eur:
381.95
usd:
353.78
bux:
58424.86
2023. december 7. csütörtök Ambrus
Pile of firewood
Nyitókép: Studio Images/Getty Images

A tűzifa drága, nem veszik, és most mindenki a másikra mutogat

Egyre nagyobb bajban vannak a hazai tűzifakereskedők. Tavalyhoz képest nagyot csökkent a kereslet a brutális árak miatt.

Alig van vásárló, üresek a tűzépek - erre panaszkodnak a tűzifakereskedők. A forgalmuk csaknem 60 százalékkal esett vissza a tavalyihoz képest. Szerintük egy oka van a kereslet hiányának, mégpedig az, hogy idén brutálisan elszálltak a tűzifaárak derül ki az ATV Híradó összeállításából.

Baranyában nincs hiány tűzifában, hiszen még nem indult meg a roham a tüzelőért. Begovácz Zoltán magánerdész szerint a probléma majd szeptember közepén gyűrűzőik, amikor sokan a legutolsó pillanatban akarnak tüzelőt vásárolni.

"Abban a pillanatban, ahogy bejön a hideg idő, olyan mértékű lesz a felvásárlás, hogy készlethiány lesz. Azt nem tudjuk, hogy az állami árak, hogyan alakulnak majd, azt hallottuk, hogy 45 ezer forint körül lesz a standard ára" - mondta az ATV Híradó stábjának Begovácz Zoltán erdész.

Egy nógrádi kereskedő szerint idén brutálisan visszaesett a tűzifa utáni kereslet.

Véleménye szerint ez most az elszálló árakra vezethető vissza. "Az elmúlt évek forgalmának az egyharmadát sem érjük el, és mivel én nagykereskedő vagyok és Tüzép-telepeket szolgálok ki, ott is ugyanez a tendencia. A fa kellene, de túlzó az ára jelen pillanatban" - emelte ki Jakab András tűzifakereskedő.

Egy debreceni tTüzépen most két fajta fát tartanak: akácot és tölgyet. Az előbbinek 7000 forint, az utóbbinak pedig 6500 forint a mázsája. Azonban itt is visszaesés mutatkozik a keresletben.

"Azt vettük észre a keresletben, hogy kicsit csendesebb, mint a tavalyi év. Ez annak is betudható, hogy kivárnak, hogy az árak mennek-e lejjebb vagy feljebb. Akinek van pénze az beraktároz, akinek nincs sok pénze, azok jönnek szép lassan csipegetni" - ezt már Veres Gábor üzletvezető mondta az ATV Híradó stábjának.

A kereskedők szerint van olyan faárus aki akár 100 ezer forintot is elkért egy erdei köbméterért, azonban ezt már a családok nem igazán tudják és akarják kifizetni.

Címlapról ajánljuk

Nacionalistából lett Putyin-hívő a megölt ukrán politikus

Az ukrán biztonsági szolgálat magára vállalta egy Oroszországba menekült, Moszkva-párti volt ukrán képviselő meggyilkolását. A köpönyegforgató és bizarr politikai karriert befutott Ilja Kivát egy Moszkva-környéki faluban találták holtan, néhány órával azután, hogy felszólította Zelenszkij elnököt: kövessen el öngyilkosságot.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×