eur:
396.46
usd:
371.07
bux:
70935.67
2024. június 26. szerda János, Pál
Az Országgyűlés ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülése 2024. május 31-én. A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az ülés, így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Parlament: orosz zászlók az üresen maradt kormánypárti székeken

A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés ellenzék által kezdeményezett pénteki rendkívüli ülése, így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el. A mintegy háromnegyed órás ülésen a kormány képviselői nem vettek részt.

Az este 8 órára összehívott rendkívüli parlamenti ülésen az ellenzéki pártok a köztársasági elnök tisztségétől való megfosztásáról szóló kezdeményezést, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszerét ért orosz kibertámadás ügyét szerették volna megtárgyalni.

Az ülés elején Latorcai János levezető elnök felkérte az Országgyűlés Hivatalának munkatársait, hogy távolítsák el a több padra is kitett külföldi zászlókat. A Momentum az ügyben közleményt adott ki, amelyben azt írják, hogy képviselőik "orosz zászlókkal jelölték meg a kormánytagok székeit" a rendkívüli parlamenti ülésen.

LMP: rend és tisztaság kell a budapesti tömegközlekedésen

Ungár Péter (LMP) a közelgő önkormányzati választásról beszélve közölte: úgy gondolják, hogy Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje nyer, mert a fővárosiak többsége egyetért azzal, hogy rend és tisztaság kell a budapesti tömegközlekedésen.

Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, hogy a BKV-rendészetről szóló javaslat megfogalmazói "menjenek el a fenébe és uszítók" - emelte ki a felszólaló. Ezzel szemben a többség tudja, semmi uszító nincs abban, hogy a jeggyel vagy bérlettel rendelkezőknek joga van rendben és tisztaságban utazni - tette hozzá. Ez a vita megmutatja, hogy Budapest vezetésére nem olyan ember kell, aki a politikai korrektséget tartja a legfontosabbnak, hanem olyan, aki valójában tudja üzemeltetni és vezetni a várost - jelentette ki a frakcióvezető.

Mindenkinek jobbat tesz, ha egy olyan ember vezeti a várost, aki ért hozzá - ismertette véleményét.

Ungár Péter azt mondta, hogy Karácsony Gergely "tökéletesen jó munkát fog végezni" a Fővárosi Közgyűlésben, mint a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője, de vezetni, irányítani ezt a várost "nem kell neki tovább, nyűgnek érzi, szabadítsuk meg ettől a nyűgtől".

Párbeszéd: a kormánynak nincs egy szava sem

Tordai Bence (Párbeszéd) bírálta, hogy a rendkívüli ülést péntek este nyolc órára hívták össze.

Egy olyan botrány derült ki és bizonyosodott be az elmúlt hetekben, amibe "minden tisztességes országban belebukik nemcsak a felelős miniszter, de az egész kormány" - fogalmazott a frakcióvezető.

Az Orbán Viktor kormányfő felelősségét hangoztató képviselő azt mondta, nem az a botrány, hogy orosz hekkerek megtámadták Magyarországot, hanem az, hogy a magyar kormányzat semmilyen reakciót nem adott a "példátlan kiberháborús lépésre".

A Fidesz "sportot űz abból", hogy olyan ügyek miatt rendeli be szövetséges államok nagyköveteit, mint amikor kirúgnak egy edzőt egy Bundesliga-csapattól, de mélyen hallgat, amikor Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának teljes informatikai rendszerét feltörik - szögezte le.

Tordai Bence kijelentette, hogy a kormány folyamatosan szuverenitásról beszél, de amikor tényleg sérül az ország biztonsága, akkor nincs egy szava sem.

Mi Hazánk: nagy tétje van a június 9-i választásoknak

A június 9-i választások tétjének fontosságát hangsúlyozva Dócs Dávid (Mi Hazánk) arról beszélt: 20 éves uniós tagság után sem váltották be azokat az ígéreteket, amelyek miatt beléptünk a szervezetbe.

Most már lassan ott tartunk, hogy a fél Dunántúl osztrák kézen van - mondta, majd arról beszélt, a globalista érdekek érvényesüléséhez a Fidesz éppúgy asszisztált, mint a baloldal, mert "a két rendszer egymással fúzióban, szimbiózisban működik".

Szerinte így a Mi Hazánk maradt az országgyűlésben az egyetlen hiteles párt, mivel egyedül ők rendelkeznek normális, kézzelfogható, végigvihető programmal.

Hazánknak egy fordulatra van szükség - jelentette ki Dócs Dávid, azt hangsúlyozva, pártja végig vinné azt az elszámoltatást, amit ugyan megígért másfél évtizede a Fidesz, de nem hajtott végre.

A globalista diktatúra helyett építsünk végre magyar jövőt, mind idehaza, mind Brüsszelben - sürgette a politikus, aki arról beszélt: Magyarországon a magas infláció és az országból "elmenekülők" magas száma miatt teljes kilátástalanság lett úrrá.

Jobbik: "autoriter rendszerekhez dörgölőzik" a kormány

Brenner Koloman, a Jobbik képviselője arról beszélt, "autoriter rendszerekhez dörgölőzik" a kormány, majd elképesztőnek nevezte, hogy a külügyminisztériumot ért hackertámadás ügyében az amúgy határozottan nyilatkozó tárcavezető csak hebegni-habogni tudott, nem volt képes megmondani, jutottak-e érzékeny adatok a támadók birtokába.

