eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Concept for car insurance and financial.
Nyitókép: boonchai wedmakawand/Getty Images

Megkönnyebbülhetnek az autósok: nem kell sietni a gépjárműadó befizetésével

Könnyítés jön a gépjárműadó fizetésében, amely mintegy három és fél millió magánszemélyt, vállalkozást és céget érint.

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár – közölte a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Mintegy három és fél millió magánszemélyt, vállalkozást és céget érint az a könnyítés, ami szerint az idei évtől az évi két alkalom,

március 15. és szeptember 15. helyett már csak egyszer kell gépjárműadót fizetni

Izer Norbert kifejtette: a kormány azért is döntött a szabályok egyszerűsítése mellett, mert az adózók nagy részénél az évi kétszeri fizetés során sokszor megtörtént, hogy vagy elfeledkeztek a második részletről, vagy duplán is kifizették.

Az államtitkár emlékeztetett: 2021. január elsejétől a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) vette át a belföldi gépjárművek adójával kapcsolatos feladatokat. A NAV 2021-ben a gépjárműadóról határozatot küldött az adózóknak. A politikus hozzátette: ameddig az ebben meghatározott gépjárműadó-kötelezettség nem változik, az adóhivatal az éves gépjárműadóról csak értesítést küld, új határozatot nem.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy amennyiben problémát okozna az adózóknak az évi egyszeri fizetés,

érdemes kihasználni az Európai Unió legegyszerűbb részletfizetési kedvezményét,

amely a NAV mobilalkalmazásában (NAV-Mobil) csak néhány kattintás, ráadásul automatikusan jár.

„A családok, a lakosság vagy például az egyéni vállalkozók az öthavi, pótlékmentes részletfizetést június 30-ig, évente egyszer vehetik igénybe” – hangsúlyozta Izer Norbert.

A politikus jelezte: az az egyesület, alapítvány, köztestület mentesül a gépjárműadó megfizetése alól, amelynek járműve költségvetési szerv, egyesület vagy alapítvány tulajdonában van, és nem keletkezett a tárgyévet megelőző évben társasági adófizetési kötelezettsége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×