eur:
395.15
usd:
368.91
bux:
69838.76
2024. június 18. kedd Arnold, Levente
Nyitókép: Facebook/Hungaromet

Tízmilliárdos dobásra készül a meteorológiai szolgálat

Tízmilliárd forintos fejlesztés kezdődik a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt.-nél, a projektben egy olyan klimatológiai adatgyűjtő rendszert és adatbázist építenek ki, amellyel segítik a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást.

Szanka Gábor, a társaság vezérigazgatója a fejlesztéseket ismertető pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a projekt a Digitális megújulás operatív program Plusz keretében valósul meg, európai uniós forrásból. Hozzátette: Magyarországon is egyre jobban érezteti hatását a klímaváltozás, a statisztikai adatok szerint az éves átlaghőmérséklet egyre magasabb, erre pedig reagálni kell.

A projekt célja, hogy a múltbeli adatokat digitalizálják, bővítsék és a klimatológiai és időjárás-előrejelzési rendszerbe integrálják a mérőhálózat adatait, hogy egy olyan adatbázist hozhassanak létre, amely támogatja a lakosság klímaváltozás hatásaihoz történő alkalmazkodását. Szeretnénk egy olyan, többszáz mérőpontból álló hálózatot kiépíteni, amely a hazai éghajlati viszonyok feltérképezése érdekében gyűjti az adatokat, és biztosítani akarjuk ezeknek az adatoknak a széles körű elérhetőségét egy informatikai portálon keresztül - fogalmazott Szanka Gábor. A vezérigazgató beszámolt arról:

fejlesztik, bővítik a referencia mérőhálózatukat, hogy azok a mai kor igényeinek megfelelő lefedettség mellett megfelelő minőségű adatokat szolgáltassanak.

Az újonnan beszerzendő, nagy pontosságú, megbízható műszereket többek között az ország 40 legnagyobb városában helyezik el, azok által mintegy négymillió ember juthat pontos információhoz környezete klímafolyamatairól. Ezek a műszerek a klasszikus időjárási adatok mellett a levegő minőségét is nyomon követik - tette hozzá.

Emellett országszerte 1500, nem akkreditált laborban kalibrált mérőműszert is telepítenek, amelyek szűkebb körben mérik az adatokat. Fejlesztik az informatikai infrastruktúrát is, kialakítanak az adatok fogadását és minősítését lehetővé tevő IT-rendszert, emellett az adatok tárolására megfelelő adatbázist.

A projektben digitalizálják a jelenleg papíron tárolt klimatológiai, meteorológiai adatokat,

fejlesztik az ehhez szükséges szoftvereket, hogy ezeket az adatokat is fel lehessen tölteni a HungaroMet Zrt. új adatbázisába, nyilvánossá téve a hosszú idejű klimatológiai adatsorokat.

A tervek szerint 2026 februárjára készül el az új portál első változata, amelyet a tesztek, felhasználói igények alapján fejlesztenek tovább.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Így alakulnak a négyzetméterárak a legnépszerűbb nyaralóhelyeinken

Így alakulnak a négyzetméterárak a legnépszerűbb nyaralóhelyeinken

Emelkedtek az árak Magyarország kiemelt üdülőövezeteinek lakóingatlan- és üdülőpiacain 2023-ban, azonban az egyes üdülőkörzetekben változatosan alakulnak az árak – derül ki az MBH Jelzálogbank legfrissebb elemzéséből. A Dunakanyarban több mint 30 százalékkal nőtt a négyzetméterenként fizetett átlagár, ahogy a Balatonnál és a Mecsek-Villány térségben is jelentős volt az áremelkedés. A Tisza-tó környékén és a Mátra-Bükk térségben azonban továbbra is kedvezőbb árakon lehet ingatlanhoz jutni. A nyolc kiemelt üdülőkörzet között jelentős különbség mutatkozik az árazás tekintetében: a legdrágább üdülőkörzet Budapest és a Balaton környéke, a legolcsóbb pedig változatlanul a Tisza-tó környéke.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 18. 13:08
×
×
×
×