Kifogásolta azt is, hogy a miniszter az esetet követően Minszkbe utazott, egy olyan állam fővárosába, amely "Oroszország szövetségese az Ukrajna elleni háborúban". Hangsúlyozta: először a Jobbik tiltakozott az ellen, hogy az orosz tankönyvekben 1956 hőseit fasiszta csőcselékként említik.

A köztársasági elnökkel szembeni megfosztási eljárás kapcsán Brenner Koloman osztotta pártja nevében azt a véleményt, hogy az államfő méltatlanná vált hivatalához. Arról beszélt: az uniós csatlakozás előtt évekkel látták már az érintettek, hogyan működik a zsebszerződések rendszere.

Hozzátette: a 2002 és 2010 között kormányzó balliberális oldalnak nincs morális alapja számon kérni az ügyet, mert nem tettek semmit a zsebszerződések jelensége ellen. A jobbikos politikus ugyanakkor felrótta a jelenlegi kormányoldalnak, hogy bő egy évtizede a magyarokéval egyenlő jogokat adtak a földszerzés terén az uniós polgároknak.

MSZP: Magyarország a szomorú lelkek országa lett

Magyarország a szomorú lelkek országa lett - fogalmazott napirend előtti felszólalásában Komjáthi Imre (MSZP), aki arról beszélt, változtatni kell a jelenlegi helyzeten, amelyet alacsony bérek és rossz munkakörülmények jellemeznek, ez pedig rossz lelki állapotba hozza az embereket.

Szavai szerint hiányzik napjaink Magyarországából az odafigyelés, a megbecsülés, a tisztelet, a gondoskodás.

A képviselő arról beszélt: a kormány 96 stratégiai partneri szerződést kötött, ám ezekben a megállapodásokban ezekben egyetlen mondat sem szerepel a munkavállalóknak adott garanciákról. Felvetette: ezekről a cégekről milyen adatokat szerzett meg az orosz titkosszolgálat a külügyminisztérium szerverei ellen intézett hackertámadás során.

Hangsúlyozta: a kormányzat eltakarítja az akadályt annak útjából, hogy olcsóbbá tegyék a magyar munkaerőt, a munkahelyi balesetek elszaporodására pedig nem a szabályok szigorításával, a büntetések súlyosbításával, hanem a munkavédelmi ellenőrök számának csökkentésével reagál a kormány.

A szocialista politikus külön szólt a nyugdíjasok rossz anyagi helyzetéről is.

Momentum: a külügyminiszter "nem áll a józan ész talaján"

Tompos Márton (Momentum) a Magyarország elleni orosz kibertámadásokról beszélt. Azt mondta: ha egy külügyminiszter képes berendelni az osztrák nagykövetet azért, "mert az osztrák köztévében csúnyákat mondtak Orbán Viktorra, a német nagykövetet azért, mert kirúgtak egy magyar kapusedzőt egy német fociklubtól, a dán, a finn, az izlandi, a svéd és a norvég nagyköveteket egyszerre, mert ezek az országok levélben biztosították támogatásukról az Európa Tanács magyar koronavírus-törvény miatt aggódó főtitkárát, de nem rendeli be az orosz nagykövetet, miután az oroszok "feltörik a saját minisztériumát", akkor az a miniszter "egyértelműen nem áll a józan ész talaján".

DK: Sulyok Tamás "köztörvényes bűnöző"

Gyurcsány Ferenc (DK) azt mondta: Sulyok Tamás köztársasági elnök a DK véleménye szerint "köztörvényes bűnöző". Miután az ülést levezető Latorcai János megkérte, hogy "finomítsa jelzős szerkezeteit", az ellenzéki politikus arról beszélt: bemutatták azokat a dokumentumokat, amelyek szerint Sulyok Tamás törvényt sértett, magyar földeket külföldiek kezébe játszott át.

Hozzátette: nem lehet egy elnök független, ha "nyilvánvalóan bűnös", csak "Orbán Viktor elnöki hivatalának szolgalelkű titkára".

Felszólalása végén azt szorgalmazta, hogy az ellenzék szakítson meg minden kapcsolatot Sulyok Tamással, "át kell rajta nézni, mintha elnökként nem létezne".

A rendkívüli ülést 49-en kezdeményezték

A napirend előtti felszólalásokat követően Szűcs Lajos jegyző ismertette Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetőjének levelét, amelyben arról tájékoztatott, hogy a kormánypárti képviselőcsoportok nem vesznek részt sem a házbizottsági ülésen, sem a rendkívüli ülésen.

A napirend elfogadásához nem volt elegendő jelenlévő képviselő, 43 igen és két nem szavazattal az Országgyűlés határozatképtelennek bizonyult.

Az elnöklő Latorcai János megjegyezte, hogy a rendkívüli ülést 49-en kezdeményezték, megállapította a határozatképtelenséget, és az ülést bezárta.

Közölte: az Országgyűlés várhatóan június 10-én folytatja munkáját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×