eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Karácsony Gergely főpolgármester (b4), Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b3), Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (b2), Bősz Anett (DK) humán területekért felelős főpolgármester-helyettes (b), Számadó Tamás főjegyző (j2) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. szeptember 27-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Kiderült, mit gondolnak a pártok a DK közös ellenzéki listás javaslatáról

Az önkormányzati választások szabályainak megváltoztatását célzó törvénymódosító javaslatot - az azt benyújtó Mi Hazánkon kívül - valamennyi ellenzéki párt elutasítja. A DK-nak a javaslat miatt kialakított, közös fővárosi ellenzéki listára tett ajánlatáról azonban még nem született hivatalos döntés, de több polgármester is támogatná a tervet.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén is szóba került az önkormányzati választási rendszer esetleges módosítása, amely a polgármesterek helyett a listán bejutott képviselőkkel töltené fel a közgyűlést, ahogyan ez 2014 előtt történt. A Mi Hazánk parlamenti frakciójának javaslatát a Fidesz támogatásával tűzte napirendjére az Országgyűlés.

Emellett lehet érvelni a választás előtt két évvel. A választás előtt fél évvel ez nyilvánvalóan egy olyan típusú matekozás, politikai ravaszkodás, amire semmi szüksége ennek a hazának - mondta felszólalásában Karácsony Gergely.

A témában ezután politikai vita alakult ki a főpolgármester és Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője között.

1994-ben az MSZP-SZDSZ kormány kettő vagy három hónappal az önkormányzati választás előtt változtatta meg az önkormányzati törvényt

- válaszolta Wintermantel Zsolt, majd rákérdezett, vajon a főpolgármester akkor, fiatal felnőttként elfordult-e ennek hatására attól a politikától, amit a baloldali pártok képviselnek.

Karácsony Gergely erre azt reagálta: a vita nem arról szól, hogy milyen a jó választási rendszer, hanem arról szól, hogy milyen a jó demokrácia. Úgy viselkedünk-e, mint a durcás gyerek, aki addig változtatja a játékszabályokat, amíg meg nem nyeri a játékot, vagy komolyan vesszük a demokrácia írott és íratlan szabályait, melyek közt az íratlanok majdnem olyan fontosak, mint az írottak.

A Fővárosi Közgyűlés ezután határozatban fejezte ki egyet nem értését a jövő évi önkormányzati választások szabályainak tervezett módosításával kapcsolatban, amely alig fél évvel előzné meg a voksolást.

A határozatot a fideszes képviselők tartózkodása mellett fogadták el.

Az önkormányzati választások szabályainak tervezett módosítása miatt a DK azt javasolta, hogy a demokratikus ellenzéki pártok jövőre induljanak közös fővárosi listán. Erről először Soproni Tamást, a VI. kerület momentumos polgármesterét kérdezte az InfoRádió:

Fél évvel a választás előtt nem lehet módosítani a választási törvényt. Hogyha ez mégis megtörténne, azt gondolom, nem nagyon van más út, mint egy közös lista

- nyilatkozta Soproni Tamás. Hozzátette, ez a személyes véleménye, meglátása szerint ez lesz az út.

Az InfoRádió megkeresésére a Momentum annyit közölt, hogy vizsgálják a DK javaslatát, de - mint fogalmaztak - nem állhat elő olyan helyzet, hogy az ellenzéki pártok önös érdekeit mások elé helyezve veszélyeztessék a közösen elért eredményeiket. Az MSZP az európai parlamenti választáson is közös ellenzéki listát szeretne.

Messzemenőkig támogatom a közös lista javaslatát, az MSZP hónapokkal ezelőtt megfogalmazta ugyanezt a gondolatot az európai parlamenti lista kapcsán - nyilatkozta Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere. Hozzáfűzte, ez igaz az önkormányzati választásra, ahol az új törvény egyben kényszert is jelent. Úgy véli, aki a közös listaállításból kimarad, az jó eséllyel a Fidesz kampányát segíti majd.

Az LMP még nem hozott döntést a javaslatról. A Párbeszéd viszont elképzelhetőnek tartja a közös listát, mint minden olyan megoldást, amely elvezet a Fidesz legyőzéséhez.

Az önkormányzati választás egyik kulcsa, hogy együttműködjön az ellenzék, mert ez teszi lehetővé azt, hogy a Fideszt, a NER-t leváltsuk az önkormányzatokban

- mondta V. Naszályi Márta, Budavár párbeszédes polgármestere. Úgy véli, minden együttműködés jó lehet, ám az ördög a részletekben rejlik.

A Jobbik már korábban bejelentette, hogy önálló főpolgármester-jelöltet indít jövőre. Az InfoRádió megkeresésére annyit közölt a párt, hogy a választási kampánynak nem a választási törvény módosítgatásáról kell szólnia, hanem arról, hogyan lehet helyben megkönnyíteni a magyar emberek életét. ű

Az Országgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén kezdi tárgyalni a Mi Hazánk által benyújtott javaslatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×