eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Facebook/Magyar Honvédség/honvedelem.hu

Szloszjár Balázs: a légierő és az egész honvédség Magyarország védelmét gyakorolja - fotók, videó

Ejtőernyős roham, tiszai átkelés és más speciális tevékenységek - csaknem ötezer hivatásos katona és több száz technikai eszköz mozgatásával kezdte el a Magyar Honvédség az elmúlt 30 év legösszetettebb hadgyakorlatát, amelynek a részleteiről Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központjának központparancsnoka beszélt az InfoRádióban. Zajlik a keletről jövő fenyegetésre történő felkészülés, az elrettentés a NATO részéről.

Szloszjár Balázs felidézte: már akkor is katonaként szolgált, amikor Magyarország 1999-ben belépett a NATO-ba, és azóta nem volt példa olyan gyakorlatra, mint a mostani.

"Eddig a gyakorlatainkat a gyakorlótéren hajtottuk végre, kötötten, valamiféle fiktív forgatókönyv alapján. A jelenlegi gyakorlat viszont lényegében Magyarország egész területén zajlik. Közel 5000 ember fog megmozdulni a következő napokban, a magyarokon kívül török, amerikai és horvát katonák is, valamint az olaszok, akik az egyik fő szövetségeseink az itt lévő előretolt szárazföldi zászlóaljban" - sorolta a dandártábornok.

A gyakorlaton az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal. A tataiak november 19-ig borítják füstfelhőbe a Bakonyt - írta videója mellé a honvedelem.hu.

Mint mondta, bár ezt gyakorlatnak hívják, honvédségi részről ez inkább hadművelet vagy művelet, hiszen megpróbálják modellezni azt, hogy miként tudnák megvédeni Magyarországot, amennyiben erre szükség lenne. Ez érinti a Magyar Honvédség összes haderőnemét a szárazfölditől a légierőn át a különleges műveleti haderőnemig, valamint természetesen a logisztikáig. Kiemelte: most nem csak a Magyar Honvédségről szól ez a gyakorlat: a rendszerváltás óta most először tesztelik azt, hogy a védelemigazgatási rendszer hogyan működik, hiszen az ország védelme nemzeti ügy, abban részt kell vennie gyakorlatilag mindenkinek.

Összpontosítás után irány a keleti országrész, kezdődik az elrettentés

Mint a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központjának központparancsnoka elmondta, Magyarország két fenyegetettségi irányra készül: az egyik a déli - ezt látjuk nap mint nap a migrációs hullám miatt -, a másik a keleti, ami nemcsak minket, hanem az egész NATO-t érinti.

"Most a gyakorlatnak azt a részét hajtjuk végre, hogy összpontosítási körletekben vannak az erők, felkészülnek az átcsoportosításra, illetve - mint ahogy a valóságban is történne - ezzel párhuzamosan a légierőnek zajlik egy nagyon-nagyon komoly gyakorlata, amely

szimulálja azt, hogy ha Magyarországot légitámadás érné, akkor arra hogyan tudunk reagálni.

A gyakorlat dinamikai része vasárnap fog elkezdődni, aznap mozdulunk meg a keleti országrészben. Ez jelent közúti és vasúti szállítást, jelent egy vízi átkelést a Tiszán Tiszaroffnál, illetve megfűszereztük egy kicsit, hiszen egy közös magyar-olasz ejtőernyős légiroham-gyakorlat kerül végrehajtásra Szabolcs-Szatmár vármegye térségében", Nyíregyházánál - emelte ki Szloszjár Balázs.

Munkában az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred - hídépítés Tiszaroffnál (Fotó: honvedelem.hu/Janó Miklós)
Munkában az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred - hídépítés Tiszaroffnál (Fotó: honvedelem.hu/Janó Miklós)

Az eddigi tapasztalatok alapján működik a többnemzetiségű haderő összehangolása, illetve készülnek arra, hogy átvegye a csapatok vezetését a Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság - mondta el a dandártábornok.

"Ez az alegység - az előretolt szárazföldi zászlóalj - már több hónapja, több hullámban gyakorlatozott együtt, most csúcsosodott ki az összekovácsolás gyakorlása. Az átadás-átvétel nagyon fontos, viszont arra később kerül sor: most felkészülünk rá, vasárnap elindulunk,

végrehajtjuk az átcsoportosítást, ott megteremtjük annak feltételeit, hogy elrettentjük a piros felet attól, hogy Magyarországot megtámadja, és 16-án kerül sor arra az átadás-átvételre,

amikor - első alkalommal - a többnemzeti hadosztály-parancsnokság át fogja venni a Magyar Honvédség Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár és Borsod- Abaúj-Zemplén vármegyékben települt képességeinek a vezetését" - ismertette.

Székesfehérvár, 2023. november 9.
Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ központparancsnoka (b) és Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke (j2) az Adaptive Hussars 23 elnevezésű hadgyakorlatról tartott sajtótájékoztatón 2023. november 9-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ központparancsnoka (balra) és Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke (jobbról a második a képen) az Adaptive Hussars 23 elnevezésű hadgyakorlatról tartott sajtótájékoztatón 2023. november 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Megjegyezte még, hogy a lakosság a szokottnál részletesebb tájékoztatása - és az, hogy most nincs "titkolózás", nagy a nyilvánosság a hadgyakorlattal kapcsolatban - tudatos, hiszen háború folyik a környezetünkben.

"A titkolózásnak vége. A magyar lakosságnak tisztában kell lennie azzal, hogy a Magyar Honvédségnek, illetve a védelemigazgatási rendszernek mi a feladata.

A békében kell a háborúra felkészülni, nem pedig a háborúban. Ez a gyakorlat, illetve hadművelet vagy művelet egy tesztjellegű dolog, ami ki fogja hozni azokat a hibákat, ami alapján módosítani tudjuk a terveinket. Természetesen ezek a tervek titkosak maradnak egyelőre, de tesztelni kell őket" - zárta szavait Szloszjár Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×