eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Áznak a gátak, ez az igazi kihívás" - sokkal lassabban vonul le az árhullám, mint a vízügy várta

Idén már nem vonul le a dunai árhullám, a lassú tetőzést az okozza, hogy a mellékfolyókon sokkal nagyobb mennyiségű olvadékvíz érkezik - például a Vágon, amely Komáromnál ömlik a Dunába. Az olvadékvíz azért is ilyen sok, mert több vizet a talaj már nem tud elnyelni, "tele vannak a földek", ezért minden megjelenik a folyók vízrendszereiben. A Tisza összes mellékfolyóján újabb áradás is elkezdődött. Vízügyi jelentés szerda délelőtt.

Árad a Duna. Budapesten már kedd éjszaka víz alá került a pesti és a budai alsó rakpart is, az autóközlekedést leállították.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban szerda reggel elmondta, a dunai árhullám tetőzése Komáromnál tart, a felső szakaszokon első- vagy másodfokú készültség mellett túl voltak a tetőzésen.

"A tetőzés mindig nagyon látványos, mindenki azt várja. De ami utána következik, amikor a töltés már hosszú ideje próbálja tartani a hatalmas víztömeget, azok az igazi kihívások, ezért még mindig 24 órában dolgoznak a győri kollégák is; ilyenkor látszik a töltésen" - figyelmeztetett Siklós Gabriella.

Aláhúzta azt is, hogy Esztergomban és Budapestnél a jelzettnél magasabban tetőzik majd a Duna, és sokkal lassabban is érkezik a legmagasabb vízállás, "ilyesmit nagyon ritkán látni".

Az egyik ok az, hogy Vág folyó, amely Komáromnál ömlik bele a Dunába, az olvadás miatt sokkal több vizet hoz a Felvidékről.

"Most 6000 köbméter vizet hoz másodpercenként a Duna ezeken a területeken, a Vág folyó pedig még 800 köbmétert beletesz pluszban" - fordította a számok nyelvére.

A pesti alsó rakpartnál 645 centis vízállásnál kell zárni, szerda reggel már 677 centit mutatott a mérce, de "még jelentős víz érkezik".

Önkormányzati segítségkérést a vízügy eddig még nem kapott.

Korábban csütörtökre tették a tetőzést Budapesten, ezúttal viszont Siklós Gabriella nem vállalkozott becslésre, az olvadás nagy bizonytalanságot okoz, a földek is mindenhol tele vannak vízzel, nem tudnak többet beszívni már.

"Ebben az évben biztosan itt lesz a Duna árhulláma Magyarországon" - szögezte le.

Árvízi védekezés 1227 kilométeren zajlik, a Duna mellett árad a Rába, az Ipoly, és a Tisza vízrendszerén is újabb emelkedések indultak el - Szamos, Takta, Tarna, Bodrog, Zagyva, a Körösök, Kraszna.

Tavaink

Tavaly óta slágertéma a Velencei-tő és a Balaton lehetséges kiszáradása, ehhez képest karácsonykor 122 centi volt a Balaton vízszintje, ez 12 centivel magasabb, mint amit a téli szabályozás engedhet.

"Folyamatosan gondolkodunk a Sió-zsilip megnyitásán. Egyelőre téli időszakban vagyunk, azok a jelenségek, amelyek tavasszal vagy nyáron zavaróak lehetnek, hogy a strandon áll a víz, az most talán nem zavaró. Mi szélsőségekben gondolkodunk: az, hogy folyamatosan árvizeket kapunk, nem jelenti azt, hogy a jövő nyár nem lesz a valaha volt legszárazabb. Tél van, ez az összegyülekezés időszaka, ha a szakemberek úgy ítélik meg, fogunk lépni" - nyomatékosította Siklós Gabriella vízügyi szóvivő.

Hozzátette: jobb, ha a nyarat magasabb vízállással kezdjük, de mérlegelni kell, "sokkal tovább már nem lehet hagyni".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×