eur:
395.38
usd:
368.18
bux:
69846.16
2024. június 19. szerda Gyárfás
Senior woman in the city
Nyitókép: Eva-Katalin/Getty Images

Évente egyszer mindenki kikérheti a nyugdíjához legfontosabb adatát – mutatjuk a részleteket

Hivatalból is ki kell számolni, hogy a nyugdíjhatóság szerint mennyi szolgálati időt gyűjtött valaki, és ez kortól függetlenül lehet kérelmezni.

Sokan nincsenek tisztában azzal, pontosan mikor mehetnek majd nyugdíjba, főleg azok, akik még távol vannak ettől az időponttól. Van egy lehetőség, ahol segítenek kiszámolni, hány olyan évünk van, ami beleszámít ebbe – írja a divany.hu.

Ahhoz, hogy pontosan tudjuk, mikortól mehetünk nyugdíjba, fontos tudnunk a ledolgozott évek számát. Ennek kiszámítása nem is olyan egyszerű, mint elsőre tűnik, hiszen a jogszabály szerint vannak olyan tevékenységek, élethelyzetek, melyek plusz időnek számítanak, főként a Nők 40 lehetőség esetében.

Amellett, hogy mi is tudni szeretnénk, hány évünk van még a nyugdíjig, a munkáltatók számára is fontos lehet létszámgazdálkodási szempontból, hogy tudják, meddig számíthatnak még a nyugdíjhoz közeledő munkatársukra, mikor kell a pótlásról gondoskodniuk.

Mindkét esetben lehetséges az évek összeszámoltatása évente egyszer. Ez megtörténik kérés nélkül is a hivatalból történő adategyeztetési eljárás során a jogszabály által előírt időpontban, de ezt korábban is lehet kérni, és nincs korhoz kötve, bárki igényelheti.

A hivatalból történő adategyeztetés célja a társadalombiztosítási szerv nyilvántartásában szereplő szolgálati idejének egyeztetése az érintett személyekkel. Ez az eljárás a nyugdíjkorhatár betöltését három évvel megelőzően indul. Az egyeztetés során a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részletes kimutatást küld ezekről az adatokról:

  • biztosításban töltött időszakok, egyéb szolgálati idők, nők esetében a nők negyven év jogosultsági idővel igényelhető nyugellátásához elért jogosultsági idők,
  • a foglalkoztatók adatai,
  • az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles kereset, jövedelem,
  • az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan a foglalkoztató által levont, befizetett nyugdíjjárulék, valamint
  • azok a szolgálati időnek minősülő időszakok, amelyek után nem történt járulék-, illetve nyugdíjjárulék-fizetés.

Ha azt látjuk, hogy valamilyen adat hiányzik ezek közül, akkor az erre vonatkozó dokumentumokat be kell nyújtani.

A kérelmet évente egyszer lehet benyújtani annak érdekében, hogy egyeztessék az adatokat vagy kérjék erről a hatósági bizonyítvány kiadását. Emellett lehetőség van még a szolgálati idő megismerésére úgy is, ha kérjük a betekintést a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek által vezetett nyilvántartásba. Ezzel az érintett személy vagy képviselője élhet.

Ha ezeket írásos formában szeretnék látni, akkor a nyilvántartott adatokról a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv kivonatot állít ki. Ez illeték- és költségmentes.

Adategyeztetéskor lehetőség van a külföldön (EGT-államban vagy egyezményben részes országban) szerzett szolgálati idők igazoltatására is. Ehhez a magyar nyugdíjbiztosítási szerv, az egyeztetést kérő által megadott adatok és dokumentumok megküldésével beszerzi a munkavégzés helye szerinti ország nyugdíjbiztosítási szervétől az ott szerzett szolgálati időről szóló igazolást.

Címlapról ajánljuk
Szakértők: hosszú ideig nem működhet többség nélkül a Fővárosi Közgyűlés

Szakértők: hosszú ideig nem működhet többség nélkül a Fővárosi Közgyűlés

Többségi támogatás nélkül is elkezdheti munkáját a Fővárosi Közgyűlés, de a hatékony működéshez mindenképpen kompromisszumokat kell kötnie a főpolgármesternek. A jelenlegi szabályok szerint csak a fővárosi képviselők négyötöde oszlathatja fel a közgyűlést, ekkor a főpolgármester mandátuma is megszűnik. Elfogadott költségvetés nélkül azonban a kormányhivatal akár törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezhet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×