eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Hivatalos: jókora, Magyarországnak járó uniós forrásra rábólintott az EB

Az Európai Bizottság csütörtökön jóváhagyta Magyarország módosított, a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó, 4,6 milliárd euró (mintegy 1800 milliárd forint) értékű REPowerEU-fejezettel kiegészített helyreállítási tervét. Az újabb jóváhagyási körre azért volt szükség, mert a kormány mégis élt a a kedvezményes hitelfelvétel lehetőségével. Ám nem nyílik meg azonnal a pénzcsap.

A terv értéke ezzel jelenleg 10,4 milliárd eurót (mintegy 4060 milliárd forint) tesz ki, ebből 6,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásként, 3,9 milliárd euró pedig hitelként szerepel. Ez az összeg 67 reformot és 47 beruházást fedez - közölte a brüsszeli végrehajtó testület.

Vagyis, ahogy azt az Infostart is megírta, közel 1 milliárd eurónyi forráshoz juthat Magyarország, előlegkifizetés címén. A 460+460 millió euró folyósításához még szükség van a pénzügyminiszterek tanácsának jóváhagyására, erre december elején kerül sor.

Az unió pénzügyi érdekeinek védelmét és az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését célzó 27 „szupermérföldkő” változatlan marad a módosított magyar tervben,

ami azt jelenti, hogy a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközre vonatkozó kifizetési kérelem alapján (tehát az előlegen felüli összeg tekintetében) nem kerülhet sor folyósításra mindaddig, amíg Magyarország kielégítő módon végre nem hajtja ezeket a „szupermérföldköveket” - írták.

A 10,4 milliárd eurós teljes összegből 5,8 milliárd euró a korábban már jóváhagyott támogatási láb, és ehhez jött hozzá a kiegészítéssel a 4,6 milliárd eurós REPowerEU fejezet, amely 3,9 milliárd eurós hitelkeretből és további 0,7 milliárd eurós támogatásból adódik össze. (A maximális hitelkeret Magyarország számára 9,3 milliárd euró lehetett volna.) A támogatás rész kifejezetten az orosz energiáról történt leválást kell célozza még 2030 előtt.

A REPowerEU fejezetben pedig a nyár végén benyújtott 15 beruházás helyett most 16 szerepel, a reformok száma pedig 13-ra változott. Az korábbi 5,8 milliárd eurós helyreállítási támogatási programban 19 intézkedést módosított a kormány, amelyek révén "új beruházásokkal bővült a körforgásos gazdaság, a fenntartható közlekedés és az energia területén a program, amelyeket az e területeken, valamint a vízgazdálkodás területén más intézkedések megszüntetésével és csökkentett hatályával finanszíroznak".

A magyar terv módosításának főbb részleteit alább felsoroljuk.

Zöld átállás

Az eredeti 5,8 milliárd eurós helyreállítási támogatási programban 19 intézkedést módosított a kormány

Az eredeti terv 48,1 százalékával szemben a kibővített forrás 67,1 százalékát költi a kormány klímacélokat támogató intézkedésekre.

Erősíteni tervezik a villamosenergia-szektort, előmozdítani a megújuló energiaforrások terjedését, növelni az energiahatékonyságot. A reformok és a beruházások együtt erősítik egy, a magas megújulóenergia-arány használatához szükséges rugalmas villamosenergia-piac kiépítését. Ezzel Magyarország végső soron csökkentheti a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét.

Ösztönzik a villamosenergia-tárolást, az intelligens fogyasztásmérők lakossági használatát, az energiaközösségek létrejöttét.

A minél nagyobb arányban használni, támogatni kívánt megújuló energiaforrások közül nevesítették a napenergiát, a megújuló forrású hidrogént, a geotermikus energiát és a fenntartható bio-metánt.

A REPowerEU fejezet olyan intézkedéseket is tartalmaz, amelyek célja az ipar dekarbonizációja, a munkaerő tovább- és átképzése, valamint a termelési kapacitások és szolgáltatások növelése a zöld átállás érdekében.

Digitalizáció

Ilyen célra az igényelt összeg 29,1 százaléka megy a dokumentum szerint, ugyanis a REPowerEU fejezet olyan intézkedéseket is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a digitális átálláshoz.

Itt ismét felsorolják a digitális mérőórák számának növelését, de ide tartoznak az energiarendszer-üzemeltetők digitális fejlesztései, az energiaszolgáltató cégeknél a villamosenergia-ellátás biztonságának és a villamosenergia-rendszer működési hatékonyságának javítását szolgáló digitális megoldások, valamint a "zöldüléssel" kapcsolatos digitális tananyagok fejlesztése.

További intézkedések

Ezek között szerepel például a veszélyeztetett háztartások energetikai felújítása, valamint a jelenlegi és jövőbeli munkaerő képzése a "zöld készségek" elsajátítására (környezetbarát és fenntartható, hatékony energiahasználat).

A módosított terv emellett további új bölcsődei férőhelyek kialakításával tovább növeli a kisgyermekkori nevelési szolgáltatások elérhetőségét.

Következő lépések

Az Európai Unió Tanácsának négy hét áll rendelkezésére ahhoz, hogy jóváhagyja az Európai Bizottság értékelését. A tanácsi jóváhagyást követően Magyarország előfinanszírozás formájában megkaphatja a cikkünk elején említett majd egymilliárd eurót a REPowerEU forrásokból.

Az Európai Bizottság ezután abban az esetben fogja engedélyezni a rendszeres kifizetéseket, ha Magyarország kielégítő módon végrehajtja az unió pénzügyi érdekeinek védelmét és az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését célzó, 27 "szupermérföldkő" formájában megfogalmazott reformokat - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×