eur:
388.97
usd:
363.36
bux:
68112
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A BKV Zrt. új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú buszai a járművek forgalomba állítása alkalmából tartott rendezvényen a társaság dél-pesti telephelyén 2020. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Megérkezett a BKV első fenntarthatósági jelentése

A közlekedési vállalat az elmúlt években rengeteget tett a zöldebbé válásért, nem csak a járművek, de a telephelyek tekintetében is.

Az elmúlt években megvalósult, energiahatékonyságot javító fejlesztéseivel 2017 óta csaknem 15 000 tonnával csökkentette szén-dioxid-kibocsátását a BKV - áll a vállalat közleményében. A téli fűtési szezonban elrendelt korlátozások és a távmunka – az energiafogyasztás csökkentése mellett - csaknem 2 milliárd forint kiadáscsökkenést eredményeztek. A nem veszélyes hulladékoknál stabilan 80 százalék feletti az újrahasznosítási arány. Ezek az eredmények is szerepelnek a BKV első, 2022. évi fenntarthatósági jelentésében, amely már elérhető a cég weboldalán.

Bár csak 2026-tól előírás, hogy a fővárosi társaságok jelentést készítsenek a fenntarthatósághoz köthető tevékenységükről, a BKV közzétette első, az eddig elért eredményeit és a jövőbeli céljait összefoglaló jelentését. Energiatudatos, felelős nagyvállalatként a BKV hosszú ideje törekszik arra, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyom mellett végezze mindennapi tevékenységét, hogy egy jól működő közösségi közlekedési rendszer részeként mind az élettér kinyitásával, mind a mobilitás káros környezeti hatásainak csökkentésével hozzájáruljon az életminőség javításához, Budapest versenyképességéhez.

Az elmúlt években befektetett munkának köszönhetően, a vállalat kézzelfogható eredményeket tud felmutatni a fenntarthatóság terén.

A BKV a járműflotta folyamatos megújításával évek óta sokat tesz a szén-dioxid-kibocsátás, így a karbonlábnyom csökkentéséért. Az M2-es és az M3-as metróvonalon a rekonstrukció eredményeként a fékenergia-visszatáplálásnak és az új járműveknek köszönhetően átlagosan több mint negyedével csökkent a fajlagos villamosenergia-felhasználás. Jelenleg a négy budapesti metróvonalból háromnál (M2, M3, M4) működik a fékenergia visszanyerő rendszer, ami jelentős megtakarítást eredményez. Folyamatosan fiatalodik a villamosflotta is. A 615 járműből már 532 alkalmas a fékerő visszanyerésére. A fékezési energia visszatáplálása a vontatási hálózatba a járművek energiafelhasználásánál mintegy 25-35 százalékos hatékonyságjavulást eredményezhet.

Az autóbusz járműpark megújításával az elmúlt években jelentős előrelépés történt az emisszió-csökkentésben. A több mint 900 járműből álló buszflotta nagyjából fele EURO 6 környezetvédelmi besorolású. Jelenleg a BKV két telephelyén – Kelenföldön és Cinkotán – van olyan napelemrendszer, amelyből az elektromos áramot buszok töltésére is használják. A BKV trolibuszainak 70 százaléka már kisegítő akkumulátoros, vagyis képes önjáró üzemmódra.

Összességében a BKV-s utazások kétharmada már elektromos meghajtású járművel történik, köszönhetően a metróknak, troliknak, villamosoknak.

A BKV vezetése elkötelezett a környezettudatos szemléletformálásban. Ezért 2022-ben több telephelyén is bevezette a szelektív hulladékgyűjtést, ami nagyobb arányú újrahasznosítást tesz lehetővé. A nem veszélyes hulladékoknál stabilan 80 százalék feletti az újrahasznosítási arány. A papírfelhasználás csökkentése érdekében 2022-ben bevezetésre került az elektronikus aláírás használata. A vállalat törekszik a vízfelhasználás csökkentésére is. Jelenleg két telephelyen használnak ipari kutat járműmosásra. A BKV folyamatosan csökkenti a környezetre ártalmas anyagok használatát is, az olaj- és fagyállócsepegés rendszeres ellenőrzésével, az elhasználódott csövek cseréjével a kenőolaj-fogyasztás, valamint a fagyálló folyadék felhasználása jelentősen csökkent.

A BKV célja, hogy üzemeltetői tevékenységét ne csak a gazdasági szempontokat szem előtt tartva végezze, hanem mindezt munkatársaira, környezetére és a társadalomra figyelemmel, fenntartható módon tegye.

Az esélyegyenlőség, a környezet- és egészségvédelem alapértékek a cégnél, rendszeresek a kulturális és jótékonysági programok. A BKV társadalmi szerepvállalása abban is megnyilvánul, hogy beszállítóin keresztül több tízezer ember számára teremt munkahelyet, biztosítja megélhetésüket. A vállalat első fenntarthatósági jelentése a következő évek terveit, stratégiáját is meghatározza, hozzájárulva Budapest élhetőbbé, zöldebbé tételéhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×