eur:
389.55
usd:
361.97
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Az Érd-alsó vasútállomáson nyílt kormányablak ügyfélfogadás rendje az átadási ünnepség napján, 2020. október 27-én. Ez a kormányablak országosan a tizenkettedik, amely állomásépületben működik.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Egy hétre leáll a teljes államapparátus Magyarországon

December 27-től 2024. január elsejéig tart a téli igazgatási szünet – derül ki a Magyar Közlönyből.

A Magyar Közlönyben hirdette ki a kormány a 2023. évi téli igazgatási szünet elrendeléséről szóló döntését: igazgatási szünet lesz 2023. december 27. és 2024. január 1. között. Az Orbán Viktor miniszterelnök által ellenjegyzett rendelet csütörtökön hatályba is lépett – írja a Magyar Nemzet.

A döntés értelmében az év végén hat napra leáll az államapparátus, nem telnek a különböző közigazgatási eljárási határidők sem.

A kormány áprilisban nyújtotta be az Országgyűléshez az igazgatási szünetről szóló törvényjavaslatát, amelyben igazgatási szünetet biztosítanának a téli és nyári iskolai szünidő idejére az állami és az önkormányzati szerveknél foglalkoztatottak számára. A javaslatot júniusban el is fogadta a parlament, amely szerint a kormány rendeletében nyári, illetve téli igazgatási szünetet rendelhet el, és ezt a rendeletét a tárgyévet megelőző év december 15-ig ki kell hirdetni.

Az egyik zárórendelkezés szerint

2023-ra csak téli igazgatási szünet rendelhető el,

mégpedig úgy, hogy az elrendelésről szóló kormányrendeletet a törvény hatálybalépésétől számított 90 napon belül ki kell hirdetni. Miután a törvény június 2-án lépett hatályba, a téli igazgatási szünet elrendelésére a kormánynak legkésőbb szeptember 2-ig lett volna lehetősége.

Ebben az időszakban a hivatalok, kormányablakok is zárva tartanak, és a főszabály szerint ügyfélfogadás sem lesz. Tavaly több mint két hétig zárva voltak a hivatalok a téli időszakban, hogy az állam spóroljon a rezsiköltségeken. Az igazgatási szünet alatt kötelező szabadságot kivennie az érintetteknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Az orosz olaj- és gázágazat, amely az ukrajnai háború egyik kulcsfontosságú finanszírozási forrása, munkaerőhiánnyal küzd, mivel a gazdaság teljes háborús mozgósítása súlyosbítja a régóta fennálló demográfiai problémákat. A szankciók és a rubel elértéktelenedése miatt pedig a vendégmunkások sem érkeznek már Oroszországba. Mindez súlyos gazdasági problémákat okozhat már közép távon is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×