eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hiller István MSZP-s képviselő az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésén, Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének éves meghallgatásán az Országházban 2019. november 26-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Hiller István az Arénában: az ellenzéki szavazók 70 százaléka közös EP-listát akar

Az MSZP szerint csak így lehet elérni, hogy minél több ellenzéki politikus kerüljön be jövőre az Európai Parlamentbe – erről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Hiller István, a párt választmányi elnöke.

2024. június 9-én az önkormányzati mellett EP-választások is lesznek Magyarországon.

"Továbbra is közös ellenzéki listát szorgalmazunk, és nem csak mi mint párt; minden felmérés, különböző közvélemény-kutató cégek egymástól függetlenül azonos témát kutatva jutottak arra az eredményre, hogy az ellenzéki választók 70-75 százaléka ezt akarja" – szögezte le az InfoRádióban Hiller István MSZP-s országgyűlési képviselő, a párt választmányi elnöke.

Arra a felvetésre, hogy bizonyos pártok ez alkalommal inkább saját magukat szeretnék megméretni a választókkal – Donáth Anna (EP-képviselő, Momentum) nemrégiben ugyancsak az InfoRádióban azt mondta, az EP-választás egy "nagy mintás felmérés" –, azt válaszolta, érti ezt az érvelést, csak "idáig azt gondolta", az a cél, hogy minél több ellenzéki magyar képviselő jusson be az Európai Parlamentbe.

"Én azt állítom, és ezért van az, hogy az ellenzéki szavazók döntő többsége is ezt támogatja, hogy minden modern felmérés szerint egy esetleges ellenzéki közös lista több ellenzéki képviselőt juttat EP-képviselői helyhez, mint ha külön-külön indulnának. Nincs olyan modellszámítás és kutatás, amely ezt megcáfolná vagy akár az ellenkezőjét állítaná. Értem én, hogy van másfajta gondolkodás, csak akkor

tisztázni kell, hogy a magyar demokratikus ellenzék azt akarja-e, hogy a Fidesznek még több mandátuma legyen, mint jelenleg, vagy minél több ellenzéki képviselőt kíván,

akár hasonló nagyságrendben, mint amit a Fidesz, a kormánypártok elérni kívánnak, elérhetnek. Ez egy legitim vita. Mi azt állítjuk, hogy amit mondunk, azt az ellenzéki szavazók döntő többsége támogatja" – nyomatékosította.

Hogy pártja részéről kiben gondolkodnak mint lehetséges EP-képviselő, "csak egyes szám első személyben" tud nyilatkozni.

"Jónak tartanám, ha a szocialista párt európai parlamenti listáját Tüttő Kata vezetné" – nevezte meg a jelenlegi főpolgármester-helyettest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×