eur:
393.82
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Illustration of immigration crisis
Nyitókép: Ungrim/Getty Images

Litván elnök: újból leereszkedik a vasfüggöny

Gitanas Nauseda litván elnök védelmébe vette két további határátkelő lezárását a Fehéroroszországgal közös határon.

"Fel kell húzni a vasfüggönyt, mert Fehéroroszország ellen szankciókat rendeltek el. Ahhoz, hogy ezeket a büntetőintézkedéseket ne játszhassák ki, és gátat lehessen szabni a szintén gondot jelentő csempészetnek, megfelelő intézkedésekre van szükség, és ezeket időben meghozták" - jelentette ki Vilniusban Nauseda, akit a BNS hírügynökség idézett.

Litvánia március elsejével biztonsági okokra hivatkozva határozatlan időre lezárja a Lavoriskes és Raigardas határátkelőket Fehéroroszország felé. A mintegy 680 kilométer hosszú határon levő hat átkelőből így már csak kettőt tartanak majd nyitva.

Ugyanakkor a Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető bírálta a litván intézkedést, mert azza szerinte "vasfüggönyt" hoznak létre. Figyelmeztetett, hogy

a határok lezárásából és a fehéroroszok elszigeteléséből csak Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök húz hasznot.

Nauseda azzal válaszolt, hogy a vasfüggönyt nem Litvánia, hanem Lukasenka húzta fel Fehéroroszországban. "Már négy éve építi ezt a függönyt. Mert tisztességtelenek voltak a választások, és széles körben megsértették az alapvető emberi jogokat" - fogalmazott a litván államfő. Még rosszabb, hogy Fehéroroszország Oroszország csatlósává vált, és nem több egy puszta hídfőállásnál az Ukrajna elleni ellenséges akciók számára" - tette hozzá Nauseda.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×