eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Gázát irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet izraeli túszait jelképező 200 szék, rajtuk a túszok portréival az ENSZ európai székháza előtt Genfben 2023. október 26-án. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász több mint 200, izraeli és külföldi állampolgárt ejtett túszul, amikor október 7-én többfrontos támadást intézett Izrael ellen.
Nyitókép: A Hamász izraeli túszait jelképező 200 szék, rajtuk a túszok portréival az ENSZ európai székháza előtt Genfben 2023. október 26-án. MTI/EPA/Keystone/Martial Trezzini

Két magyar-izraeli kettős állampolgárt is fogva tart a Hamász - a nap hírei

Magyarország nem akar pénzt adni sem a migránsoknak, sem az ukrajnai háborúra – mondta Orbán Viktor a kétnapos uniós csúcstalálkozóra érkezve. Két magyar-izraeli kettős állampolgárt is fogva tart a Hamász. Lengyelországban két komoly kormányfőjelölt van – közölte az államfő, de azt nem árulta el, kit kér fel kormányalakításra.

Magyarország ellenzi a terrorizmust, ezért nem támogatja a migrációt sem - erősítette meg Brüsszelben a kormányfő. Orbán Viktor a kétnapos uniós csúcstalálkozóra érkezve reményét fejezte ki, hogy Brüsszelben is belátják: nyilvánvaló összefüggés van a terrorcselekmények és migráció között. Megismételte: Brüsszel több pénzt akar beszedni a tagállamoktól, hogy odaadhassák a migrációval kapcsolatos befogadáspolitikára és az ukránoknak. Ám Magyarország nem akar pénzt adni egyik célra sem.

A jelenlegi válsághelyzetekben is a tagállamok egységének fontosságát hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke Brüsszelben az uniós csúcstalálkozóra érkezve. Charles Michel ismét kiemelte: a többéves uniós pénzügyi keret felülvizsgálatáról is tárgyalnak a vezetők, és remélhetőleg év végére elkészül a megállapodás.

Két magyar-izraeli kettős állampolgárt is fogva tart a palesztin Hamász terrorszervezet – erősítette meg a Hetek című lap értesülését a magyar külügyminisztérium. A radikális iszlamisták az egyik kibuc ellen végrehajtott támadás során rabolták el a 8 és 15 éves kislányokat, akik édesapjuknál tartózkodtak. A lányok édesapját és a férfi új családját a terroristák kivégezték.

A Gázai övezetről szóló amerikai és az orosz határozattervezetet sem fogadta el az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az amerikai előterjesztést Oroszország és Kína vétózta meg, de az Egyesült Arab Emírségek is nemmel szavazott. A rivális orosz előterjesztés mindössze 4 támogató szavazatot kapott.

Lengyelországban két komoly kormányfőjelölt van az október 15-i parlamenti választások után, Mateusz Morawiecki jelenlegi és Donald Tusk volt miniszterelnök. Ezt Andrzej Duda elnök közölte a kormányalakítási egyeztetések után, de azt nem árulta el, kit kér fel kormányalakításra. Az államfő azt tervezi, hogy november 13-ra hívja össze a parlament alakuló ülését.

Minden feltétel adott az Erasmus-program őszi és tavaszi lebonyolításához – jelentette ki a programot kezelő Tempus Közalapítvány főigazgatója. Bodrogi Richárd az InfoRádióban elmondta: a szükséges források rendelkezésre állnak, a csereprogramok zavartalanul működnek. A főigazgató bízik abban, hogy november végégig rendeződhet az Erasmus+ ügye is.

A Pedagógusok Szakszervezete a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével közösen méri fel a tanárok körében a sztrájk hajlandóságot. Totyik Tamás, a PSZ elnöke az InfoRádióban azt mondta: a tankerületi központok bérajánlatai elfogadhatatlanok, nagyfokú az elégedetlenség.

Változatlanul hagyta a három irányadó kamatlábat az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa. Az EKB döntése megfelelt a többségi piaci várakozásoknak. Előző, szeptemberi kamatdöntő ülésén az EKB 25 bázisponttal emelte a három irányadó eurókamatot.

Az üzemanyagárak nemzetközi és hazai alakulásáról, valamint az ehhez kapcsolódó nemzetközi eseményekről egyeztetett a Magyar Ásványolaj Szövetség vezetőivel a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton kiemelte: az üzemanyag-ellátási rendszer a háborús helyzet ellenére is biztonságos.

Azonnali, drasztikus gázárcsökkentést sürget a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt alelnöke felszólította a kabinetet, hogy mondjon le a hétszeresére emelt gázon keresett extraprofitról.

November 2-től 11 és fél százalékra csökken az önkéntes kamatplafon mértéke a vállalkozói forgóeszközök esetében az eddigi 12 százalékról. Ez a gazdaságfejlesztési miniszter és a Bankszövetség újabb egyeztetésén hangzott el. A lakossági lakáscélú hitelek továbbra is maximálisan 8 és fél százalékos szinten érhetők el.

Átadták a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató 10,5 milliárd forintból megvalósított biomassza-fűtőművét és a kibővült távhőhálózatot. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára elmondta: a távhőszektorban a kecskeméti fejlesztés Magyarország legnagyobb beruházása.

Több mint 6 milliárdos beruházással bővítette raktárkapacitását a Hungaropharma a 10. kerületben. Varga Mihály pénzügyminiszter az átadón azt mondta: a beruházással Közép-Kelet-Európa legmodernebb gyógyszer-nagykereskedelmi raktárbázisa jött létre.

A főpolgármester szerint a megszorítások és az elszabaduló energiaárak ellenére a főváros javította a közszolgáltatások színvonalát. Karácsony Gergely Facebook-oldalán azt közölte: mindezt úgy tudták megoldani, hogy a közösségi közlekedés utolsó háromhavi kiadásait egy áthidaló banki konstrukcióval átvitték a jövőre.

Összesen 50 pápua új-guinea-i diáknak ajánlott fel felsőoktatási ösztöndíjat Magyarországon a csendes-óceáni szigeten tett látogatásán köztársasági elnök. Novák Katalin úgy fogalmazott: a csendes-óceáni térség szerepe felértékelődik.

Újrakezdődnek a szudáni konfliktus szemben álló felei között a tárgyalások a tűzszünetről Dzsiddában - jelentette be a szaúd-arábiai külügyminisztérium . Szudánban április óta dúlnak harcok a felek között, a konfliktusnak pedig már több mint 9 ezer halálos áldozata van.

18 ember meghalt, és csaknem 13-an megsebesültek a Maine állambeli Lewistonban történt lövöldözésben - jelentette be az állam kormányzója. Egy 40 éves okleveles lőfegyver-oktatót, tartalékos katonát keresnek, kézre kerítésében több száz nyomozó vesz részt.

Jelentős károkat okozott az Otis nevű hurrikán Mexikó csendes-óceáni partvidékén. Az ítéletidő legkevesebb 27 emberéletet követelt, további 4 embert pedig továbbra is eltűntként tartanak nyilván. Ez az egyik legerősebb vihar, amely valaha is elérte a térséget, több mint 260 kilométer/órás széllel érkezett a parthoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×