eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
driving a car
Nyitókép: Bim/Getty Images

Meglepő látvány fogadja a Veszprémnél közlekedő autósokat - képek

Egy Mi-24-es helikopter ezentúl emlékműként magasodik a 8-as főút mellett. A jármű az egykori MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred állományához tartozott.

Szerdán a Veszprém-Szentkirályszabadja repülőtér bekötőútjánál felavatták azt az emlékművet, mellyel az egykori legendás 87. Bakony Harci Helikopter Ezrednél szolgáló Mi-24-es harci helikopterek, a gépeket üzemeltető pilóták, repülőműszaki és repülést biztosító szakemberek előtt tisztelegnek.

Szentkirályszabadja, 2024. május 29.
A drónnal készült felvételen a Veszprém-Szentkirályszabadja repülőtér bekötőútjánál állított Mi-24D harcihelikopter-emlékmű Veszprém közelében az avatása napján, 2024. május 29-én. Az emlékmű éke, a használaton kívüli Mi-24-es helikopter az egykori MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred állományához tartozott.
MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, országgyűlési képviselő beszédében elmondta, az emlékmű emlékeztet egy valóban legendás ezredre. "Sok-sok néven, sok-sok különböző szervezeti formában szolgáltak itt magyar katonák a repülőbázison, amely 1938-ban egy füves repülőtérként kezdte pályafutását. Nem csak a veszprémiek lehetnek büszkék arra, hogy itt áll ez az emlékmű, hanem mi mindannyian, akik a 8-as út mellett látjuk ezt a valóban impozáns helikoptert" – fogalmazott a veol.hu tudósítása szerint.

Szentkirályszabadja, 2024. május 29.
Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Veszprém-Szentkirályszabadja repülőtér bekötőútjánál állított Mi-24D harcihelikopter-emlékmű avatásán Veszprém közelében 2024. május 29-én. Az emlékmű éke, a használaton kívüli Mi-24-es helikopter az egykori MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred állományához tartozott.
MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

Porga Gyula, Veszprém polgármestere szerint az emlékmű más üzenetet hordoz azoknak, akiknek a hivatása, az élete ehhez a repülőtérhez kötődött, mint azoknak, akik civilként hallottak arról, hogy itt Veszprém közelében van egy katonai repülőtér. Mint mondta, a katonáknak Veszprémben mindig megvolt a tisztelete és presztízse, és ez így van ma is. Szerinte az emlékmű kapcsán a helyi hagyományőrzők nem lankadtak, és bármilyen nehézségbe is ütköztek, nem adták fel azt a reményt, hogy az emlékművet felállítsák. "Ők voltak a lelke ennek az építkezésnek" – jelentette ki.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×