eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Karst cave Krizna jama, roughly 8-9 km long, from 30 to 125 m deep, lots of chambers, siphons, corridors, small islands and roughly 40 lakes, stalactites, stalagmites and other specifical Karst rock formations.
Nyitókép: gremlin/gettyimges

Gyönyörű barlangban rekedt öt ember, menteni kellene őket, de nem tudják

A hirtelen lezúduló eső miatt bent rekedt öt ember a délnyugat-szlovéniai Krizna-barlang (Krizna jama) egyik járatában; a helyszínen barlangi mentők, búvárok és tűzoltók is vannak, de a csoport csak akkor hagyhatja el az üreget, ha a vízszint csökken - közölte a helyi média a barlangi mentők közlései alapján.

A barlangban két vezető és három turista tartózkodik, akik szombaton délután nem értek vissza a megadott időpontban, ezért riasztották a mentőszolgálatokat. A Krizna-barlang csak csónakkal látogatható, mivel keresztülfolyik rajta a Bloscica folyó. Miután a heves esőzések miatt megemelkedett a vízszint, már nem tudtak visszatérni a bejárathoz.

Walter Zakrajsek, a barlangi mentőszolgálat vezetője az N1 szlovén hírcsatornának elmondta: az éjszaka folyamán a búvárok elérték a fogságba esett embereket, akik jól vannak. Élelmet és ivóvizet vittek számukra, a kommunikáció azonban nehézkes, mert a bejárattól 2400 méter távolságra vannak. A barlangon belül egy biztonságos helyre vonultak, amelyet az ilyen vészhelyzetekre alakítottak ki - mondta.

Egyelőre várják, hogy a barlangban apadjon a víz, de

a legjobb esetben is csak hétfőn este sikerül kihozni őket

- tette hozzá.

Jelezte továbbá, hogy a mentőegységek vasárnap ismét lemerülnek a csoporthoz, hogy fűtött menedéket készítsenek számukra. Ez az akció nagy kihívást jelent, és több órát is igénybe vehet - mutatott rá.

A mentőakcióban jelenleg 35 barlangi mentő és 8 búvár vesz részt, munkájukat 11 tűzoltó polgári védelmi tag segíti.

A Krizna-barlang a világ negyedik legnagyobb barlangrendszere, több mint 8 kilométer hosszú. Negyvenöt smaragdzöld színű föld alatti tavat rejt magában, és bár nyitott a turisták számára, csak vezetett túrákra van lehetőség benne.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×