eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Uniós kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a szuverenitásvédelmi törvény miatt - a nap hírei

Májustól gyógyszerész személyes jelenléte nélkül is működhetnek a fiókgyógyszertárak. Az azonnali átutalásról fogadott el jogszabályt az Európai Parlament.

Uniós kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a szuverenitásvédelmi törvény miatt. Az indokolás szerint az Európai Bizottság úgy véli, hogy a magyar jogszabály sérti az uniós jog számos rendelkezését, az uniós demokratikus értékeket. Kovács Zoltán államtitkár úgy reagált, Brüsszel és a "dollárbaloldal" gazdái azért támadják a törvényt, mert annak az a célja, hogy megakadályozza a külföldi befolyásszerzést.

Az év végéig jövő év elejéig meg kell állapodni az Európai Bizottsággal ahhoz, hogy Magyarország ne veszítsen uniós pénzt – mondta európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János az Inforádió Aréna című műsorában rendkívül bonyolultnak nevezte a tárgyalásokat, mondván, a bizottság részéről politikai megfontolások is vannak a háttérben.

Péntektől három forinttal csökken a benzin literenkénti ára, a gázolajé nem változik. A holtankoljak.hu azt írja, hogy a kutakon várhatóan a 95-ös benzin ára átlagosan 600 forint lesz, a dízelé marad 640 forint.

Lát esélyt a benzinárak kiigazítására a nemzetgazdasági miniszter, ugyanakkor úgy véli, a gázolaj esetében nincs ilyen lehetőség. Nagy Márton arra kérte az üzemanyagforgalmazókat, hogy regionális szinten is versenyképes árszínvonalon biztosítsák az üzemanyagokat.

Az Energiaügyi Minisztérium adatai szerint 2023 júliusa és decembere között 36 milliárd forinttal csökkentette 5 ezer cég rezsiterheit az áramárplafon. Az állam szeptembertől a tényleges felhasználási adatok alapján havonta térítette meg az energiakereskedők bevételkiesését.

2030-ig több mint 460 milliárd forinttal támogatja a munkaerőpiaci aktivitás növelését a kormány. A forrás segítheti a munkaerő-tartalékok mozgósítását. Magyarországon nagyságrendileg 300 ezer ember tekinthető munkaerőtartaléknak a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint.

Májustól gyógyszerész személyes jelenléte nélkül is működhetnek a fiókgyógyszertárak. Azt ugyanakkor biztosítani kell, hogy a gyógyszerész 15 percen belül elérhető legyen telefonon vagy interneten.

Jelentős létszám- és vagyonnövekedéssel zárták a tavalyi évet az önkéntes pénztárak. A kezelt vagyon új rekordra, 2 ezermilliárd forint közelébe emelkedett, az éves hozam pedig meghaladta a 17 százalékot - közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége.

A jövőben nagyot fejlődhetnek a magyar-örmény gazdasági-kereskedelmi együttműködés, például az energetika vagy éppen a turizmus területén – hangzott el a magyar miniszterelnök és az örmény államfő találkozóján. Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Vahagn Hacsaturján elnököt.

Az Európai Parlament jogszabályt fogadott el annak érdekében, hogy az átutalt pénz azonnal megérkezzen a lakossági ügyfelek és a vállalkozások bankszámláira az Európai Unióban. Az átutalást így azonnal végre kell hajtani, és a pénznek 10 másodpercen belül meg kell érkeznie a címzett számlájára.

Svédország megszüntette az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeken történt robbanások ügyében folytatott nyomozást, a bizonyítékokat pedig átadta a német hatóságoknak. A svédek arra jutottak, hogy ők nem illetékesek az ügyben, de a nyomozás annyit bebizonyított, hogy szabotázs történt. Egyesek szerint az Egyesült Államok, mások szerint Oroszország érdeke volt a robbantás.

Orosz rakétacsapások érték Kijevet és más ukrán városokat hajnalban. A támadásoknak 5 halálos áldozata volt, és a lelőtt rakéták lehulló darabjai miatt a főváros több részében megszűnt az áramszolgáltatás.

Az ukrán parlament első olvasatban elfogadta a mozgósításról szóló törvényjavaslatot, ami áprilisban léphet hatályba. Ennek értelmében a területi hadkiegészítő központ bírósághoz fordulhat, ha valaki a mozgósításáról szóló értesítés kézhezvételétől számított 10 napon belül nem jelenik meg a sorozásra. Büntetésként zárolhatják bankszámláját, bevonhatják a jogosítványát, és megtilthatják neki a külföldre utazást.

A koszovói helyzet lesz a témája az ENSZ Biztonsági Tanácsa holnapi ülésének, amelyet Szerbia kérésére hívtak össze - közölte a szerb külügyminiszter. Belgrád azért kezdeményezte az BT ülését, mert Pristina február elsejétől megtiltotta a szerb dinár használatát Koszovó területén.

Felfüggeszti 21 romániai járatát a Wizz Air légitársaság. Román sajtójelentések szerint a Pratt&Whitney amerikai hajtóműgyártó motorjainak ellenőrzése miatt egyes járatokat március végén, illetve áprilisban leállítanak. Az intézkedés 6 romániai repülőteret érint: a bukarestit, a kolozsvárit, a temesvárit, a marosvásárhelyit, a craiovait és a jászvásárit.

Japánban mintegy 5,5 tonna radioaktív szennyvíz került a Csendes-óceánba a 2011-es földrengésben megsérült fukusimai atomerőműből. A radioaktív hűtővíz a tisztításra használt berendezés kivezetőnyílásából folyt el.

Összesen 10 ezer jegyet kínálnak eladásra holnaptól a párizsi olimpia szervezői és az érmeket is bemutatják. A mindegyik sportágra lesznek elérhető belépők, amelyeket 10 órától lehet megvásárolni a hivatalos oldalon.

Ismét megdőlt a fővárosi melegrekord. Tegnap délután az újpesti állomáson 17,8 fokot mértek, ami új legmagasabb napi maximumhőmérsékleti rekord Budapesten. A korábbi csúcs 17,4 fok volt, azt Lágymányoson mérték 2004-ben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×