eur:
395.02
usd:
369.26
bux:
71841.66
2024. június 28. péntek Irén, Levente
user typing login and password, cyber security concept, data protection and secured internet access, cybersecurity
Nyitókép: anyaberkut/Getty Images

Dübörög az Eb: játssz felelősen és szabályosan, mert a tét Te vagy! (x)

A csoportmérkőzésekkel már javában zajlik a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokság, amely miatt megnőtt az online sportfogadások száma, ezzel együtt annak kockázata is, hogy a kiberbűnözők különféle csalási módszerekkel kísérletet tesznek - elsődlegesen - pénzszerzés céljából, minél több személyes adat begyűjtésére, a sportfogadni vágyók esetleges naivitását, vagy figyelmetlenségét kihasználva.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), a Szerencsejáték Zrt. (SZRT), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés és a játékosok védelme érdekében egy közös figyelemfelhívó, információbiztonsági tudatosságnövelő kampányt indított.

A hamis jegyértékesítéstől kezdve, a személyes és banki adatok eltulajdonításáig rendkívül széles a skála, amellyel találkozhatunk. A tapasztalatok szerint a meccsek fokozott izgalma, a lelkes szurkolás elvonhatja a sportfogadók figyelmét, és könnyebben dőlhetnek be a tuti tippeknek, az álomszerű bónuszajánlatoknak vagy a túl vonzó oddsoknak az esetleg még játékszervezői engedéllyel sem rendelkező oldalakon. Az „a tét Te vagy!” kezdeményezés célja, hogy bemutassa a sportesemények vonatkozásában felmerülő csalástípusokat, trendeket, az online sportfogadásokhoz kapcsolódó információbiztonsági kockázatokat, emellett külön figyelmet fordítva a megelőzésre és a védekezésre.

A kezdeményezés sikerességének érdekében elindult „a tét Te vagy” Facebook-oldal is, ahol nemcsak a különböző online átverések ismérveiről olvashatunk, hanem hasznos tippekkel is gyarapíthatjuk ismereteinket. Mindezek mellett még érdemes az SZTFH Minden Kiberül címet viselő podcast adásaiba is belehallgatni, mert megtörtént csalásokat dolgoznak ismert emberek, véleményvezérek közreműködésével.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyobb sportszervezetek és a nagyszabású sportesemények vonzzák a kiberbűnözőket. A 2018-as FIFA-világbajnokság idején nagyságrendileg 25 millió kibertámadást blokkoltak a szervezők, a 2020-as tokiói olimpia idején a hatóságok 450 millió kibertámadást akadályoztak meg a hivatalos honlapok és a szervezőbizottság rendszerei ellen. A 2022-es FIFA-világbajnokság során – szakértői becslések szerint – több mint 100 csaló domain adta ki magát a 2022-es katari világbajnokság hivatalos weboldalainak, illetve 53 gyanús alkalmazást tiltottak ki a hatóságok a különféle online alkalmazásboltokból, amelyet jellemzően reklámprogramok telepítésére és rosszindulatú programok letöltésére terveztek. Mindezek mellett számos olyan csalárd oldal vált ismertté, amelyek megkérdőjelezhető affiliate marketing vagy piramisjátékok terjesztésére működhettek.

Fontos kiemelni, hogy életkortól, nemtől, iskolai végzettségtől, anyagi helyzettől, neveltetéstől, ideológiai hovatartozástól, a társadalomban elfoglalt státusztól függetlenül bárki online csalás áldozatává válhat. Hazánkban tavaly január óta nagyjából 17 ezren váltak kibercsalók áldozatává, az okozott kár pedig 30 milliárd forint, csak itthon, csak Magyarországon. Ebből is látszik: a tét Te vagy!

A kampány további célja, hogy felhívja a játékosok és a felhasználók figyelmét az illegális szerencsejáték-oldalak veszélyeire, a játékosok személyes és banki adatainak védelmére, valamint a kiskorúakat és sérülékeny csoportokat védő szigorú magyar előírások betartására is. Ha illegális szerencsejátékkal szembeni fellépésről beszélünk, akkor ki kell emelni, hogy ennek egyik lényeges célja a játékosok védelme azon játékszervezőktől, akik nem állnak az SZTFH felügyelete alatt, nem alkalmazzák a magyar játékosvédelmi jogszabályi előírásokat, tehát nem tartják be a vonatkozó magyar jogszabályokat!

A hazai legális sportfogadási oldalakról az SZTFH vezet nyilvántartást, amely itt tekinthető meg.

Legyünk óvatosak, a biztonságtudatos jelenlét, a higgadtság és a körültekintő működés lesz a kulcs minden ilyen helyzetben!

(x)

Címlapról ajánljuk
Szalai Máté a gázai helyzetről: sem nem háború, sem nem béke

Szalai Máté a gázai helyzetről: sem nem háború, sem nem béke

A palesztin–izraeli konfliktus aktualitásairól, a Hezbollah és Libanon szerepéről, az amerikai elnökjelöltek Izraelhez fűződő kapcsolatáról és Ciprus kapcsán az Európai Unió lehetséges szerepéről is beszélt Szalai Máté Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Jó formában várják a hétvégét a tőzsdék

Jó formában várják a hétvégét a tőzsdék

Kis emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet ázsiában is pozitív hangulat követett, és Európában is határozott emelkedés látszik a kereskedés első szakaszában. Makroadatok tekintetében bőven lesz mire figyelni, hiszen ma publikálják az USA-ban a PCE inflációs, valamint a személyi jövedelmeket és kiadásokról szóló statisztikákat, emellett pedig Európában is érkeztek inflációs számok, valamint Németországban megjelent a júniusi munkanélküliségi jelentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×