eur:
389.05
usd:
363.49
bux:
68175.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Csúcsot döntött a Balaton

Idén még nem volt ilyen magas a tó vízszintje.

Ahogy arról az elmúlt napokban többször is beszámoltunk folyamatosan emelkedik a Balaton vízszintje.

Az ünnepek alatt elérte a 122 centit, amely idei csúcs.

Az eddig mért legmagasabb értéket júniusban mérték, akkor 121 centi volt a tó. Akkor, az előírt szabályozás miatt is, megnyitották a Sió-zsilipet.

A nyáron pár napig hajózhatóvá vált a Sió-csatorna és ez alkalmat adott arra, hogy a Bahart 5,7 milliárdos járművei felússzanak a tóra. Akkor 6 és fél centi folyt el a Balatonból, de a vízszint egész nyáron, sőt ősszel magas maradt.

A téli szabályozási szint egyébként 110 centiméter, amelytől 5 százalékkal lehet eltérni. Most már ezen is túllépett a Balaton.

Az Infostart nem hivatalosan úgy értesült, hogy egyelőre nem nyúlnak a tóhoz, de folyamatosan figyeli az állapotát. Nem csupán a vízszintet, hanem a közép és hosszútávú időjárási előrejelzéseket is. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi eső esik majd tavasszal.

A jelenlegi kimondottan magas vízszint azért maradhat, mert télen kevésbé zavaró a déli part egyes településein. Magyarán az üdülőket és házakat ilyenkor kevésbé használják az emberek. Háttérinformációkból úgy érzékeljük, hogy döntés az esetleges leengedésről legkorábban 2024-ben várható. A vízügynek most elsősorban az áradó Dunára kell figyelnie, amely várhatóan csütörtökön tetőzik Budapestnél.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×