eur:
389.51
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Elva Etienne/Getty Images

Különleges pszichiátria nyílt az agresszív betegeknek – még a TEK-et is bevetették

A biztonsági pszichiátriák 4,9 milliárd forint uniós forrásból valósultak meg, az orvosokat és a szakápolókat is fel kellett készíteni arra, hogy az agresszív betegek minél kevesebb kárt tegyenek bennük.

Létrejött az úgynevezett Emelt Biztonsági Pszichiátria (EBP). Az új intézményben a súlyosan agresszív magatartású, speciális ellátást igénylő betegek ellátása valósulhat meg – írja az economx.hu.

2016 és 2023 között zajlott a pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztése, ami egy európai uniós projekt keretében valósult meg az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) égisze alatt, összesen 4,9 milliárd forintból – mondta Gaszner Gábor, a projekt szakmai vezetője. Hozzátette: ez egy olyan unikális, progresszív, akut pszichiátriai ellátási forma, amilyen még nem volt korábban Magyarországon.

Az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet Nyírő Gyula Kórház telephelyén egy 30 ágyas, magas biztonsági fokozatú pszichiátriai egységet, úgynevezett biztonsági pszichiátriát alakítottak ki. A most elkészült beruházás tehermentesíti a pszichiátriai osztályokat, és lehetővé válik az erőszakos, agresszív magatartású betegek azonnali elkülönítése a szigorú biztonsági standardoknak megfelelően.

Az infrastrukturális fejlesztés mellett a szakápolók, a pszichiáterek, valamint a biztonsági személyzet felkészítése is megtörtént elméleti és gyakorlati képzésekben is. Többek között TEK-es szakember és önvédelmi oktató is részt vett a munkában.

Lehetőség van a páciensek kamerán keresztül történő megfigyelésére:

a betegeket különböző rizikóba sorolják a terápia során, éppen azért, hogy az orvos, az ápoló és a biztonsági őr is tudja, hogy a mi a pontos előírás a beteg ellátásával kapcsolatban.

A Belügyminisztérium rendelete speciális sürgősségi centrumként azonosítja ezeket az intézményeket, ide olyan betegek kerülhetnek, akinél mentális betegség során alakul ki az agresszív viselkedés. A TEK szakemberei gyakorlati környezetben fejlesztették a szakdolgozók kompetenciáit. Tréninget tartottak, ahol az agressziókezelés és a beteg megnyugtatása a legfontosabb cél, amiben az ápoló hangsúlyozni tudja a segítő szándékát, és verbálisan el tud szigetelődni a betegtől.

Az ápolók és biztonsági személyzet felkészítésében részt vett Bányász József önvédelmi oktató is, aki 20 éve foglalkozik harcművészettel, wing tsun kung fu mester. A technikát 14-16 órán át gyakorolták, nem szuperharcosokat képeztek, a cél az volt, hogy a résztvevők esélyét növelni tudják, hogy egy veszélyes helyzetből sérülés nélkül kerüljenek ki. A képzés vizsgával zárult.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×