eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
The human hand drops the ballot into the box. Getty Images
Nyitókép: Boris Zhitkov/Getty Images

A Fővárosi Közgyűlés nem szeretné a választási rendszer módosítását a választások előtt - a nap hírei

Megsemmisítette a debreceni akkugyárra kiadott katasztrófavédelmi hatósági engedélyt a Kúria. Szlovákia meghosszabbítja és több termékre kiterjeszti az ukrán agrártermékek behozatalának tilalmát.

A Fővárosi Közgyűlés határozatban nyilvánította ki, hogy nem ért egyet a választási rendszer módosításával a jövő évi önkormányzati választások előtt. A javaslatot 18 igen szavazattal fogadták el, a testület fideszes tagjai tartózkodtak vagy nem szavaztak. Az Országgyűlés holnap rendkívüli ülésnapon tárgyal a rendszer átalakítását célzó javaslatról, amelyet a Mi Hazánk Mozgalom nyújtott be, és a kormánypártok támogatásával vettek napirendre. Ennek értelmében Budapesten visszaállítanák a korábban alkalmazott listás választási rendszert.

Kiterjesztettea fizetős parkolási zónákat a Fővárosi Közgyűlés. A módosítást az érintett kerületek kezdeményezték. A mostani módosítás a IX., a XI. és a XIV. kerületeket érinti. A képviselők döntöttek arról is, hogy megszűnik az eddigi rendszer a taxiszolgáltatás felügyeletében, amelyben ezentúl egyedül a Budapesti Közlekedési Központ lesz az illetékes. Jóváhagyta a Közgyűlés azt is, hogy jövőre hónapról hónapra eltérő mértékű lehessen Budapest folyószámlahitel-kerete.

Több mint 182 millió euróval csökkentette a kormány az elővárosi HÉV-vonalak korszerűsítésére szánt uniós helyreállítási források keretét. Ezzel együtt is megvalósul a szentendrei, a ráckevei és a csepeli vonal felújítása. Emellett 253 és fél millió eurót biztosítanak Budapestnek villamos- és trolibusz projektekre.

Megsemmisítette a debreceni akkugyárra kiadott katasztrófavédelmi hatósági engedélyt a Kúria. Az ítélet szerint a Hajdú-Bihar vármegyei katasztrófavédelmi hatóság az engedély kiadásával megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat, ezért új eljárást kell lefolytatnia.

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy 2029-ig továbbra sem épülhetnek szélerőművek. Az ellenzéki pártban úgy vélik: Magyarország alapvető érdeke, hogy a klímaválság és az energiafüggőség csökkentése miatt gyorsan bővüljön a szélenergia-kapacitás.

Elkészült az agrár-és vidékfejlesztési támogatásokra jövőre vonatkozó pályázati menetrend – jelentette be az agrárminiszter. Nagy István a Portfolio Agrárszektor Konferenciáján elmondta: 2024 elejétől várható 64 jogcím meghirdetése, 2026-tól pedig ugyanebben a formában újra megnyitják az összes pályázatot.

Több újítás is várható az iparstratégia két fontos pillérében, a zöldenergiára való áttérésben és a digitalizációban - jelentette be egy fővárosi konferencián az iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár. Fábián Gergely közölte: a stratégia egyik legfontosabb része az egészségipar, azon belül is a gyógyszeripar és az orvostechnikai ipar.

Újraindult a termelés a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. szolnoki üzemében. A 3,8 millió euró értékű fejlesztés 50 munkahelyet teremt a vármegyeszékhelyen.

Hamarosan elindul a "Van értELME!" elnevezésű Nemzeti Demencia Program – jelentett be a családokért felelős államtitkár. Hornung Ágnes elmondta: a programban lefektetik, hogy a betegséggel, amiben 250 ezer ember szenved, és az abban érintettek problémájával az egészségügyi és szociális szervezetekkel együttműködve kell foglalkozni.

Újabb kórházi ápolási osztályok alakulnak át otthont helyettesítő szakápolási intézményekké – jelentette be a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár. Fülöp Attila azt mondta: júliustól ezekbe az intézményekbe olyan emberek kerülhetnek be, akiknek a végleges elhelyezésük előtt már nincs szükségük orvosi felügyeletre, de szakápolásra még igen.

A gondoskodó állam, a biztos megélhetés megteremtését sürgette az MSZP. Az ellenzéki párt a többi között kérte az anyasági támogatás emelését, az alanyi jogon járó családi támogatások duplázását és a nyugdíjak további kiegészítését. Szorgalmazták, hogy az álláskeresők kapják meg korábbi fizetésük 60 százalékát.

Érvényesülnek a magyar szempontok a NATO ukrajnai támogatási programjában - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. Szijjártó Péter a NATO-Ukrajna Tanács külügyminiszteri szintű ülése után ismertette: döntés született az észak-atlanti szövetség ukrajnai gyakorlati támogatási programjának meghosszabbításáról, és a szövetségesek világossá tették, hogy a jelenlegi körülmények között szó sem lehet Ukrajna NATO-tagságáról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közben üdvözölte, hogy a szövetségesek tovább erősítik Ukrajna légvédelmét, és egyetértenek abban, hogy Ukrajna a NATO-tag lesz.

Törökország várhatóan heteken belül ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását - közölte a svéd külügyminiszter Brüsszelben. A tárcavezető arról is beszélt, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter ismét megerősítette, nem Magyarország lesz az utolsó, amely jóváhagyja a svéd tagságot.

Szlovákia határozatlan időre meghosszabbítja, és több termékre is kiterjeszti az ukrán agrártermékek behozatalának tilalmát. Az indoklás szerint az ukrán termékek ellenőrizetlen beáramlása ellehetetleníti a szlovákiai termelőket.

Izrael a tűzszünet végeztével folytatni fogja a gázai háborút, hogy elpusztítsa a Hamászt - jelentette ki az izraeli miniszterelnök. A Hamász viszont kész lenne újabb 4 nappal meghosszabbítani a ma lejáró gázai tűzszünetet, ám Izrael az ENSZ BT ülésén elutasította a tartós tűzszünet lehetőségét. Közben Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy Izraelbe utazik, hogy a tűzszünet további meghosszabbításáról tárgyaljon.

Készen áll a bevezetésre az elektronikus ügyinézést biztosító ingatlan-nyilvántartás – jelentette be a területi közigazgatásért felelős államtitkár. György István hangsúlyozta: a papíralapú rendszert 2024 decemberére felválthatja a digitális nyilvántartás.

Zsigmond Dezső Balázs Béla-díjas filmrendezőt választották a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti tagozatvezetőjének. Az alkotó megbízatása 2026. március 31-ig szól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×