eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Fiatal önkéntes a Feltöltés 2014 hadkiegészítési rendszergyakorlat interaktív szakmai (sorozó) napján a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságán (MH HKNYP) 2014. október 17-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Csiki Varga Tamás: logikus lenne a sorkötelezettség visszaállítása Európában, de van pár akadály

A kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása mellett érvelt Manfred Weber néppárti frakcióvezető egy választási fórumon. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint valamiféle sorkötelezettség bevezetése logikus gondolat, ugyanakkor a megvalósítás gyakorlati feltételei szinte egyetlen uniós tagállamban sem állnak rendelkezésre.

Nem a német politikus az első európai döntéshozó, aki az orosz–ukrán háború miatt ilyen álláspontra helyezkedett, Csiki Varga Tamás elmondta: az ezredforduló környékén, az enyhülés nyomán, egész Európában csökkentették a katonák létszámát. Ezzel párhuzamosan a sorozott hadseregeket felváltották a kisebb létszámú, hivatásos haderők, és "a sorkötelezettséget általában nem megszüntették, csak felfüggesztették" – hangsúlyozta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének tudományos főmunkatársa.

Az eltelt húsz évben megváltozott a biztonsági környezet, két éve pedig Oroszország Ukrajna ellen nagyarányú háborút folytat, ugyanakkor a szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy az ezredforduló óta kiöregedett az a nemzedék, amely még kapott katonai kiképzést. Ők ma már elmúltak jóval negyven évesek, így ha két-három éven belül tovább romlik a biztonsági helyzet – például háborúban kellene helytállni –, akkor a hadseregeknek nem lenne megfelelő utánpótlása.

Arra a kérdésre, hogy a sorkatonaság visszaállítása népszerűtlen politikai döntés lenne-e, Csiki Varga Tamás határozott igennel válaszolt.

"A kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetése akkor járna a legkisebb döccenőkkel, ha egyrészt az emberekkel megértetnék a fontosságát, másrészt csak fokozatosan, az önkéntességet alapul véve kezdenék el" – vélekedett az NKE John Lukacs Intézetének tudományos főmunkatársa. Szerinte pillanatnyilag amúgy sem lenne indokolt a teljesen általános, mindenkire vonatkozó sorkatonai szolgálat visszaállítása. Ehelyett az önkéntességen alapuló, különböző tartalékos és területvédelmi egységeket kellene népszerűsíteni.

Csiki Varga Tamás azt is elmondta, hogy a sorkatonai szolgálatnak jelenleg hiányoznak a pénzügyi és a tárgyi feltételei. Az elmúlt húsz évben megszüntették a laktanyák, kiképző bázisok jelentős részét, de nincs elég fegyver és kiképző sem. Az pedig komoly gazdasági hátrányokat okozna, ha egyik napról a másikra, több százezer vagy akár millió fiatalt vonnának el munkaerőpiacról – figyelmeztetett a szakértő.

Az NKE főmunkatársa úgy látja, hogy

azoknak az országoknak a gyakorlatát lenne érdemes követni, amelyek valamilyen formában megtartották a kötelező katonai szolgálat rendszerét.

Európában általában az a szokás, hogy egyszerre, egy korcsoportból csak néhány ezer főt hívnak be, pár hónapra katonának. De még így is csak néhány éves átmenettel lehetne újból bevezetni a sorkötelezettséget azokban az országokban, amelyek az elmúlt 20-25 évben felszámolták a sorozott haderő működtetésének pénzügyi, tárgyi és jogi feltételeit.

"Ha holnap arról döntene bármelyik európai ország, hogy visszatér a sorozáshoz, ezt mindenképpen néhány éves átmenettel és fokozatosan kellene megvalósítania. Már csak azért is, mert a gimnázium után, a felsőoktatásba való belépés időszakában vagy egy szakma elsajátítása közben nem mindegy, hogy a sorkatonai szolgálat mennyi idővel tolja el ezt a folyamatot" – szögezte le Csiki Varga Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×