 vármegyei és 3 budapesti is szerepel, köztük a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, a Szent Margit Kórház, illetve a Manninger Jenő Baleseti Központ.

Őrizetbe vették Kiss László óbudai polgármestert. A bíróság pénteken dönt arról, hogy letartóztatásba helyezi-e a polgármestert, akit egy korrupciós ügyben gyanúsított meg az ügyészség - erősítette meg Zamecsnik Péter ügyvéd. A gyanúsítás szerint vállalkozók az önkormányzati megbízások elnyerése érdekében felülárazták a szolgáltatásokat, és az így szerzett pénzek egy része visszaosztották, amiből az ügyészség szerint a polgármester is részesült. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az akciót politikai provokációnak minősítette.

Elindítja Felsőoktatási Mentorprogramját a következő tanévre a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. A szaktárca által támogatott program célja, hogy csökkentse a lemorzsolódás kockázatát az elsőéves egyetemistáknál. A programba szeptember végéig jelentkezhetnek a hallgatók.

A megengedett mérgező anyagok sokszorosát, volt, hogy 229-resét találták a Shein és a Temu termékeiben. A hírre egyelőre csak a Shein reagált, miszerint együttműködnek a nemzetközi ügynökségekkel a biztonsági teszteknél.

Kormányellenes tüntetést tartottak két ellenzéki párt felhívására Pozsonyban kedd este. A megmozdulás résztvevői a szlovák kulturális tárca vezetése által végrehajtott személycserék ellen tiltakoztak. A napokban menesztették a Szlovák Nemzeti Színház és a Szlovák Nemzeti Galéria vezetőjét is.

Európai elfogató parancsot adott ki Németország egy ukrán búvároktató ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy tagja volt az Északi Áramlat gázvezetéket felrobbantó csapatnak. A német média szerint az ügyészség két további ukrán állampolgárt, egy férfit és egy nőt is gyanúsít, akik búvárként vehettek részt a gázvezeték megrongálásában.

Szabotázs gyanúja miatt lezárták a kölni repülőtér melletti német katonai bázist. A Spiegel magazin beszámolója alapján a hatóságok illetéktelen behatolást, a helyi vízellátórendszer működésében pedig zavart észleltek. A kölni rendőrség később azonban már csak birtokháborításként kezelte az incidenst.

Berlinben heten megsérültek egy késes támadásban egy menekültközpontban. A helyi rendőrség azt közölte: a gyanúsított 21 éves algériai férfi szintén megsérült. Tettének indítéka egyelőre ismeretlen.

Húszmilliárd dollár értékű fegyver eladását hagyta jóvá Izraelnek az amerikai kormány. Ebben több mint 50 F-15 vadászgép és közép-hatótávolságú levegő-levegő rakéta, harckocsilőszer, továbbá nagy robbanóerejű gránátok és taktikai járművek is szerepelnek.

Az éjszakai dróntámadás után rendkívüli állapotot hirdettek az oroszországi Belgorod megyében. A megyével határos kurszki régióban az ukrán erők a múlt héten meglepetésszerű betörést indítottak, és állításuk szerint csaknem ezer négyzetkilométer orosz területet vontak ellenőrzésük alá Oroszországban. Az ukrán főparancsnok szerint az ukrán erők több mint száz orosz hadifoglyot ejtettek a kurszki régióban.

Világszerte a gyermekek egyötödét kiemelten sújtja a szélsőségesen meleg időjárás – derül ki az UNICEF jelentéséből. A hőség okozta nehézségek világszerte mintegy félmilliárd gyermeket érintenek, a legtöbbet Afrikában, de például az Egyesült Államokban is 36 milliót.

Megfékezték az Athén mellett napok óta pusztító hatalmas tűzvészt. A görög hatóságok ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a hőség, a szárazság és az erős szél miatt a lángok újra felcsaphatnak.

Ma is megdőlt az országos melegrekord. A HungaroMet közölte, hogy az előzetes adatok szerint Baján 40,4 Celsius-fok volt délután. A korábbi rekord 39,7 fok volt, amit Ásotthalmon mértek, 1957-ben. Tegnap Kelebián volt a legmelegebb, ott 40,7 Celsius-fokot regisztráltak, amivel csaknem 80 éves napi melegrekord dőlt meg.

Folyamatosan melegszik a Balaton, Keszthelynél 2000 óta csaknem 2 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet. A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szerint a következő évtizedekben is hasonló ütemű melegedés várható, a tó beépítése pedig erősíti ezt a folyamatot.

Címlapról ajánljuk

Fábián László: szeretném, ha sokszínű csapattal jutnánk ki Los Angelesbe, 20-25 sportágban

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, olimpiai bajnok öttusázó értékelte a magyar csapatnak a vasárnap véget ért nyári olimpián mutatott teljesítményét az InfoRádió Aréna című műsorában. Fábián László elárulta, hogyan fogadta Gulyás Michelle győzelmét, beszélt arról, hogy a tokiói szereplés szinte pontos megismétlése jelent-e fejlődést, és kifejtette a véleményét Milák Kristófról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.15. csütörtök, 18:00
Tálas Péter
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének egyetemi docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×