eur:
393.84
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay/geralt

Salát Gergely: a többpólusú világrendben a hídszerep a magyar nemzeti érdek

Többpólusú világ kialakulása felé tartunk, amelyben a magyar kormány az összeköttetések stratégiáját tartja fontosnak.

„Befolyás szempontjából még mindig Amerika az első, gazdasága és katonai ereje jóval megelőzi Kínát, a legtöbb technológiai területen is vagy Amerika vezet, vagy fej fej mellett halad Kínával, de vannak olyan területek is, ahol Kína jár előrébb. Kínának összességében a lakossága, egyéb erőforrásai jelentősek” − mondta Salát Gergely az InfoRádióban.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa úgy fogalmazott: nem olyan átalakulás felé megy a világ, amikor az egyik hegemón az egész világot a befolyása alatt tartja, vagy leváltja egy másik hegemón, inkább olyan irányba, ahol több pólus lesz. "Ezek vetélkednek egymással, szövetségeket kötnek, elárulják egymást, együttműködnek, konfliktusba keverednek" − tette hozzá.

„Ebben a jóval bonyolultabb világban a magyar kormány úgy látja, hogy a konnektivitás, tehát az összeköttetések, összekapcsoltságok stratégiája lehet az, ami a legelőnyösebb a magyar nemzeti érdek szempontjából. Mi nem állunk egyik oldalra sem, hanem próbálunk híd szerepet betölteni a különböző versengő országok, civilizációk, blokkok között, és egyfajta hálózati csomóponttá válni“ − fejtette ki Salát Gergely, és megjegyezte, hogy ennek megvannak kockázatai is, de megvan arra is a lehetőség is, hogy a tényleges súlyánál, méreténél fontosabb szerepet játszhasson Magyarország a nemzetközi életben.

A szakértő szerint India, Oroszország és Brazília példája is azt mutatja, hogy többpólusú világ felé haladunk, a középhatalmak, regionális hatalmak bonyolult interakciókba fognak kerülni egymással. "A magyar konnektivitási stratégia lényege az, ha valakivel kapcsolatot létesítünk, együttműködünk, az nem azt jelenti, hogy mással elvágnánk ezeket, hanem inkább próbáljuk a kapcsolataink számát a maximálisra növelni, mert ez adhat biztonságot és mozgásteret” − összegezte Salát Gergely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×