eur:
395.94
usd:
369.57
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j3), Kyrre Lohne, a NASAMS légvédelmi rakétarendszert gyártó norvég Kongsberg Defence & Aerospace AS alelnöke (j2), Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese (j4) és Nagy Sándor alezredes (j) a rakétarendszer átadásán a győri Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában 2023. október 26-án.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Kajári Ferenc: hatalmasat lépett előre a honvédség a légtérvédelemben

Óriási jelentősége van Magyarország biztonságát tekintve a Győrben múlt héten átadott légvédelmi rakétarendszernek, ugyanis a NASAMS-rendszer a világ egyik legkorszerűbb közepes hatótávolságú légvédelmi rendszere - hangsúlyozta a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Kajári Ferenc altábornagy hozzátette: ezzel jelentősen megnőtt a Magyar Honvédség képessége arra, hogy megvédje Magyarország légterét, szuverenitását és állampolgárait.

A NASAMS légvédelmi rakétarendszer előnye, hogy hálózatba köthető, moduláris és a mindenkori igényekhez alakíthatók a rendszer egyes elemei - ismertette.

A magyar haderőfejlesztési program célkitűzése egy 21. századi korszerű honvédség kialakítása, így egyértelmű volt, hogy a NASAMS-rendszerre esik a választás, ami a világ egyik legkorszerűbb rakétarendszere és a magyar igényeket is kielégíti - mondta Kajári Ferenc.

A NASAMS-rendszer AMRAAM típusú légvédelmi rakétát használ, amelyből a Magyar Honvédség a legkorszerűbb, megnövelt hatótávolságút fogja alkalmazni. Ezeket a rakétákat a Gripen harci repülőgépek is használják - mondta Kajári Ferenc.

Kiemelte: Magyarország lesz az első NATO-szövetséges, amely ezt a megnövelt hatótávolságú, kifejezetten a légvédelmi rakétarendszerhez kifejlesztett rakétát alkalmazni fogja.

Az altábornagy kifejtette: a légierő haderőnem fejlesztésének első lépése egy légvédelmi rakétaműveleti központ beszerzése volt, a második fázis a most átadott NASAMS rakétarendszer beszerzése, a harmadik lépés pedig a légtérfelderítő lokátorrendszer megújítása. Ehhez kapcsolódóan folyamatban van az izraeli multifunkciós radarok beszállítása és rendszerbe állítása - tette hozzá.

Az altábornagy kitért arra, hogy összesen 6+1 készletet szerez be a honvédség a rakétarendszer alegységéből, amiből kettő már Győrben van, és 2024 szeptemberében szállítják le a fennmaradó 4+1 alegységet, amivel az teljessé válik.

Kajári Ferenc elmondta, a légtérvédelmet lépcsőzetesen kell kialakítani, ez a közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer jól illeszkedik a magyar légvédelem rendszerébe.

Mint mondta, jól halad a magyar haderőfejlesztési és -modernizációs program. Az elmúlt években különböző haditechnikai eszközök érkeztek a honvédséghez, így látható, hogy a honvédelem teljes spektruma megújul. Ezt szimbolizálja a NASAMS-rakétarendszer is, amely a világ egyik legmodernebb légvédelmi rendszerét jelenti.

Kajári Ferenc az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában elmondta, a rakétarendszer beszerzésére 2021-ben írták alá a szerződést.

A rakétarendszert Norvégia gyártja, az AMRAAM rakéták amerikaiak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×