eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
red green yellow orange color fuel gasoline dispenser  background
Nyitókép: chutarat sae-khow/Getty Images

Kiderült, a hétfői drágulás után kapnak-e újabb csapást az autósok a benzinkutakon

Mint ismert, a Mol hétfőtől érvényesíti a jövedéki adó emelésének második lépcsőjét.

Január 15-én, azaz hétfőn életbe lépett a jövedéki adómérték második lépcsője, ami azonnal üzemanyag-áremelkedést hoz magával. A gázolaj és a benzin literenkénti átlagára 21 forinttal emelkedik a Mol korábbi bejelentése alapján, így a hét kezdetén, az áremelést követően átlagosan 579 forintos benzin- és 608 forintos dízelárral számolhatnak a közlekedők.

Felmerül a kérdés, hogy a szokásos szerda-pénteki üzemanyagár-változások során mire kell számítanunk. A holtankoljak.hu oldalon az olajpiaci folyamatokról azt írják, komoly kilengések voltak a Brent típusú olaj árának alakulásában a héten, hiszen járt 80 dollár közelében is, de lecsökkent egészen 76 dollárig. Ám a hét eleji és végi állapotot figyelembe véve a változás mértéke elenyésző, ugyanis az aktuális ár 78 dollár. A forint árfolyama is kiegyensúlyozott volt a dollárral szemben, komoly változások nélkül 346 forinton zárt a hét végén az árfolyam.

Mindezek arra utalnak, hogy a Mol által bejelentett dráguláson túl

a héten jelentősebb árváltozások nem várhatók

- jelezte az üzemanyagár-figyelő oldal.

Mint ismert, a Mol mostani lépése a január 1-jei 20 forintos emelést követi. A jövedéki adó szintjét az uniós előírásoknak megfelelőre kellett emelni Magyarországon, ezért történik a drágulás. Így most régiós összehasonlításban is a legmagasabbak közé kerültek a magyar üzemanyagok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×