eur:
389.61
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2024. február 23-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Két megállapodás Svédország és Magyarország között - a nap hírei

Két megállapodást írtak alá Svédország és Magyarország képviselői Budapesten. Hétfőn választja meg a köztársasági elnököt az Országgyűlés. Valenciában több ember meghalt és sokan eltűntek egy épülettűzben.

További 4 géppel bővül a magyar légierő Gripen-flottája – jelentette be a magyar miniszterelnök a svéd kormányfővel közös tájékoztatón. Svédország és Magyarország 2 megállapodást írt alá Budapesten. A második szerint a Saab egy mesterséges intelligencia-fókuszú kutatóintézetet nyit, magyar közreműködéssel. Az Országgyűlés hétfőn szavaz Svédország NATO-csatlakozásáról.

Hétfőn választja meg a köztársasági elnököt az Országgyűlés - közölte a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté kifejtette: az államfőjelölt érvényes ajánlásához az összes képviselő egyötödének aláírása szükséges, ami 40 fő. Az ellenzéki pártok ezúttal nem állítanak közös jelöltet.

A miniszterelnök teljes átvilágítást ígér a gyermekotthonok működésében. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta: vizsgálatokra van szükség az intézményekben, hogy ki lehessen szűrni azokat, akik veszélyt jelentenek a gyermekekre.

Az LMP kérdéssel fordul a belügyminiszterhez a rendőrségi nyomkövető rendszer leállása miatt. Az ellenzéki párt azokra hírekre hivatkozik, amelyek szerint tavaly október és november között, hetekre leállt a nyomkövető rendszer, és egy súlyos, pedofil bűncselekményekkel vádolt férfi ezalatt szökött meg a házi őrizetből.

Az idén már 23 ezer kisgyerek szülei kértek iskolahalasztást az Oktatási Hivatalnál. A szervezet 21 ezer 53 óvodás esetében engedélyezte, hogy a tankötelezettségi korhatárt elérő gyermeknek ne kelljen iskolába mennie szeptemberben.

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra. A résztvevők akár 64 plusz pontot is szerezhetnek a felsőoktatási felvételi eljárásban - hívta fel a figyelmet a Magyar Honvédség nyilvántartó parancsnoksága.

Januárban 4 millió 699 ezer volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta pedig 4,5 százalék - jelentette a KSH. A Portfolió szerint az emelkedő munkanélküliségi ráta és a csökkenő foglalkoztatás azt jelzi, hogy a magyar gazdaság továbbra is gyengén teljesít.

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók fele elégedetlen a fizetésével, 63 százalékuk pedig az idén munkahelyváltást tervez. A Trenkwalder február első felében végzett kutatása szerint a korábbinál többen érzik úgy, hogy egy váltás könnyebben oldhatja meg az anyagi problémáikat.

Bírálja az LMP, hogy kiemelt állami beruházásként létesülne akkumulátorbontó gyár Sóskúton. Az ellenzéki párt az erről szóló, kormányrendelet-módosítás visszavonását követeli.

Átadták az első Magyarországon értékesített BYD elektromos autókat a hazai vásárlóknak. Vang Csuan-fut a kínai vállalat elnök-vezérigazgatója személyesen vett részt az eseményen a budapesti Puskás Arénában.

Márciustól új tájékoztató elemekkel találkozhatnak a vásárlók az élelmiszerboltokban. A „Vigyázzon, a termék kisebb lett" felirattal arra figyelmeztetnek, hogy egy termék kiszerelése csökkent, de az ára nem lett kedvezőbb.

Eddig 520 milliárd forintot utalt az Európai Unió a Magyarországnak járó, korábban blokkolt uniós forrásokból - ismertette a pénzügyminiszter Gentben. Varga Mihály kiemelte: a 27 uniós tagállamból csak 16 tudta csökkenteni az államadósságát tavaly, ami a magyar kormány egyik legfontosabb célkitűzése idén.

Jövő héten döntés születik a Lengyelországnak járó, 137 milliárd euró értékű uniós helyreállítási és a kohéziós alap lehívásának megkezdéséről - jelentette be az Európai Bizottság elnöke Varsóban. Ursula von der Leyen közölte azt is: 22 milliárd eurót irányoznak elő az ágazat lengyelországi támogatására.

Elfogadta az Oroszország elleni 13. szankciós csomagot az Európai Unió Tanácsa. A lista 106 ember és 88 szervezet nevével bővült, ezzel 2000 fölé emelkedett azok száma, akiket az EU szankciókkal sújt válaszul Oroszország Ukrajna elleni agressziójára. Eközben újabb hitelrészletet hagyott jóvá Ukrajna számára az IMF. A hitelcsomag 3., 800 millió dolláros részletének folyósítását még a Valutaalap igazgatóságának is jóvá kell hagynia.

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő - jelentette ki az ukrán elnök. A magyar miniszterelnök szerint Európa egyre kevésbé hisz Ukrajna győzelmében. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta: szerinte nincs megoldás a harctéren, mert Ukrajna nem fogja tudni legyőzni az oroszokat.

Százak tüntettek Gázában humanitárius segélyekért és a Hamász iszlamista szervezet ellen. Szemtanúk szerint a rendőrök rálőttek a tüntetőkre. Eközben az izraeli kormányfő bemutatta gázai rendezésről alkotott elképzeléseit, amely elutasítja a palesztin állam egyoldalú elismerését.

Valenciában több ember meghalt és sokan eltűntek egy épülettűzben. A kelet-spanyolországi városban egész éjjel oltották a lángokat a tűzoltók egy 138 lakásos komplexumban. Eddig 10 halottat találtak, 19 embert eltűntként tartanak nyilván és 14 embert vittek kórházba. A város 3 napos gyászt rendelt el.

Sikeresen leszállt a Holdon az amerikai Intuitive Machine űrvállalat holdjárója. Azt nem tudni, hogy a szerkezet a tervezett helyen, a Hold déli pólusánál szállt-e le, de már megkezdte az adatok küldését a Földre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×