eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Roszkozmosz orosz űrügynökség által 2022. december 15-én közreadott kép a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásról (ISS). Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és az orosz űrügynökség szivárgás miatt lemondta Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin orosz űrhajós december 14-re tervezett űrsétáját az űrállomás körül. Az orosz űrhajósoknak korábban, november 25-én már le kellett mondaniuk egy űrsétát, akkor az űrruhájukkal kapcsolatban merült fel gond.
Nyitókép: MTI/AP/Roszkozmosz

Lehet, hogy 2025-re csúszik a magyar űrhajós program

A végéhez közeledik a magyar nemzeti kutatóűrhajós-programban, a Hunor űrprogramban, annak a magyar űrhajósnak a kiválasztása, aki Magyarországot képviseli majd a Nemzetközi Űrállomáson.

A magyar nemzeti kutatóűrhajós-program, a Hunor (Hungarian to Orbit) négy űrhajós-jelöltje az elmúlt hetekben szárazföldi és vízi oktatást kapott - többek között erről is beszámolt a Magyar Nemzetnek adott interjújában Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa.

A politikus elmondta: lehet, hogy 2024. helyett csak 2025 első felében mehet fel az űrbe a legújabb magyar űrhajós, mivel a pontos időpontot a Nemzetközi Űrállomás aktuális forgalma fogja majd meghatározni.

Ferencz Orsolya ugyanakkor kiemelte, Magyarország mindent megtesz azért, hogy részünkről minden készen álljon az indulásra. Folyamatban van a négyből a legjobb űrhajós-jelölt kiválasztása. Legutóbb pedig a Magyar Honvédség kiváló szakembereinek segítségével túlélőtréninget teljesítettek.

Az űrhajós programért felelős politikus beszélt arról is, hogy "először kettőre csökken az űrhajósjelöltek száma, az ő kiképzésük az Egyesült Államokban folytatódik. Fontos kiemelni, hogy a kiválasztott űrhajós társának tartalékként végig készen kell állnia arra, ha baj van, beugorjon, és ha kell, belőle legyen a második magyar űrhajós" - tette hozzá a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa.

Budapest, 2023. március 7.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András (b-j) űrhajósjelöltek a  HUNOR - Magyar Űrhajós Program sajtótájékoztatóján 2023. március 7-én. A négy jelölt közül egy valaki közel egy hónapos küldetésen vesz majd részt, döntően magyar fejlesztésű tudományos kísérleteket fog végrehajtani a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.
MTI/KKM
Budapest, 2023. március 7. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András (b-j) űrhajósjelöltek a HUNOR - Magyar Űrhajós Program sajtótájékoztatóján 2023. március 7-én. A négy jelölt közül egy valaki közel egy hónapos küldetésen vesz majd részt, döntően magyar fejlesztésű tudományos kísérleteket fog végrehajtani a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. MTI/KKM

Ferencz Orsolya hangsúlyozta, hogy a leendő űrhajósnak "rengeteg kísérletet kell végrehajtania és eszközt beüzemelnie, amelyeket mind-mind magyar cégek, kutatóintézetek, egyetemek állítottak össze, gyártottak le. Ez a program egyik értéke, bizonyítani, hogy a magyar ipar és tudás képes a legmagasabb szinten is helytállni, és jelezni, hogy a világ űrpiacán számolni kell velünk" - mondta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×