eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Dohány utcai zsinagóga az egykori budapesti gettó területén 2019. január 17-én. Hetvennégy éve szabadult fel a budapesti gettó.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Jelképesen Október 7. térnek nevezték át a fővárosi Dohány utcai zsinagóga előtti teret két hétre - a nap hírei

Az ismét téliesre forduló időjárás sem veszélyezteti a fogyasztók biztonságos ellátását - közölte az Energiaügyi Minisztérium. Szentmisét és megemlékezést is tartottak Székelyföldön a madéfalvi veszedelem 260. évfordulóján. Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel is indul az európai parlamenti választásokon.

Az ismét téliesre forduló időjárás sem veszélyezteti a fogyasztók biztonságos ellátását - közölte az Energiaügyi Minisztérium. A tárca közösségi oldalán úgy fogalmazott: a jelenlegi 5,7 milliárd köbméternyi földgázkészlet megnyugtatóan garantálja a családok ellátását. A hazai gáztárolók töltöttsége most 86 százalék körül alakul. A valós helyzetet pontosabban tükröző fogyasztásarányos adat idehaza 57 százalékos, ez az európai országoké közül a harmadik legmagasabb érték, az uniós átlagnak több mint a kétszerese.

Szentmisét és megemlékezést is tartottak Székelyföldön a madéfalvi veszedelem 260. évfordulóján. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár a megemlékezésen arról beszélt: a vérengzés után azok is megerősödtek, akik a Székelyföldön maradtak, és a bukovinai székelyek is mindvégig megőrizték a szívós kitartást, a magyarsághoz és a hithez való ragaszkodást a száműzetésben. 1764. január 7-én lemészárolta az osztrák katonaság a Madéfalván egybegyűlt, a határőrsorozás ellen tiltakozó csíki székelyeket.

Jelképesen Október 7. térnek nevezték át a fővárosi Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar teret két hétre, a Hamász által Izraelben elkövetett támadás áldozatainak emlékére. A megemlékezést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség a fővárosi önkormányzattal és Erzsébetváros önkormányzatával közösen szervezte. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke arról beszélt: október 7. azt jelenti Izraelnek és a diaszpórának, mint amit szeptember 11. jelent az Egyesült Államoknak.Karácsony Gergely, főpolgármester azt mondta, hogy Budapesten nincs helye az erőszakot legitimáló tüntetéseknek, és ebben a kormány és az ellenzék egyetért.

Csak az erre kijelölt helyekről viszi el a kidobott fenyőfákat Budapesten az FKF. Az előírások megszegése bírsággal is járhat. A társaság azt közölte: a lakosok a fákat elhelyezhetik a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely bármelyikére, vagy lerakhatják a háztartási hulladékos kukák mellé, emellett figyelni kell arra, hogy a fák ne akadályozzák a közlekedést. Becslések szerint évente 500-600 ezer fenyő kerül ki a fővárosi utcákra.

Jelölteti magát a júniusban tartandó európai parlamenti választásokon Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. A korábbi belga miniszterelnök a Reformer Mozgalom vallon párt listájának élén szerepel majd. Charles Michel úgy nyilatkozott: ha megválasztják, 2019 decemberétől viselt jelenlegi tisztségét július közepéig, az új uniós parlament beiktatásáig tölti majd be. Utódjáról az uniós tagállamok vezetői döntenek minősített többségi szavazássál.

Megbocsátást kért a bűnbánattal hazatérők számára az ortodox karácsony alkalmából az orosz pátriárka. Kirill pátriárka a TASZSZ vezérigazgatójának adott interjújában arról beszélt: a haza nem utasíthatja el azokat, akik bűnbánattal térnek vissza Oroszországba, miután az ukrajnai háború miatt elutaztak onnan. Vlagyimir Putyin orosz államfő az ortodox szentestét a harcokban elesett katonák hozzátartozóival töltötte a Novo Ogarjovo-i elnöki rezidencián.

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint felszámolták a Hamászt a Gázai övezet északi részén. A haderő 8 ezer fegyveressel végzett a területen és több tízezer fegyveren túl dokumentumok millióit foglalta le a műveletben. A tájékoztatás szerint a hadsereg most arra összpontosít, hogy a Gázai övezet középső és déli részén is megsemmisítse a Hamász hálózatát.

Elismerte hibáját kórházi kezelésének eltitkolásában az amerikai védelmi miniszter. Lloyd Austin megígérte, hogy a jövőben jobban figyel majd a tájékoztatásra. A tárcavezetőt január 1-e óta kórházban ápolják, de ezt a Pentagon csak pénteken hozta nyilvánosságra. A védelmi minisztérium szóvivője annyit mondott, hogy a tárcavezetőt egy Washington melletti katonai kórházban ápolják egy tervezett műtéti beavatkozással összefüggő komplikáció miatt.

Japánban 5 nappal a Richter-skálán 7,6-es erősségű földrengés után élve találtak meg egy 90-es éveiben járó asszonyt Szuzu városban. A mentést nehezítette a havazás.A Noto-félszigeten pusztított földrengésnek már 126 halálos áldozata és 560 sérültje van. Több mint 200 embert még keresnek.

Szlovénia déli részén barlangban rekedt öt ember a hirtelen lezúduló eső miatt. A búvárok már elérték a Krížna barlangban fogságba esett embereket, akik jól vannak, de csak akkor hagyhatják el az üreget, ha a vízszint csökken. Ez legkorábban hétfő este valószínű. A mentőakcióban 35 barlangi mentő és 8 búvár vesz részt. A Krizna-barlang a világ negyedik legnagyobb barlangrendszere, több mint 8 kilométer hosszú.

Felszállási tilalmat rendelt el a Boeing 737-9 MAX modellekre az amerikai légiközlekedési hatóság azután, hogy az egyik gép kényszerleszállást hajtott végre, mert a levegőben nyílás keletkezett a repülő törzsén. A felülvizsgálat 171 gépet érint világszerte. Az Alaska Airlines Portlandből Kaliforniába közlekedő járatán alig 6 perccel a felszállás után 5 ezer méteres magasságban alakult ki a veszélyes helyzet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×