eur:
394.05
usd:
363.64
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Tarlós István főpolgármester beszédet mond a főváros és a Mol-csoport közötti stratégiai megállapodás aláírásán a Városházán 2018. június 15-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Tarlós István: nem támogatom a Mi Hazánk javaslatát

A párt azt kezdeményezte, hogy a fővárosi önkormányzati választásokon ismét vezessék be a listás rendszert.

Az atv.hu azt írja: napok óta borzolja a kedélyeket a Mi Hazánk javaslata. Eszerint, a Fővárosi Közgyűlést a jövő június 9-ei önkormányzati választás után már ne a kerületi polgármesterek alkossák és a képviselőket a listás rendszer alapján válasszák meg a budapestiek. Fővárosi listát pedig az a párt állíthatna, akinek legalább három kerületben van polgármesterjelöltje, vagy főpolgármester-jelöltet indít.

A 2010-2019 között, két ciklusban is a fővárost irányító Tarlós István viszont közölte, hogy ő nem támogatná a tisztán listás rendszert. A volt főpolgármester azt mondta: az önkormányzati rendszerben általában is inkább az egyéni választással szimpatizál, “az pedig egyértelmű, hogy a főpolgármestert és a polgármestereket közvetlenül kell választani”. Egy szűk grémium - közgyűlés, testület - által választott városvezetőnek alig van legitimitása - tette hozzá.

A Mi Hazánk javaslatáról meglehetősen éles hangnemben mondott vélemény Karácsony Gergely.

A főpolgármester a Facebook oldalán azt posztolta : Alig hét hónappal a választás előtt a Fidesz újra módosítani próbálja a Fővárosi Közgyűlésre vonatkozó választási szabályokat. “Még ahhoz is gyávák, hogy saját nevükben adják be a javaslatot, rábízták azt a félfasiszta testvérpártjukra” - állítja a közösségi oldalán Karácsony Gergely.

“2014-ben eltörölték a listás választást, hogy így csináljanak többséget maguknak, most visszaállítanák a korábbi rendszert, mert abban bíznak, hogy így tudják elvenni az ellenzékét. Most szólok: nem fog menni. A hatalom, amely úgy váltogatja az elveit, mint más az alsógatyáját, nem méltó a budapestiek bizalmára” - fogalmazott a Facebook oldalán.

A tisztán listás választás ötletét egyébként még októberben vetette fel Fodor Gábor.

A liberális politikus az Indexen megjelent cikkében azt írta: „Érdemes lenne visszaállítani a több mint húsz éven keresztül működő listás választási rendszert. Ez a megoldás arra is alkalmas lenne, hogy tisztázza a politikai erőviszonyokat”

Az atv.hu emlékeztet rá, hogy a tisztán listás választás nem újdonság, a rendszerváltás után e szisztéma szerint választották meg a Fővárosi Közgyűlés tagjait. A főpolgármestert 1994-től választjuk közvetlenül. A Fidesz 2014-ben módosította a választási törvényt, maradt a közvetlen főpolgármester-választás. A 33 fős Közgyűlésnek pedig a 23 kerületi polgármester a tagja, plusz 9 képviselő, a kompenzációs listákról.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem látni a kiutat az ukrajnai háborúból és ez megbénítja az európai politikát

A kormányfő szerint azt kell először eldönteni, hogy az idő kinek dolgozik, mert ez a legfontosabb kérdés. Orbán Viktor erről Antalyában beszélt ahol Recep Tayyip Erdogan török államfő meghívására vesz részt az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×