eur:
389.44
usd:
363.3
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Frankfurt, 2015. október 13. Könyveket rendezget egy eladó a 67. Frankfurti Könyvvásár egyik pavilonjában 2015. október 13-án. Az október 14-én nyíló könyvvásárnak az idén Indonézia a díszvendége. (MTI/EPA/Frank Rumpenhorst)
Nyitókép: MTI/EPA/Frank Rumpenhorst

Deutsch Tamás felülvizsgáltatná az antiszemitizmussal kapcsolatos iskolai tananyagokat

Az Izrael-ellenesség az antiszemitizmus új formáját jelenti, ezért időszerű és szükséges az antiszemitizmussal, Izrael Állammal és a zsidósággal kapcsolatos iskolai tananyagok felülvizsgálata az európai oktatás rendszerében - jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője Strasbourgban.

Deutsch Tamás, Az oktatás szerepe az antiszemitizmus elleni küzdelemben címmel az Európai Parlamentben tartott konferencián mindenek előtt kiemelte: csak a tudás, az ismeretek átadása révén lehet megakadályozni, hogy a történelem megismételje önmagát és a zsidó közösség újra a szélsőséges csoportok céltáblája vagy áldozata legyen.

Közölte: az október 7-én, az Izraellel szemben elkövetett terrortámadás után Nyugat-Európa számos nagyvárosában történt antiszemita cselekményekhez, Izrael-ellenes, "látszólag palesztinpárti, de valójában a terrorizmust és a terroristákat éltető tüntetésekhez a baloldali és a szélsőbaloldali pártok, valamint civil szervezetek is csatlakoztak.

"A terrorcselekmények mentegetése nem csupán a baloldal erkölcsi romlottságának a bizonyítéka, hanem annak a történelmi ténynek is az igazolása, hogy a szocializmus, legyen az nemzeti vagy nemzetközi, eredendően és következetesen az antiszemitizmus oldalán áll" - fogalmazott a fideszes politikus, majd hozzátette: Magyarországon a kormány zéró toleranciát hirdet és érvényesít az antiszemitizmus minden formájával szemben. Ma Magyarország az egyik legbiztonságosabb hely a zsidóság számára.

Elmondta, a Tett és Védelem Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy a zsidóságról való ismeretek hiteles átadásával, valamint a magyarországi zsidó közösség identitásának és hagyományainak erősítése által elejét vegye az antiszemita megnyilvánulásoknak. Az alapítvány részt vesz a magyar nemzeti alaptanterv zsidósággal kapcsolatos tananyagainak kialakításában, a jövő nemzedékeinek zsidóságról alkotott képének alakításában - tette hozzá beszédében Deutsch Tamás.

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti képviselője beszédében hangsúlyozta, az antiszemitizmustól mentes, a demokratizmus, a tolerancia elvein alapuló társadalom felépítése az osztálytermekben kezdődik.

Az antiszemitizmus elleni küzdelem és az, hogy a tananyagok népszerűsítsék ezeket az értékeket, az állam felelőssége;

minden államnak kötelessége biztosítani, hogy az osztálytermek olyan helyek legyenek, ahol küzdeni lehet a radikalizálódás ellen - jelentette ki.

Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára beszédében hangsúlyozta: megkérdőjelezhetetlen az antiszemita cselekmények, a terrorcselekmények és a szabályozatlan, illegális migráció közötti összefüggés. Egyértelműnek nevezte, hogy a nyugat-európai országok nem tudják ellenőrizni a kialakult helyzetet, ahogy nem tudják követni a társadalmaik változásait sem. A migránsok nem a liberális ideológia mellett foglalnak állást, a baloldali érékek kínálata számukra nem jelent semmit, ami a zsidó-keresztény hátterű társadalom alapjait ingathatja meg - monda.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke beszédében hangsúlyozta: küzdeni kell az erősödő antiszemitizmus ellen, és nem megengedhetők azok a gyűlöletmegmozdulások, melyek nyugat-európai nagyvárosok utcáin zajlanak. Az ilyen megmozdulások az európai migrációs és integrációs politika elhibázottságát bizonyítják - jelentette ki.

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára beszédében arra figyelmeztetett, hogy egyre erősödnek azok a hangok, melyek Izrael eltörlését követelik, és amelyek a zsidók elleni gyűlöletre uszítanak. A szélsőséges eszmék nem állnak meg a zsidóknál, hanem az európai államok közösségének alapjait támadják, és szembe mennek az európai gondolattal és értékekkel - mondta.

Olti Ferenc, a Tett és Védelem Alapítvány oktatásért felelős csoportjának vezetője hangsúlyozta: az oktatás a legfontosabb az antiszemitizmus megelőzéséhez. Ennek érdekében az alapítvány

olyan kezdeményezést indított, amely kibővítené a zsidóságról szóló információkat és a zsidók bemutatását a magyar tanmenetben és tankönyvekben.

Noha az oktatás nemzeti hatáskörbe tartozik, ha az Európai Unió nem lép előre az antiszemitizmus elleni oktatást illetően, a jelenleg látott események folytatódni fognak az európai nagyvárosok utcáin - hívta fel a figyelmet Olti Ferenc.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×