eur:
394.41
usd:
370.61
bux:
65319.61
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Nyitókép: Facebook/Magyar Honvédség/honvedelem.hu

Szloszjár Balázs: a légierő és az egész honvédség Magyarország védelmét gyakorolja - fotók, videó

Ejtőernyős roham, tiszai átkelés és más speciális tevékenységek - csaknem ötezer hivatásos katona és több száz technikai eszköz mozgatásával kezdte el a Magyar Honvédség az elmúlt 30 év legösszetettebb hadgyakorlatát, amelynek a részleteiről Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központjának központparancsnoka beszélt az InfoRádióban. Zajlik a keletről jövő fenyegetésre történő felkészülés, az elrettentés a NATO részéről.

Szloszjár Balázs felidézte: már akkor is katonaként szolgált, amikor Magyarország 1999-ben belépett a NATO-ba, és azóta nem volt példa olyan gyakorlatra, mint a mostani.

"Eddig a gyakorlatainkat a gyakorlótéren hajtottuk végre, kötötten, valamiféle fiktív forgatókönyv alapján. A jelenlegi gyakorlat viszont lényegében Magyarország egész területén zajlik. Közel 5000 ember fog megmozdulni a következő napokban, a magyarokon kívül török, amerikai és horvát katonák is, valamint az olaszok, akik az egyik fő szövetségeseink az itt lévő előretolt szárazföldi zászlóaljban" - sorolta a dandártábornok.

A gyakorlaton az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal. A tataiak november 19-ig borítják füstfelhőbe a Bakonyt - írta videója mellé a honvedelem.hu.

Mint mondta, bár ezt gyakorlatnak hívják, honvédségi részről ez inkább hadművelet vagy művelet, hiszen megpróbálják modellezni azt, hogy miként tudnák megvédeni Magyarországot, amennyiben erre szükség lenne. Ez érinti a Magyar Honvédség összes haderőnemét a szárazfölditől a légierőn át a különleges műveleti haderőnemig, valamint természetesen a logisztikáig. Kiemelte: most nem csak a Magyar Honvédségről szól ez a gyakorlat: a rendszerváltás óta most először tesztelik azt, hogy a védelemigazgatási rendszer hogyan működik, hiszen az ország védelme nemzeti ügy, abban részt kell vennie gyakorlatilag mindenkinek.

Összpontosítás után irány a keleti országrész, kezdődik az elrettentés

Mint a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központjának központparancsnoka elmondta, Magyarország két fenyegetettségi irányra készül: az egyik a déli - ezt látjuk nap mint nap a migrációs hullám miatt -, a másik a keleti, ami nemcsak minket, hanem az egész NATO-t érinti.

"Most a gyakorlatnak azt a részét hajtjuk végre, hogy összpontosítási körletekben vannak az erők, felkészülnek az átcsoportosításra, illetve - mint ahogy a valóságban is történne - ezzel párhuzamosan a légierőnek zajlik egy nagyon-nagyon komoly gyakorlata, amely

szimulálja azt, hogy ha Magyarországot légitámadás érné, akkor arra hogyan tudunk reagálni.

A gyakorlat dinamikai része vasárnap fog elkezdődni, aznap mozdulunk meg a keleti országrészben. Ez jelent közúti és vasúti szállítást, jelent egy vízi átkelést a Tiszán Tiszaroffnál, illetve megfűszereztük egy kicsit, hiszen egy közös magyar-olasz ejtőernyős légiroham-gyakorlat kerül végrehajtásra Szabolcs-Szatmár vármegye térségében", Nyíregyházánál - emelte ki Szloszjár Balázs.

Munkában az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred - hídépítés Tiszaroffnál (Fotó: honvedelem.hu/Janó Miklós)
Munkában az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred - hídépítés Tiszaroffnál (Fotó: honvedelem.hu/Janó Miklós)

Az eddigi tapasztalatok alapján működik a többnemzetiségű haderő összehangolása, illetve készülnek arra, hogy átvegye a csapatok vezetését a Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság - mondta el a dandártábornok.

"Ez az alegység - az előretolt szárazföldi zászlóalj - már több hónapja, több hullámban gyakorlatozott együtt, most csúcsosodott ki az összekovácsolás gyakorlása. Az átadás-átvétel nagyon fontos, viszont arra később kerül sor: most felkészülünk rá, vasárnap elindulunk,

végrehajtjuk az átcsoportosítást, ott megteremtjük annak feltételeit, hogy elrettentjük a piros felet attól, hogy Magyarországot megtámadja, és 16-án kerül sor arra az átadás-átvételre,

amikor - első alkalommal - a többnemzeti hadosztály-parancsnokság át fogja venni a Magyar Honvédség Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár és Borsod- Abaúj-Zemplén vármegyékben települt képességeinek a vezetését" - ismertette.

Székesfehérvár, 2023. november 9.
Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ központparancsnoka (b) és Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke (j2) az Adaptive Hussars 23 elnevezésű hadgyakorlatról tartott sajtótájékoztatón 2023. november 9-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ központparancsnoka (balra) és Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke (jobbról a második a képen) az Adaptive Hussars 23 elnevezésű hadgyakorlatról tartott sajtótájékoztatón 2023. november 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Megjegyezte még, hogy a lakosság a szokottnál részletesebb tájékoztatása - és az, hogy most nincs "titkolózás", nagy a nyilvánosság a hadgyakorlattal kapcsolatban - tudatos, hiszen háború folyik a környezetünkben.

"A titkolózásnak vége. A magyar lakosságnak tisztában kell lennie azzal, hogy a Magyar Honvédségnek, illetve a védelemigazgatási rendszernek mi a feladata.

A békében kell a háborúra felkészülni, nem pedig a háborúban. Ez a gyakorlat, illetve hadművelet vagy művelet egy tesztjellegű dolog, ami ki fogja hozni azokat a hibákat, ami alapján módosítani tudjuk a terveinket. Természetesen ezek a tervek titkosak maradnak egyelőre, de tesztelni kell őket" - zárta szavait Szloszjár Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Tévúton a magyar gazdaságpolitika?

Tévúton a magyar gazdaságpolitika?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy nem viszi-e rossz irányba a kormány az országot, ha olyan gazdaságpolitikában hisz, amely a jelenlegi fejlettségi szintünkön nem hoz érdemi előrelépést. Erről Madár Istvánt, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A második blokkban az Nvidia árfolyamesésének okait elemeztük Jónap Richárddal. A Concorde részvénypiaci stratégiája azt is elárulta, hogy van-e olyan sztori, amely a mesterséges intelligencia után megmozgathatja a befektetők fantáziáját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×