eur:
393.91
usd:
363.68
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2023. február 22-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A Fővárosi Közgyűlés nem kér a Mi Hazánk ötletéből

A Fővárosi Közgyűlés nem ért egyet azzal, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2024-es általános választását megelőzően az önkormányzati választási rendszer "bármilyen átalakítására sor kerüljön".

A testület szerdai ülésén Karácsony Gergely főpolgármester az első napirendi pontként tárgyalt személyi döntésekről szóló előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatát a képviselők 18 igennel, hat tartózkodás mellett fogadták el. A Fidesz-KDNP képviselői közül hárman nem szavaztak, hatan tartózkodtak.

A Fővárosi Közgyűlés határozatában emlékeztet arra, hogy az Európa Tanács Velencei Bizottsága szerint az általános választások időpontját megelőző egy évben a választási rendszert nem szabad módosítani.

Ahogy arról az Infostarton beszámoltunk

a javaslat lényege, hogy a jövő június 9-i önkormányzati választás után már ne a kerületi polgármesterek alkossák és a képviselőket a listás rendszer alapján válasszák meg a budapestiek.

Fővárosi listát pedig az a párt állíthatna, akinek legalább három kerületben van polgármesterjelöltje, vagy főpolgármester-jelöltet indít.

A döntés érdekessége, hogy egészen a 2014-es önkormányzati választásokig a Fővárosi Közgyűlés tagjait listás szavazással választották meg a budapesti szavazópolgárok – a jelenlegi közgyűlési tagok közül Szaniszló Sándor, Horváth Csaba és Tüttő Kata is szerzett a korábbi ciklusokban listás mandátumot –, utána módosult úgy az önkormányzati választási törvény, hogy a közgyűlés 33 tagja kétféle módon szerez mandátumot: tagja lesz a 23 kerületi polgármester, továbbá a szintén közvetlenül választott főpolgármester, emellett pediug további 9 képviselő kap mandátumot a fővárosi kompenzációs listáról.

További döntések

A Fővárosi Közgyűlés az Aura Autistákat Támogató Közhasznú Egyesületet nyilvánította a "Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központ" elnevezésű pályázat nyertesének. A főváros a közösségi költségvetés keretében a lakossági szavazás eredményeként 250 millió forintot biztosít a központ megvalósítására.

A központ célja, hogy az autizmusban érintettek életminősége javuljon, segítse őket képességeik kiaknázásában, támogatást nyújtson hozzátartozóik, környezetük részére. Az alapszintű oktatásból, továbbképzésből és a felsőoktatásból kikerülő autista fiatalok, felnőttek számára folyamatosan elérhető fejlesztő és közösségi programok és helyszín sem a fővárosban, sem az ország más területén nem működik állandó jelleggel, és ezt a hiátust hivatott a központ most orvosolni - olvasható az elfogadott javaslatban, amely szerint a központ VIII. kerületi Bíró Lajos utca 64. szám alatti bérelt ingatlanrészben kap majd helyet.

A nyertes egyesület, amely vállalja a központ létrehozását, kialakítását és hét évig tartó működtetését, feladatául jelölte meg az autizmus szempontú társadalmi érzékenyítést, vizuális és mozgásművészeti, zenei és más tevékenységeket felölelő közösségi és autizmus specifikus programok rendezését.

A képviselők a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság kezdeményezésére - közbiztonsági és bűnmegelőzési célból -

mintegy 18 millió forintból 16 kamerát telepítenek a Lánchídra.

Döntés született arról is, hogy a Lánchíd mindkét végén lévő egy-egy kamerát, valamint a IX. kerületben a Soroksári út és a Kvassay Jenő út kereszteződésében, a Könyves Kálmán körút és a Mester utca kereszteződésében kihelyezett, jelenleg forgalomtechnikai funkciót ellátó kamerákat a továbbiakban bűnmegelőzési célú térfigyelő kameraként üzemeljék.

A közgyűlésen tárgyalták Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) XXII. kerületi polgármester azon indítványát, amelyben azt kezdeményezte, hogy még ebben az önkormányzati ciklusban megvalósíthatósági tanulmányt készüljön egy mobilgát létesítéséről a kerületben található Horgásztelep árvízi védelme érdekében.

A testület az előterjesztést a főpolgármester javaslatával módosítva fogadta el.

Ebben az áll, hogy a közgyűlés nagy fontosságot tulajdonít a Horgásztelep árvízi védelmének, és az árvízi védekezés megfelelő eszközének kiválasztásához szükségesnek tartja a terület árvízvédelmi szempontú kitettségének vizsgálatát.

A testület Pikó András (Momentum) józsefvárosi polgármester kezdeményezésére a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Palotanegyedbe tervezett új campusa kapcsán - 18 igen szavazattal, 9-en nem szavaztak - kimondta azt, továbbra is támogatja a beruházást oly módon, hogy fenntartható, a zöldfelületek nagyságát érdemben növelő, a városszerkezetbe illeszkedő közösségi tér is jöjjön létre. A testület egyben felszólítja az építési és közlekedési minisztert, hogy az ügyben haladéktalanul kezdjenek meg társadalmi egyeztetést.

Címlapról ajánljuk
Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése
Aréna

Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése

Az integrációnak lehetnek előnyei – így kommentálta a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta, az új kulturális holdingon belül az egyes intézmények megtartják az önállóságukat, de a központ – ami minisztériumi hatásköröket vesz át – számos téren összhangot teremt majd köztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Gyengébb az amerikai feldolgozóipar, mint az elemzők gondolták

Gyengébb az amerikai feldolgozóipar, mint az elemzők gondolták

Gyorsult az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménycsökkenése februárban az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) pénteken közzétett adatai alapján. Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának februári beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 47,8 pontra csökkent az előző havi, 2022 októbere óta a legmagasabb 49,1 pontról. Elemzők kedvezőbb adatot, 49,5 pontot vártak februárra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×